· 

Waarom is zoete aardappel zo gezond?

In mijn artikel ‘Wat te doen met zoete aardappel’, gaf ik al aan dat de zoete aardappel heel veel wordt gegeten in Okinawa, Japan. Zo’n 60% van het Okinawa-voedingspatroon bestaat uit zoete aardappel.

 

Okinawa is één van de Blue Zones. Blue Zones zijn gebieden in de wereld waar mensen het gezondst oud worden en vaak een stuk ouder dan in de rest van de wereld. Veel mensen uit Okinawa worden met gemak 95 jaar of ouder. Welvaartsziekten zoals hart- en vaatziekten, diabetes en kanker, komen nauwelijks voor in Okinawa. Komt dat alleen maar door zoete aardappel? Nee, maar die draagt daar wel aan bij. Wil je weten waarom die oranje knol zo gezond is? Lees dan even verder. 

Naast de zoete aardappel

Het is natuurlijk te beperkend om de gezondheid van de Okinawanen te wijten aan alleen de zoete aardappel. Het is altijd interessant om te kijken wat er naast die 60% zoete aardappel verder nog gegeten wordt. Wat we in ieder geval weten is dat de mensen uit Okinawa 95% plantaardig eten en hierin minimaal 500 gram groente eten. Zeewier wordt vaak als smaakmaker gebruikt en kun je in veel Okinawaanse gerechten terug vinden. Zeewier zit boordevol omega 3, jodium, mineralen en gezonde eiwitten.

 

Mensen uit Okinawa eten niet meer dan nodig is. Dit noemen ze Hara hatchi bu en dit betekent dat ze 8 van de 10 eten. 10 is vol, 8 is nog niet helemaal vol. Verder wordt er eigenlijk geen alcohol gedronken, behalve af en toe een glaasje graanjenever. Mensen in Okinawa zijn verder veel buiten te vinden en ze lopen veel om aan hun eten te komen. 

De voordelen van zoete aardappel

60% van het voedingspatroon bestaat dus uit zoete aardappel. Laten we eens kijken welke voordelen het eten van zoete aardappel kunnen opleveren.

 

De zoete aardappel of bataat is heel gezond en bevat veel voedingsstoffen. Het zit boordevol complexe koolhydraten (die langzaam door je lijf worden opgenomen), vezels, vitaminen en mineralen.

 

Er zijn veel verschillende soorten zoete aardappel. In Okinawa wordt vooral de paarse variant gegeten. Ik richt me nu even op de variant die ons het meest bekend is: de oranje zoete aardappel. Hieronder noem ik de belangrijkste voordelen van zoete aardappel. 

  • Kalium. Kalium werkt samen met natrium, wat bijdraagt aan reguleren van de bloeddruk.
  • Koper. Koper zorgt voor een aanmaak van rode bloedcellen en het houdt je hart gezond. Wanneer je niet genoeg koper binnen krijgt, heb je een groter risico op een hoge bloeddruk en een hoog LDL-cholesterol.
  • Betacaroteen. Er zijn verschillende kleuren zoete aardappel, met allemaal hun eigen voordeel. Betacaroteen, wat zorgt voor de oranje kleur, bijvoorbeeld, is een ontstekingsremmend antioxidant. Verder wordt betacaroteen in ons lichaam omgezet naar vitamine A, wat goed is voor je ogen en ook voor het herstel van je lichaamscellen. Verder zorgt vitamine A voor een goed immuunsysteem.
  • Vitamine A. Deze vitamine is op zichzelf ook al veel te vinden in de zoete aardappel. Vitamine A draagt bij aan een gezond immuunsysteem. Deze vitamine is ook nog eens ontstekingsremmend.
  • Complexe koolhydraten. Je hoeft niet bang te zijn voor de hoeveelheid ‘slechte’ koolhydraten in zoete aardappel. In zoete aardappel zitten complexe koolhydraten. Koolhydraten worden complex zodra er veel andere voedingsstoffen in zitten, zoals vitamines, mineralen en vezels. Dit betekent dat je lichaam er z’n tijd voor neemt en hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel constant.
  • Veel vezels. Door de hoeveelheid vezels in de zoete aardappel nemen je darmen hun tijd om het te verwerken, waardoor alle mooi voedingsstoffen optimaal worden opgenomen. Vezels kunnen we daarom ook wijden aan een constante bloedsuikerspiegel. Vezels zorgen er ook voor dat je een verzadigd gevoel krijgt. Zoete aardappel is laag in calorieën, maar hoog in vezels. Zo is het eigenlijk onmogelijk om hier teveel van te eten. En dit geldt voor bijna alle groenten en fruit. Je kunt er eigenlijk onbeperkt van eten. Vezels zorgen natuurlijk ook voor een goede stoelgang en een gezonde darmflora. Verder zorgen vezels ervoor dat een teveel aan cholesterol uit je voeding wordt opgenomen en wordt afgevoerd (daarom is o.a. havermout ook zo goed voor het verlagen van je cholesterol).
  • Magnesium. Magnesium helpt spieren herstellen en stress verlagen. Magnesium werkt ook goed tegen depressies en hoofdpijn.
  • Zoete aardappels bevatten verder ook veel Vitamine C, B5, B3 en B6. 

En wat kan ik met een zoete aardappel?

Je staat nu natuurlijk te popelen om met zoete aardappel aan de slag te gaan. 

 

Er zijn mega veel manieren om een zoete aardappel te bereiden en te verwerken. Kijk hier voor maar liefst 10 receptideeën. En google er op los! Er zijn nog heel veel recepten die ik ook nog wil proberen.

BronnenReactie schrijven

Commentaren: 0