· 

Fingerlicking vegan chocoladetaart

Wie houdt er nou niet van chocoladetaart? Zachte, gooey cake met een dikke laag chocoladeglazuur erover heen. Ideaal voor een feestje of gewoon voor jezelf met een kopje thee. En dan bewaar je de rest gewoon in de koelkast voor later, als dat lukt...

 

Mocht je stiekem toch niet van chocoladetaart houden? Bekijk dan het recept voor mijn appeltaart, net zo lekker.  

Voordat ik vegan werd, haalde ik regelmatig zo’n lekkere reep melkchocolade. Toen ik vegan werd was ik bang dat ik de melkige chocolade zou missen, maar op het moment dat ik de Maître Mathis rijstemelk chocolade (no spon) ontdekte was dat verleden tijd. Deze reep gebruik ik als glazuur voor deze chocoladetaart, maar een andere lekkere vegan reep kan natuurlijk ook. 


Nodig

de taart

60 gram cacaopoeder

140 gram tarwebloem

Een snufje zout

2,5 theelepel bakpoeder

200 gram suiker

240 ml plantaardige melk

80 ml plantaardige olie

de vulling

Plantaardige slagroom (AH)

3 theelepels cacaopoeder

het glazuur

80 ml plantaardige melk

3 theelepels cacaopoeder

100 gram vegan melkchocolade, bijvoorbeeld Maitre        Mathis rijstmelk chocoladereep (van AH)

Eventueel voor de topping

Pure chocovlokken (zonder melk) / chocoschaafsel /     pure hagelslag (zonder melk)Bereiding

de taart

Verwarm de oven voor op 180 graden. Meng de cacao, bloem, bakpoeder en het zout in een kom.

Doe de suiker, plantaardige melk en olie in een andere kom en roer dit goed door elkaar.

Pak een zeefje en zeef – tussendoor roerend – het droge mengsel bij de natte ingrediënten. Roer dit goed door, dit is je beslag voor de chocoladetaart.

 

Giet het beslag in een ingevette springvorm en laat dit ongeveer 30 tot 35 minuten in de oven bakken. Zodra dit klaar is laat je het helemaal afkoelen in de vorm. 

de vulling

Spuit een soepkommetje vol met de plantaardige slagroom en voeg hier een paar theelepels cacaopoeder bij. Roer dit voorzichtig door elkaar, totdat het een egale, lichtbruine kleur heeft.

 

Neem de afgekoelde taart uit de vorm en zet het voorzichtig op een plank of bord. Neem een groot broodmes en snij de taart horizontaal door de helft, zodat je twee ronde plakken krijgt.

 

Smeer de vulling op de onderste helft en plaats de bovenste helft van de taart weer terug. 

Foto van Albert Heijn
Foto van Albert Heijn

Het glazuur

Smelt de reep chocola au bain-marie: doe een laagje water in een steelpannetje. Zet een kom op het steelpannetje en doe daar de chocolade in. Verwarm het water. De chocolade zal door de hitte van het water smelten. 

 

Zodra de chocolade gesmolten is doe je de plantaardige melk in een pannetje. Maak de plantaardige melk warm en voeg de gesmolten chocolade toe. Voeg een paar theelepels cacao toe en roer dit goed door. Verdeel het glazuur over de bovenkant van de taart.

 

Versier de taart met pure chocoladevlokken, hagelslag of geschaafde pure chocolade. Zet de taart in de koelkast, zodat het glazuur kan indikken. 

Foto van Albert Heijn
Foto van Albert Heijn


En nu... deel deze taart op een feestje... of hou de taart lekker voor jezelf. Geniet ervan!


Reactie schrijven

Commentaren: 0