· 

Winterse kost: vegan hutspot

Met Plantaardige stooflapjes van Jumbo en Remia Basissaus bruin

 

Dit winterse weer vraagt om winterse kost: snert, stoof en stamppot. Vandaag maak ik hutspot. Of zoals anderen het zeggen: stamppot peen en ui. Ik doe er meestal geen vleesvervanger door, zoals spekjes of rookworst. Ik vind het lekker met gebakken uitjes erdoor. Die uitjes bak ik zonder olie of boter. ‘Hoe dan?’, hoor ik jullie denken. Nou, lees even verder.  


Nodig (voor 2 personen)

  • 150 gram kruimige aardappelen
  • 150 gram winterpeen
  • 1 groentebouillonblokje
  • 2 uien
  • Sojasaus
  • Plantaardige melk
  • 1,5 tl nootmuskaat (ik gebruik verse nootmuskaat om te raspen)
  • Optioneel: Plantaardige stooflapjes van Jumbo
  • Optioneel: Remia basissaus bruin

Bereiding

Snij de aardappelen en de winterpeen in even grote stukken. Doe dit in een kookpan en giet water over de aardappel en winterpeen. Breng dit aan de kook en laat dit zo’n 20 minuten doorkoken. 


Ondertussen bakken we de uitjes. Je kunt ervoor kiezen om de uien zonder olie te bakken. “Zonder olie?”, hoor ik je denken, ja dat kan best. En dat scheelt lege calorieën (calorieën zonder voedingswaarde, zoals geraffineerde suiker en olie).

Je neemt een pan, deze zet je op middelhoog vuur. Pak een maatbeker en vul deze met water. Ondertussen snij je de uien in kleine stukjes. Als de pan warm is, voeg je de uien toe. Voeg er gelijk een scheut sojasaus aan toe. Als de sojasaus verdampt is voeg je een klein scheutje water toe. Als ook het water is verdampt voeg je weer een scheutje water toe. En dit herhaal je totdat de uien mooi zacht en glazig zijn.

 

Ik laat het je zien in het filmpje hiernaast.Prik met een vork in een aardappel om te testen of de aardappelen gaar zijn. Als de aardappel uit elkaar kruimelt is het gaar. Giet het water af, en bewaar nog een beetje kookvocht in een apart schaaltje. Los het bouillonblokje op in het hete kookvocht en giet het bij de aardappelen en winterpeen. Stamp dit fijn. Giet er wat plantaardige melk bij voor de smeuïgheid.

 

 

Roer de uitjes door de hutspot en breng op smaak met nootmuskaat, peper en zout.

Bak de Jumbo Lekker Veggie plantaardige stooflapjes en verwarm de Remia basissaus bruin.

 

Giet een beetje van de saus over de stooflapjes en gebruik de rest als jus voor bij de hutspot.

 

Eet smakelijk!

 

Wat ook kan: maak je eigen jus! Volg daarvoor dit recept.Reactie schrijven

Commentaren: 0