· 

Acht gezonde gewoonten in corona-tijd

In de afgelopen weken was ik erg op zoek naar de structuur die ik had vóór deze semi-lockdown. Van fysiek lesgeven en bijna iedere dag contact met mijn leerlingen, naar een compleet andere modus. De structuur die ik had was in één keer weg. Deze week merkte ik eigenlijk pas dat ik begon te wennen aan deze nieuwe situatie. Ik mis het normale leven en de mensen daarin nog steeds, maar het nieuwe normaal begint te komen. Dit heb ik te danken aan een aantal nieuwe, gezonde gewoonten voor thuis. Deze gewoonten geven me structuur en het gevoel weer een beetje mens te zijn, als je begrijpt wat ik bedoel. Ik wil ze graag met je delen. Misschien kun je er wat mee. 

1. Ruim je huis en je werkplek op

Ik heb ooit ergens gehoord dat het helpt om je dag te beginnen met het opmaken van je bed. Je hebt dan al een taak volbracht en dat geeft een opgeruimd gevoel. Zo’n mini-succeservaring zorgt ervoor dat je wellicht minder tegen andere taken op ziet. Naast het opmaken van m’n bed zet ik ook een raampje open in de slaapkamer en ga ik met een doekje over de wasbak en de spiegel in de badkamer. 

 

Het is belangrijk dat je in deze weken/maanden extra goed zorgt voor een schoon huis. Een schoon huis heb je niet voor je visite, maar voor jezelf. Pak eens wat vaker de stofzuiger en een doekje. Ik merk dat het me bezig houdt op dagen dat ik niet veel voor m’n werk hoef te doen en het geeft me structuur.

 

 

Ik ben van nature echt een sloddervos en laat geregeld van alles slingeren. Mijn keuken, washok en werkplek kunnen echt een onoverzichtelijke bende worden als ik er niets aan doe. In de laatste weken heb ik mezelf de taak opgelegd om dat te voorkomen en het lukt redelijk goed. Een opgeruimde keuken zorgt ervoor dat ik zin heb om een gezonde maaltijd te koken. Een opgeruimde werkplek maakt mijn dag overzichtelijker en een opgeruimd washok zorgt ervoor dat ik op tijd m’n wasjes draai en niet de hele week in dezelfde chill outfit rondloop. 

2. Neem Een sportpauze

Als je thuis werkt hoef je niet te reizen voor je werk en mag je wellicht zelf je tijd indelen. Hierdoor zit er misschien wat meer tijd in je dag. Ga lekker vroeg uit bed en begin met een workout. Of las een sportpauze in. Dit kan bestaan uit een simpel kwartiertje grondoefeningen of een langere hiit workout.

 

Zoek op youtube wat yoga/tabata/hiit-oefeningen of kijk wat de sportschool in je buurt online aanbiedt.

 

 

Ik probeer iedere dag minstens een half uurtje te bewegen. Dit is goed voor je immuunsysteem en bloedsomloop, het helpt je om te focussen en het zorgt ervoor dat er gelukshormonen vrijkomen (je wordt er dus blij van).

 

Ik heb daarnaast nog een ander doel. Ik wil iets overhouden aan deze periode en één van mijn doelen is om fitter en sterker te worden. Op de meeste dagen doe ik een krachttraining van een half uur. Op rustdagen maak ik een wandeling van een half uurtje. 

3. Eet gezond

In plaats van de standaard boterhammen of kantine-hap, heb je nu misschien wel tijd om een gezonde salade of warme maaltijd te maken. We moeten in deze tijd immers goed voor onszelf zorgen. Maak een avond van tevoren expres teveel, zodat je dat als lunch kunt eten met wat sla of rauwkost. Of maak een salade, bijvoorbeeld deze met koolrabi of een buddha bowl. Lekker vullend en gezond. Maak verschillende soorten gezond broodbeleg of maak een groentesoep.

 

Neem de tijd om te koken. Zorg dat je veel groenten, fruit en granen eet, ook voor tussendoor. Dit zorgt voor genoeg vitaminen en een gezonde darmflora door de vele vezels. En dat verbetert je immuunsysteem, waardoor je weerbaarder bent tegen virussen.

 

 

Voor mij werkt het zo: als m’n dag gestructureerd verloopt, eet ik gezond en als ik gezond eet, verloopt m’n dag meer gestructureerd. 

4. Bel iedere dag iemand

Foto: pexels
Foto: pexels

Per werkdag dat ik thuis werk wil ik met iemand bellen. Dan kies ik vooral mensen uit die ook thuis werken of mensen die helemaal geïsoleerd thuis zitten. Dit kunnen collega’s zijn, maar ook vrienden en familie. Dit doe ik om sociale isolatie te verminderen, ook voor mezelf. 

 

Ik heb veel contact met mijn broers en zussen, over de app maar ook via beeldbellen. Voorheen belden we eigenlijk alleen als er iets aan de hand was, nu is dat veel meer. Ik denk dat we ook na deze periode elkaar zullen blijven beeldbellen, zo gezellig!

5. Ga Naar buiten   (op afstand)

Gelukkig wordt het weer steeds mooier, maar ook al is het minder mooi weer, ga een blokje om.

 

Ik merk na een dag werken dat ik behoorlijk duf ben en beeldschermmoe. Als aan het eind van de dag m’n laptop dicht gaat, sleur ik m’n man uit zijn werkhok mee naar buiten (of andersom). Tijdens het wandelingetje hebben we het over onze werkdag en laten we die achter ons.

 

Wanneer ik normaal gesproken onderweg naar huis ben, laat ik in de trein en op de fiets m’n werkdag achter me, maar dat is er nu niet. Ik vind dit een hele mooie manier om hetzelfde te doen.

 

 

Na het blokje om duiken we de (opgeruimde) keuken in en maken we een lekkere avondmaaltijd. 

6. plan je dag

In het begin van deze periode vond het heel lastig om overzicht te vinden in m’n taken. Op de school waar ik werk zijn er verschillende communicatiekanalen (mail, Teams, app, elektronische leeromgeving, website van de school). Uit deze kanalen kwamen dagelijks meerdere taken naar voren. Naast die losse taken moest er ook lesmateriaal gedigitaliseerd worden en wilde ik contact hebben met mijn mentorleerlingen.

 

Daar heb ik nu wat meer rust en overzicht in gekregen, doordat ik beter ben gaan plannen. Op vaste tijden bekijk ik de verschillende communicatiekanalen en plan ik de taken in die daaruit voortkomen. Die taken schrijf ik op en hiervoor gebruik ik een weekplanner.

 

Als ik een taak heb afgerond, gaat er een streep door. Als ik een taak naar de volgende dag moet verplaatsen, zet ik er een pijltje voor. Als een taak prioriteit heeft, zet ik er een uitroepteken voor. Ik probeer ervoor te zorgen dat ik de taken met prioriteit en de moeilijke taken als eerste doe, dat maakt de rest van mijn werkdag wat rustiger. 

 

7. Sta stil

Iedere dag is hij onderdeel van mijn dankbaarheidsmoment
Iedere dag is hij onderdeel van mijn dankbaarheidsmoment

Na de eerste week van de semi-lockdown was ik het overzicht even kwijt en kon ik niet meer helder nadenken. Ik heb op de vrijdagavond lange tijd gehuild en voelde me depressief. Ik had iedere dag van die week het nieuws op de voet gevolgd, ik hoorde de verschrikkelijke berichten over mensen die overleden in de wereld en ik hoorde de verontrustende berichten uit de zorg.

 

De volgende dag besloot ik het om te draaien. Ik heb het goed, dacht ik bij mezelf, daar moet ik m’n aandacht op richten. Nu heb ik iedere dag een dankbaarheidsmomentje. De ene keer schrijf ik drie dingen op waar ik dankbaar voor ben, de andere keer schrijf ik het niet op, maar probeer ik zoveel mogelijk dingen te bedenken.

 

Dit dankbaarheidsmoment in de avond zorgt ervoor dat ik me richt op wie en wat ik wel heb en hoe gezegend ik eigenlijk ben. Het is zo simpel en het kost weinig tijd, maar het heeft – voor mij – een grote impact. Probeer het ook eens, wie weet helpt het je. 

8. Maak iets lekkers om uit te delen

Dit is niet echt een habit die je dagelijks kunt uitvoeren, maar dit is meer iets voor de spontane actie.

 

Bak een lekkere cake of maak een enorme salade. Vul een paar potjes met eigengemaakte hummus of appelmoes. Maak een extra pan soep en doe er een stokbroodje bij.

 

Breng dit naar je dierbaren, de oudere alleenstaande vrouw verderop of naar iemand die je kent uit de zorg.

 

Het is zo leuk om iets te geven! Het zorgt voor verbinding en de mensen aan wie je iets geeft voelen zich gezien. 


De moraal van het verhaal

Eigenlijk komt het hierop neer: zorg voor structuur, hou contact met je dierbaren, zorg goed voor je lijf en wees lief voor jezelf.  

 

Wat doe jij om in deze tijd sane te blijven? Laat een reactie achter in de comments! 


Reactie schrijven

Commentaren: 4
 • #1

  Jetske (vrijdag, 10 april 2020 00:11)

  Weet je zeker dat we geen zussen zijn �.... ?

 • #2

  Vasilica (vrijdag, 10 april 2020 07:17)

  Nice! :)

 • #3

  Janny (maandag, 13 april 2020 13:04)

  Door het vele thuiszitten word je niet blij... Dus dacht ik: hoe kan ik dit leuk oplossen met de Paasdagen? De week voor Pasen heb ik een Kahoot Easter Challenge opgezet in de examenklassen en eerste klassen. De prijsjes waren koelkastmagneetjes van Dutch Speakwords en een chocolade ei die op eerste paasdag werden rondgebracht (4 prijsjes) door mij en mijn vriend in zijn zogenaamde Cabriolet (Nissan T-bar uit 1991, lol). We hebben de halve provincie doorgecrosst en hebben de leerlingen een lach op hun gezicht getoverd!

 • #4

  Petricia (maandag, 13 april 2020 14:03)

  @Janny wat een leuk idee! En wat leuk dat je je leerlingen dan toch even ziet. Super gaaf!