· 

Geen voornemens, wel wensen

Ja, en toen waren we al ruim een week het nieuwe jaar in. Ik wil jullie alsnog het allerbeste wensen voor 2021. Vooral gezondheid en liefde! Hoe staat het ervoor met de voornemens? 

Ik doe er zelf niet echt aan. Waar ik wel aan doe? Wensen. Lees verder om te weten wat mijn wensen zijn voor 2021.

Strakker

Nee, ik doe niet aan voornemens, want ik hou me er toch nooit aan en ik ben erg tevreden met m’n leven en met m’n lijf. Want daar gaan de meeste voornemens over; afvallen, meer sporten, een strakker lijf… De meeste vrouwen (en ook veel mannen) hebben een bepaald beeld bij hoe ze eruit moeten zien. Slank, strak en jong. Ik snap dat je een gezond lichaam wilt, maar ga jezelf alsjeblieft niet afzetten tegen de ‘perfecte’ plaatjes die je ziet.

 

Sinds ik denk ik zo’n 12 jaar oud was, heb ik dit ook gedaan. Elke keer weer schreef ik in mijn dagboek hoeveel ik woog, hoeveel ik wilde wegen en onder welke regels ik dit zou doen. Maar rond m’n 30ste veranderde dit. Ik bekeek mezelf op foto’s en dacht; zo slecht zie ik er echt niet uit. En dit veranderde langzaam naar body acceptance. Ik ben oké zoals ik ben en ik voel me gezond, dus waarom zou ik dit willen veranderen.

 

Sindsdien is mijn relatie met eten ook echt veranderd. In de periodes dat ik mezelf regels oplegde kon ik nauwelijks genieten van eten. Nu is dat anders. Ik eet lekker en meestal gezond. Als ik een keertje niet gezond eet, zoals de hele kerstvakantie, dan kan ik me daar echt niet schuldig meer over voelen.

Echt waar, Petries? Geen regels? jij?

Nu hoor ik je denken: Maar je bent toch veganist? Dan leg je jezelf toch ook regels op?

 

Nou, zo zie ik het dus totaal niet. Veganisme doe ik in de eerste plaats voor de dieren en niet voor mezelf of voor een slanker lijf. Voor mij is veganisme echt een bevrijding geweest. Ik hoef me niet meer druk te maken over dierenwelzijn bij het kopen van dierlijke producten. Ik hoef me niet meer schuldig te voelen en me af te vragen welk effect mijn keuzes hebben op dieren. En verder heb ik beter leren koken en ik heb veel geleerd over veganisme en gezondheid.

Wensen voor 2021

Ik heb geen voornemens, maar wel wensen. Ik wens gezond te blijven en dit wens ik anderen ook toe. Ik wens dat er in 2021 nog meer mensen minder dieren gaan gebruiken. Ik wens dat we elkaar niet veroordelen en afschrijven om een verschil in opvatting. Ik wens dat we in 2021 aardiger voor elkaar kunnen zijn.

 

Moraal van dit verhaal?

 

                       Lief zijn: voor jezelf, de dieren en voor elkaar!


Reactie schrijven

Commentaren: 0