· 

Waarom je geen perfecte veganist of wereldverbeteraar hoeft te zijn

Ik sprak er eens over met een vriend. Hij snapte waarom ik vegan was en hij was het op alle fronten met mij eens, maar wilde er zelf niet aan beginnen. Hij vond dat als hij eenmaal aan veganisme zou beginnen, dat hij dan ook moest gaan nadenken over al zijn andere consumptiekeuzes. Hij zou alles perfect willen doen. Hij was bang dat hij zichzelf erin zou verliezen. Ik snap het. Maar is dat een reden om niets te doen? Het antwoord lijkt duidelijk. Nee. Maar toch wil ik dat eens uitleggen. Lees gauw verder. 

Perfect relaxt

Ik wilde het ook een tijdje echt heel perfect doen allemaal. Ik wilde geen plastic meer kopen, 100% biologisch eten, ik sloeg social events af omdat ik niet zeker wist of ik wel vegan kon eten, ik kocht geen nieuwe kleding meer, ik maakte m’n eigen wasmiddel en zo kan ik nog wel even doorgaan. Ik heb veel geleerd van die tijd en ik heb echt wel blijvende stappen gemaakt, maar ondertussen ben ik wel veel relaxter geworden. Als ik een keer nieuwe kleding koop, dan weet ik dat ik dat niet meer iedere maand doe. Als ik een keer een vleesvervanger koop in plastic, dan maak ik de keer erop weer m’n eigen burgers. Zo is er balans ontstaan en maak ik langzaam meer stappen. En dat is goed. 

Tja, je doet je best

Voor mij is veganisme echt wel heilig. Door veganisme ben ik gaan beseffen hoeveel impact ik als consument kan hebben. Dierenleed komt niet meer door mij. Dat is mega bevrijdend. Veganisme is mijn prioriteit, daar voel ik me het beste bij. Ben ik altijd de ‘perfecte’ veganist geweest? Nee, natuurlijk niet. Je moet ergens beginnen. In het begin at ik buiten de deur en op vakantie nog kaas, omdat ik niet moeilijk wilde doen. En daarna at ik nog wel eens per ongeluk niet-vegan producten. Maar ja, al doende leert men en je doet je best.

Sta niet stil

Dat het niet gelijk perfect lukt, en dat het nooit perfect zal zijn, dat is zeker. Maar dat is geen reden om achterover te leunen en helemaal niets te doen. Eet zo plantaardig mogelijk, koop zo min mogelijk producten waar dieren of mensen door geleden hebben, of waar de aarde van te lijden heeft. Maar wees ook lief voor jezelf. Het hoeft echt niet perfect, maar sta niet stil. Stap voor stap. 

Het verschil tussen niks en iets

Bekijk de afbeelding hieronder om te zien wat het verschil is tussen niets doen en plantaardig(er) eten. De impact is groot, kan ik je alvast vertellen. Hierover schrijf ik later meer, maar eerst in die actiestand met jou! Doe iets, want met niks doen verandert er niks. 

 

Vragen? Of kan ik je ergens bij helpen? Stuur me een berichtje!


Voor bronnen en auteur, ga naar https://www.cowspiracy.com/infographic
Voor bronnen en auteur, ga naar https://www.cowspiracy.com/infographic

Reactie schrijven

Commentaren: 0