· 

Duurzame alternatieven: Het waarom en hoe – Deel 1

Grote bedrijven die niet mee willen werken om hun plastic verpakkingen en producten te verduurzamen zijn de grootste boosdoeners als het om het plastic probleem gaat. Jaarlijks belandt er 9 miljard kilo plastic in de oceaan. Het plasticprobleem is een grote aanslag op onze natuur, maar helaas is dit maar één van de problemen. Veel producten worden geproduceerd onder een hele grote ecologische voetafdruk, bijvoorbeeld door het gebruik van chemicaliën en het verbruik van veel water. Veel van deze problemen liggen bij bedrijven en fabrikanten. Dat betekent niet dat wij als consumenten achterover kunnen leunen. Wij kunnen met z’n allen een voorbeeld zijn, voor elkaar, maar ook voor bedrijven. Met onze portemonnee laten we zien dat we het anders willen voor een schonere wereld. In deze rubriek laat ik je duurzame alternatieven zien voor vervuilende producten. Met DIY’s, tips en uitleg over waarom we deze alternatieven nodig hebben. Weet dat het niet gelijk perfect hoeft. Elke duurzame optie is een stap in de goede richting.

 

In dit artikel leg ik alternatieven uit voor twee plastic producten en voor één product wat zorgt voor veel schade aan de natuur door chemicaliën en waterverbruik. Twee van de alternatieven in dit artikel kun je zowel kopen als zelf maken. 

1. Tandenborstels

Sinds de jaren dertig bestaat de plastic tandenborstel. Sinds de allereerste plastic tandenborstel is de productie sterk toegenomen. Jaarlijks worden er 23 miljard plastic tandenborstels weggegooid. De meeste tandenborstels worden na 3 á 4 maanden weggegooid. Hiernaast worden ook elektrische tandenborstels gemaakt en weggegooid.

Alternatieven

Je kent deze vast; de bamboe tandenborstel. Meestal is deze tandenborstel niet 100% plasticvrij, omdat de haartjes van de borstelkop nog wel uit plastic bestaan. De bamboe tandenborstel gaat zo’n 2-3 maanden mee. Na gebruik kun je met een tangetje de plastic borstelhaartjes eruit trekken. De borstelhaartjes gaan bij het plastic afval en het bamboe kan bij het GFT afval. De bamboe tandenborstel is bij veel winkels te koop, onder andere bij Bol.com

 


Een ander alternatief is de TePe tandenborstel gemaakt van suikerriet en ricinusolie, genaamd TePe GOOD™. De tandenborstel is ontwikkeld in Zweden en komt dicht in de buurt van de vorm en het gevoel van de oude plastic tandenborstel. Door het gebruik van deze duurzame plantaardige materialen heeft TePe GOOD™ een nagenoeg gesloten CO₂ kringloop (95%) en kan uiteindelijk bij het restafval gedeponeerd worden. TePe GOOD™ is verkrijgbaar in drie formaten:

Mini Extra Soft, Compact Soft en Regular Soft.

Dus ook ideaal voor kleine kinderen. 


2. Wattenschijfjes

Bij de productie van niet-biologisch katoen, waar wattenschijfjes van worden gemaakt, is er veel natuurschade. Chemicaliën voor de katoenproductie belanden in rivieren, brengen schade aan dieren en verstoren ecosystemen. Verder verbruikt de katoenproductie veel water (1 kilo = 20.000 liter water). Dit waterverbruik zorgt voor droge natuurgebieden met als gevolg dat veel planten en dieren niet overleven. 

Alternatieven

Je kunt natuurlijk op zoek gaan naar biologische wattenschijfjes, maar het is uiteindelijk een stuk goedkoper en duurzamer om wasbare wattenschijfjes te kopen.

 

 

Heb je een paar oude handdoeken, theedoeken en/of (tafel)lakens?

 

Maak je eigen wattenschijfjes. Het kost weinig tijd, het is leuk om te doen en het is nog leuker om weg te geven. Kijk hier voor het stappenplan. 

 

Deze DIY is gemaakt in opdracht van Dutch Vegan Magazine


3. Groente- en fruitzakjes

Je hebt ze vast gezien bij de Albert Heijn, Lidl en andere supermarkten; polyester of katoenen zakjes voor groente, fruit en brood. Maar waarom is het zo belangrijk dat we plastic zakjes vermijden?

Ik heb het exacte plasticverbruik vanuit de supermarkt niet kunnen vinden, maar feit is dat veel plastic in de natuur komt en dat plastic nooit meer vergaat. Ieder zakje wat niet geproduceerd hoeft te worden is winst. En daarom zijn wij, de consumenten, zo belangrijk om dat te laten zien aan de supermarkten.

 

De nylon zakjes bij Albert Heijn en Lidl zijn natuurlijk al beter dan de plastic zakjes van de rol. Ze zijn helaas wel van plastic gemaakt. Na vijf keer gebruiken zijn deze zakjes duurzamer dan een gewoon plastic zakje. Deze zakjes gaan tientallen keren mee. Het volume van een zakje is te klein voor textielbewerking en de zakjes komen bij de plasticverwerker vaak vast in de sorteermachines. 

Alternatieven

Een beter, sterker en duurzamer alternatief is het katoenen zakje. Deze is makkelijk te wassen en als het zakje na talloze keren niet meer gebruikt kan worden, dan kan het wel door naar de textielverwerking.

 

Het katoenen zakje is mega-veelzijdig. Je kunt er natuurlijk groente en fruit in doen, maar het zakje kan ook dienst doen als een waszakje voor je wattenschijfjes of als zeef-en uitknijpzakje voor pulp bij het maken van sapjes.

 

Katoenenzakjes kun je heel makkelijk zelf maken

 

Tip: maak een paar zakjes zo groot als een halfje brood en ze kunnen ook mee naar de broodafdeling. Klik hier voor een zelfmaakbeschrijving. 

 

Deze DIY is gemaakt in opdracht van Dutch Vegan MagazineVoor welke producten zou jij graag duurzame alternatieven willen zien? Laat een reactie achter in de comments en ik zal kijken wat ik voor je kan doen. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0