· 

3x vegan marmercake

Vóór de thuiswerkperiode hadden we grootste plannen voor een klassenfeest. We zouden samen pizza’s eten en een filmmarathon houden, maar dat ging helaas niet door. Leerlingen mochten nog wel hun rapporten komen halen, maar dat was het dan. Om het wat mooier te maken dan dat het was flanste ik een quizje in elkaar en bakte ik wat lekkers.

 

Over dat lekkers gaat het natuurlijk. Ik maakte drie verschillende marmercakes: met chocola, bessen en appel-kaneel.  Deze cakes heb ik gemaakt vanuit één basis cake recept, daar beginnen we mee. En dan gaan we mixen en swirlen!


De basiscake

Deze basiscake kan gerust in haar (yes, she’s a girl) eentje gemaakt worden, zonder marmer-effect. Voeg er wat uitgeperste limoen of stukjes appel aan toe en je hebt al twee variaties van deze basiscake. Deze cake en de drie varianten hieronder zijn goed voor 10 porties per cake, precies genoeg voor een klas van 30 😉.

Nodig

 • 225 gram bloem
 • 1 tl baking soda
 • Snufje zout
 • 200 gram suiker
 • 90 ml olie
 • 200 ml plantaardige melk
 • 1 tl vanille essence (mag, hoeft niet)

 

Bereiding

 

Neem een grote mengkom en doe daar eerst alle droge ingrediënten in: bloem, soda en zout.

 

Even roeren en voeg vervolgens de suiker, olie, plantaardige melk en eventueel de vanille essence toe. Meng dit goed door elkaar met een garde, totdat er geen klontjes meer in zitten.

 

Als je dit nu wilt gebruiken als cake, dan bak je dit in een voorverwarmde oven op 160 graden, gedurende 55-60 minuten (ik doe altijd 50 minuten in de oven en 10 minuten in de restwarmte van de oven).1. Chocolade-marmercake

Nodig

 

Voor de chocolade marble cake heb je in de eerste plaats een kom basismengsel nodig. Verder heb je nodig:

 • 100 gram ontpitte dadels
 • 1 el cacaopoeder
 • 50 gram vegan chocolade (ik gebruikte de rijstemelk chocola van Maitre Mathis, te koop bij AH)

Bereiding

 

Snij de dadels in kleine stukjes. Neem een kommetje en doe daar de dadels en de cacao in. Voeg hier 4 eetlepels van het basismengsel aan toe. Meng dit met een staafmixer door elkaar. Mocht dit te droog zijn voor je staafmixer, voeg er dan een extra lepel basismengsel aan toe.

 

Snij de chocola in grove stukken en leg dit even apart.

 

Neem een bakblik, dit kan een normaal cakeblik zijn van 30 cm of een klein bakblik. Bekleed het bakblik met bakpapier.

 

Giet een deel basismengsel in het bakblik. Voeg vervolgens een laag chocomengsel toe aan het bakblik en sluit af met de rest van het basismengsel. Neem een satéprikker of een klein vorkje en swirl (niet roeren, maar draaiende lussen maken) de twee mengsels lichtjes door elkaar. Ze mogen niet volledig met elkaar mengen, want we willen na het bakken de twee kleuren nog kunnen zien. Als je wat kleinere laagjes wilt, dan kun je ervoor kiezen om meerdere laagjes te gieten en swirlen. 

 

Strooi de chocolade stukjes op de bovenkant van de cake.

 

Zet de cake in een voorverwarmde oven op 160 graden voor 55-60 minuten. Voel aan de bovenkant van de cake. Voelt het nog als een pudding? Dan kan het nog 5 minuten terug in de oven.

 

Laat vervolgens de cake in het bakblik afkoelen, voordat je het aansnijdt. 


2. bessen-marmercake

Nodig

 

Je begint weer met een kom basismengsel. Vervolgens zet je de volgende ingrediënten klaar:

 

 • 60 gram bessen (ik gebruikte 30 gram bosbessen en 30 gram frambozen)
 • Een extra handje bessen voor door de cake
 • 1 el agavesiroop

Bereiding

 

Doe het fruit in een kommetje samen met de agavesiroop. Voeg hier 4 eetlepels basismengsel aan toe en meng dit goed door met de staafmixer. Is het te droog voor je staafmixer, voeg er dan een extra lepel basismengsel aan toe.

 

Bekleed een cakeblik of een klein bakblik met bakpapier. Schenk ongeveer de helft van het basismengsel op de bodem. Verspreid een paar besjes over de bodem. Schenk nu het bessenmengsel in het bakblik en sluit af met de andere helft van het basismengsel. Leg nog wat besjes in het cakemengsel. Maak gerust meerdere laagjes als je dat mooi vindt. Neem een satéprikker of een vorkje en swirl (met mooie lussen) de twee mengsels lichtjes door elkaar. Niet teveel swirlen, anders ga je zo meteen het kleurverschil niet goed zien.

 

Zet de cake in een voorverwarmde oven op 160 graden voor 55-60 minuten. Als de bovenkant van de cake nog aanvoelt als een pudding, dan mag de cake nog 5 minuutjes langer in de oven. Laat de cake in het bakblik afkoelen, voordat je het aansnijdt. 


3. Appel-kaneel marmercake

Nodig

 

Ja, je raadt het al, je hebt voor deze cake ook een kom basismengsel nodig. Verder heb je nodig:

 

 • 1 appel
 • 50 gram ontpitte dadels
 • 1 tl kaneel
 • Snufje zout 

Bereiding

 

Schil de appel en snij eerst de helft van de appel aan stukjes. Doe dit in een kommetje. Voeg de dadels, kaneel en het zout hier aan toe. Voeg ook 4 eetlepels van het basismengsel toe aan het kommetje. Neem een staafmixer en meng dit tot een mooi glad geheel. Is het te droog voor je staafmixer, voeg eventueel een extra lepel basismengsel toe.

 

Snij de rest van de appel aan kleine stukjes, dit is voor door cake.

 

Bekleed een cakeblik of klein bakblik met bakpapier. Je begint weer met het basismengsel. Giet ongeveer de helft van het basismengsel op de bodem van het bakblik. Verdeel wat stukjes appel door het basismengsel. Giet vervolgens het appel-kaneel mengsel in het bakblik. Je sluit af met de rest van het basismengsel. Maak gerust meerdere laagjes als je dat mooi vindt.

 

Neem een satéprikker en swirl de mengsels lichtjes door elkaar. Niet teveel, anders zie je dadelijk de kleurverschillen niet. Leg op de bovenkant van de cake nog wat stukjes appel en strooi een beetje kaneel over de bovenkant.

Zet het bakblik vervolgens in een voorverwarmde oven van 160 graden gedurende 55-60 minuten. Is de bovenkant nog te zacht? Zet de cake dan nog eens 5 minuutjes in de oven.

 

Laat de cake in het bakblik afkoelen, voordat je het aansnijdt. Serveer deze cake met een dikke dot plantaardige slagroom (de plantaardige topping van AH bijvoorbeeld). 


Mijn leerlingen vonden de bessen marmercake het lekkerst, daarna de appel-kaneel en op nummer drie kwam de chocolade cake. Ik had de slagroom meegenomen voor de appel-kaneel cake, maar die ging ook op de bessencake en op de chocolade cake. Hoewel mijn leerlingen eigenlijk niet zo veel zin hadden om hun rapport op te halen zonder klassenfeest, vonden ze het toch wel gezellig, denk ik. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0