· 

Drie soorten hummus om uit te delen

In het paasweekend ging ik langs mijn familie om de potjes van de foto af te leveren. Ik vind hummus ideaal voor een shared lunch of brunch waarbij iedereen lekker z'n broodje ermee besmeert of z'n groente stengels erin dipt. Nu we dit niet live met elkaar konden eten, besloot ik om een flinke batch te maken en uit te delen. Zo zaten we met pasen allemaal dezelfde hummusjes te eten en waren we daardoor toch een beetje samen. Ik had voor iedereen drie soorten hummus gemaakt: koriander-limoen, gegrilde paprika en kerrie. Lees verder voor de recepten!


1. Koriander-limoen hummus

Nodig

 

330 gram kikkererwten (geweekt en gekookt)

3 el tahin

60 ml water

1,5 tl zout

4 el limoensap

1 teen knoflook

een bosje koriander (grote hand vol)

 

Bereiding

 

Als je kikkererwten uit blik of pot gebruikt, spoel ze nog even om. Doe ze dan in de keukenmachine en maal fijn totdat je een kruimelig geheel hebt. Snij intussen de koriander in kleinere stukjes. Doe de koriander, tahin, het water, zout, limoensap en een teentje uitgeperste knoflook in de keukenmachine en maal dit fijn. Laat dit zo'n 3-5 minuten draaien. Voeg naar wens nog wat water of olie toe voor de smeuïgheid. 


2. Gegrilde paprika hummus

Nodig

 

1 rode paprika

330 gram kikkererwten (geweekt en gekookt)

3 el tahin

40 ml water

1,5 tl zout

2 el citroensap

1 teen knoflook, uitgeperst

 

Bereiding

 

Verwarm de oven voor op 200 graden celsius. Verwijder de zaadlijst en snij de paprika in grote stukken. Leg de stukken paprika op een bakplaat en zet deze in de oven. Rooster dit zo'n 20-25 minuten. Laat de paprika na het roosteren afkoelen in een afgesloten bakje, dat maakt het ontvellen makkelijker. Ontvel de paprika en maak deze fijn in de keukenmachine. Dit geeft al best wat vocht voor de hummus, vandaar dat je er zo meteen minder vocht bij hoeft te doen. 

 

Doe de (omgespoelde) kikkererwten bij de gemalen paprika in de keukenmachine. Laat dit even draaien, tot de kikkererwten mooi fijn zijn. Voeg dan de rest van de ingrediënten toe en laat dit in de keukenmachine draaien totdat je een mooi glad mengsel hebt. Voeg eventueel nog wat water of olie toe voor meer smeuïgheid. 


3. Kerrie hummus

Nodig

 

330 gram kikkererwten (geweekt en gekookt)

3 tl kerriepoeder

3 el tahin

60 ml water

1,5 tl zout

2 el citroensap

1 teen knoflook, uitgeperst

 

Bereiding

 

Doe de kikkererwten in de keukenmachine samen met de kerriepoeder en maal dit fijn totdat je een kruimelig geheel hebt. We hebben de kerriepoeder hier alvast toegevoegd, zodat het zo meteen goed door de hummus is gemengd. Voeg vervolgens de tahin, het water, zout, citroensap en knoflook toe en meng dit in de keukenmachine tot een glad geheel. Voeg eventueel nog extra water of olie toe voor meer smeuïgheid. 


Gebruik deze heerlijke hummusjes voor op de boterham, als dip bij de borrel, deel het uit aan je buurvrouw of familie, of bewaar het voor later in bakjes in de vriezer. Enjoy! 


Reactie schrijven

Commentaren: 0