· 

Plastic: van oplossing tot probleem en terug

Kun jij je een leven voorstellen zonder plastic? Kijk eens op van je scherm en kijk om je heen. Welke voorwerpen zijn van dit materiaal gemaakt? Een flink aantal. Zodra je er over na gaat denken hoeveel spullen van plastic je gebruikt wordt dit aantal steeds groter. Neem alleen je ochtendroutine al: tandenborstel, tandpasta tube, koffiezetapparaat, boterhamzakje. Ga zo maar door.

 

Van het ontstaan rond 1900 tot nu hebben we veel spullen gemaakt met plastic. De toepassing werd steeds breder, maar het probleem ook steeds groter. Ik heb het over de plastic vervuiling. De aarde, dieren en mensen lijken nu toch de dupe te worden van onze plasticproductie. Hoe gaan we beter om met plastic en hoe kunnen we plastic verwerken?

 

Voor de uitvinding van het plastic, zo rond 1900, konden we veel spullen die we nu kennen niet maken. De eerste toepassing was voor het maken van filmrolletjes, maar al snel werden meerdere soorten plastic ontwikkeld en werd de toepassing ook steeds breder.

 

De echte explosieve groei van de productie en het gebruik vond plaats na 1950.

Het lijkt de oplossing voor alles te zijn. Het is ontzettend goedkoop om te maken en toepasbaar voor de meest uiteenlopende zaken: van industrie tot consumentengoederen.

 

Van oplossing naar probleem

Toch heeft plastic de laatste jaren een negatief imago gekregen. Hetgeen altijd over wordt gesproken als we het hebben over het plastic probleem is de plastic soep. Een gigantische berg plastic afval in de oceaan wat ronddrijft als een soort van onnatuurlijk eiland. Dit veroorzaakt enorm dierenleed. Dieren eten dit op en stikken in het plastic of worden vergiftigd. Wist je dat inmiddels 90% van alle zeevogels plastic in zijn maag heeft.

 

Mijn hart breekt bij het zien van schildpadden, walvissen, zeehonden, dolfijnen en vogels die gevangen of gestikt zijn in het plastic. Verschrikkelijk dat zij hier de dupe van zijn.

 

De problematiek die plastic veroorzaakt bestaat al erg lang, de plastic soep werd ontdekt in 1997, maar de berichtgeving hierover is pas recent op gang gekomen. Waar het begon met kleinere blogs en fora, besteden nu alle grote nieuwsmedia aandacht aan dit probleem. Ook zijn er tal van organisaties ontstaan rondom het aanpakken van dit probleem.

 

Van probleem naar oplossing

Ik ben er volledig van overtuigd dat plastic zelf het probleem niet is. Wij zijn het probleem. Of beter gezegd: hoe wij er mee omgaan is het probleem. En er is een flinke gedragsverandering nodig. We moeten op een totaal andere manier met plastic omgaan. En wel op twee manieren: bewuster gebruiken en beter verwerken wat we gebruiken.

Bewuster gebruiken

We gebruiken ontzettend veel plastic. Dat moet bewuster, lees: minder. Wist je dat we per persoon 170 plastic tasjes per jaar gebruiken? En dat de gemiddelde levensduur van zo’n tasje 15 minuten is? Als je er over nadenkt is dit waanzinnig. Het tasje moet worden geproduceerd, getransporteerd, maar als het daarna wordt weggegooid wordt het weer getransporteerd en daarna verbrand. Dit zorgt voor enorme vervuiling van het milieu.

 

wat we gebruiken beter verwerken

We moeten dus minder gaan gebruiken, maar ook wat we gebruiken beter verwerken. Dan heb ik het natuurlijk over recyclen. In de textielbranche is dat al een stuk normaler.

 

Voor plastic moet het net zo normaal worden dat het in het recyclesysteem wordt ingebracht. Alle plastic die op straat terecht komt belandt uiteindelijk, via kleine slootjes en rivieren, in de oceaan en komt door de stromingen in de plastic soep terecht. En als het daar eenmaal is blijft het daar. Plastic vergaat niet.

 

En dat is zonde. Er kunnen zulke mooie dingen gemaakt worden van plastic. Plastic vergaat niet, maar van dat nadeel kunnen we een voordeel maken. De plastic vezel blijft hetzelfde. We kunnen deze dus opnieuw gebruiken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Kijk bijvoorbeeld eens naar wat PureSportsWear doet met plastic flessen die in de natuur rondslingeren. Van 6 rondslingerende plastic flessen wordt een sportshirtje gemaakt! Gemaakt van 100% plastic en verantwoord geproduceerd onder eerlijke omstandigheden.

 

Dit sportshirtje (zie foto) draag ik graag bij mijn KravMaga training. Ik hou niet van al te strakke kleding bij een intensieve training. Met strakke kleding kan m’n zweet niet weg en gaat het broeien. Het shirtje valt losjes, is luchtig en wordt niet plakkerig en warm bij zweten. Het valt soepel, is sterk en gaat heel lang mee. De kleur vervaagt niet en de stof pluist niet na het wassen.

Dit sportshirtje is op een eerlijke manier geproduceerd en ruimt dus letterlijk het plastic uit de natuur op. Zo werk je aan jezelf en aan een schoner milieu!

 In samenwerking met Remco Harmsen – Puresportswear.nl 


Reactie schrijven

Commentaren: 0