· 

5x DIY Cleaners: makkelijk, duurzaam en cruelty free

In dit artikel kun je 5 makkelijk zelf te maken schoonmaakmiddelen vinden voor dagelijks gebruik. Zonder schadelijke stoffen, zonder dierlijke ingrediënten en zonder nieuwe productie van plastic flessen en verpakkingen. Stuk voor stuk makkelijk te maken met slechts een paar ingrediënten per middel. 

 

 

Waarom zou je zelf schoonmaakproducten maken? Ik merkte bij mezelf dat ik nogal veel schoonmaakproducten in plastic flessen kocht. Op twee fronten kon ik hierin verbeteren: het verminderen van plastic en het verminderen van schadelijke stoffen in de flessen zelf. Ik werd hierin getriggerd door het boek "The Story of Stuff" van Annie Leonard. Hierin vertelt ze hoe dergelijke verpakkingen en producten tot stand komen en hoe belastend ze daarmee zijn voor het milieu. In een volgend blog zal ik verder ingaan op wat ik van "The Story of Stuff" heb geleerd.

 

Bij de totstandkoming van deze DIY recepten heb ik veel uitgeprobeerd, totdat ik een verhouding had gevonden die voor mij werkt - voor mijn (af)was, mijn handen, mijn (vaat)wasmachine. Deze verhoudingen heb ik voor je opgeschreven in dit blog. Speel er een beetje mee en kijk wat voor jou werkt. Ik hoop dat ik je in ieder geval kan inspireren om zelf aan de slag te gaan voor minder schadelijke stoffen en minder plastic. 


1. Wasmiddel - colours

Voor dit eerste middel heb je slechts drie ingrediënten nodig. 

 

Nodig

 • 20 gram 100% natuurlijke zeep (ik gebruikte Herbelle Aleppo olijfzeep)
 • 800 ml water
 • 15-20 druppels etherische olie (ik ging voor de geur Rozenhout)
 • een steelpan
 • een groenterasp

Werkwijze

 

Rasp de zeep met een grove groenterasp of snij het fijn met een stevig mes. Verwarm 800 ml water in een steelpannetje, laat het niet koken, want dan schuimt je zeep zo meteen je pan uit. Zodra het water warm is voeg je de geraspte zeep en de etherische olie toe. Laat het pannetje op het vuur staan totdat de zeep helemaal is opgelost. Roer het mengsel voorzichtig door en haal het pannetje van het vuur. Laat het nu helemaal afkoelen, voordat je het in een fles giet. 

 

Dit middel is redelijk dun als het nog warm is. Het dikt nog ietsje in bij het afkoelen, maar het blijft redelijk dun. Mocht je dit niet prettig vinden, dan kun je nog wat extra zeep door het water raspen. Ik heb gemerkt dat 20 gram op 800 ml genoeg is om mijn kleding schoon te krijgen. Ik heb dit middel uitgeprobeerd op zweet- en vetvlekken. De vlekken gingen er heel goed uit met een dopje van dit middel. Daarom heb ik ervoor gekozen om deze verhouding aan te houden. Schud het wasmiddel kort voor gebruik. 


2. Wasmiddel - wit

Dit middel bestaat uit vier ingrediënten. De werkwijze bij dit middel is bijna hetzelfde als bij het wasmiddel voor gekleurde was. Bij het wasmiddel voor witte was voeg je 20 gram baking soda toe, nadat de zeep is opgelost. Voor de volledigheid, kun je hieronder de gehele werkwijze vinden. 

 

Nodig

 • 20 gram baking soda
 • 20 gram 100% natuurlijke zeep (Herbelle Aleppo Olijfzeep)
 • 800 ml water
 • 15-20 druppels etherische olie (ik ging voor de geur Sinaasappel)
 • een steelpan
 • een groenterasp

Werkwijze

 

Rasp de zeep met een grove groenterasp of snij het fijn met een stevig mes. Verwarm 800 ml water in een steelpannetje, laat het niet koken. Zodra het water warm is voeg je de geraspte zeep en de etherische olie toe. Laat het pannetje op het vuur staan totdat de zeep helemaal is opgelost. Voeg dan de baking soda toe en roer het mengsel voorzichtig door, totdat ook de baking soda goed is opgelost. Laat het mengsel vervolgens helemaal afkoelen, voordat je het in een fles giet. 

 

Dit wasmiddel blijft ook redelijk dun. Je zou nog wat extra zeep kunnen toevoegen aan het warme water als je dat fijn vindt. Tijdens het testen van het middel bij witte kleding kwam ik erachter dat deze verhouding genoeg is om vuil en vieze geurtjes uit witte kleding te krijgen. Schud het wasmiddel kort voor gebruik.

 

Bij hele donkere vlekken voeg ik een beetje losse baking soda of Zilver Soda (voor hardnekkige vlekken) toe aan de was. Dit is wel eens nodig wanneer ik mijn zelfgemaakte wattenschijfjes en gezichtsdoekjes uitwas. 

 

De baking soda in het wasmiddel wordt beter geactiveerd met een zuurtje, daarom voeg ik er vaak ook een dopje van mijn wasverzachter aan toe (zie hieronder). Een scheutje witte natuurazijn werkt ook goed om de baking soda te activeren.


3. Wasverzachter

Dit middel hoef je niet in een pannetje bij elkaar te voegen. Mocht je deze wasverzachter samen gebruiken met de wasmiddels, dan zou je ervoor kunnen kiezen om hier geen essentiële olie aan toe te voegen. Mocht je dat wel willen, ga dan wederom voor 15-20 druppels. Het werkt ook goed om alleen azijn te gebruiken als wasverzachter. Ik merk dat de was langer fris ruikt en zachter wordt met de toevoeging van baking soda.

 

Nodig 

 • 45 gram baking soda
 • 250 ml warm water
 • 1 liter azijn
 • etherische olie 15-20 druppels (ik ging voor de geur Ceder)
 • een grote kom

Werkwijze

 

Doe de baking soda samen het warme water in een kom. Voeg met kleine scheutjes de azijn toe. Let op: de azijn zorgt ervoor dat het flink gaat bruisen, vandaar dat je het in kleine scheutjes moet toevoegen. Voeg eventueel de etherische olie toe. Roer het nog even goed door en laat het afkoelen voordat je het in een fles giet. 

 

Voeg een dopje wasverzachter toe aan de was, bij de handdoeken bijvoorbeeld. Ik gebruikte vroeger nooit wasverzachter bij handdoeken, totdat ik de stijve, ruwe handdoeken toch een beetje zat begon te worden. Met een dopje van deze wasverzachter worden mijn handdoeken niet meer zo fluffy als toen ik ze kocht, maar ze worden een stuk zachter dan eerst en dat is voor mij precies goed. Schud de wasverzachter kort voor gebruik. 


4. Vaatwaspoeder

De totstandkoming van deze vaatwaspoeder heeft me het meeste tijd gekost. Ik wilde eerst vaatwastabletten maken met een ijsblokjesvorm. De tabletten bleven heel lang nat en toen ik ze uit de vorm haalde brokkelden ze uit elkaar. De verhouding werkte niet voor mijn vaat. Het maakte goed schoon, maar het liet een witte waas achter op bestek en glas. 

 

Ik besloot een poeder te maken in een andere verhouding, vergelijkbaar aan die hieronder. Deze poeder werd na verloop van tijd één grote klomp, omdat het niet droog genoeg was voor een poeder. Dit loste ik op door er een theezakje met rijst aan toe te voegen. 

 

Nodig

 • 200 gram Tricel Zilver Soda (o.a. te koop bij Albert Heijn)
 • 40 gram fijn zout
 • 20 druppels etherische olie (ik ging voor de geur Citroen)
 • rijst (het maakt niet uit welke rijstsoort je gebruikt)

Werkwijze

 

Doe de Zilver Soda, het zout en de etherische olie samen in een kom en roer goed door. Doe het poeder in een luchtafsluitbare pot. Neem een leeg theezakje/sokje/koffiefiltertje en vul deze met een eetlepel rijst. Sluit het zakje met een nietje of stik het dicht met garen. Voeg het zakje toe aan de pot met waspoeder.

 

Tip: mocht je een geurzakje nodig hebben voor in je kledingkast, berging, kattenbak, etc, neem dan een zelfde zakje rijst en voeg er een paar druppels etherische olie aan toe. 


5. handzeep

Deze handzeep is ook gemaakt met de Aleppo zeep. De verhouding is anders dan bij de wasmiddelen, zodat er een wat dikkere vloeibare zeep ontstaat. Ik had eerst een dunnere versie, dit gaf een schoon gevoel, maar sijpelde iets te snel door m'n handen en dat is natuurlijk ook zonde. 

 

Nodig

 • 50 gram 100% natuurlijke zeep (Herbelle Aleppo Olijfzeep)
 • 1,5 liter water
 • twee eetlepels olijfolie (optioneel)
 • een groenterasp
 • een steelpannetje

Werkwijze

 

Rasp de zeep met een grove groenterasp of snij het fijn met een stevig mes. Verwarm het water in een steelpannetje, laat het niet koken. Zodra het water warm is voeg je de geraspte zeep en de olie toe. Laat het pannetje op het vuur staan totdat de zeep helemaal is opgelost. Roer het voorzichtig door en laat het mengsel helemaal afkoelen, voordat je het in flesjes giet. 

 

Deze handzeep is in deze verhouding ook goed te gebruiken als shampoo en douchezeep. Je zou het blok zeep natuurlijk ook in z'n geheel kunnen gebruiken als shampoo/douchezeep/handzeep. Een vloeibare zeep vind ik wat fijner, omdat de zeep dan wat beter verdeelt.

 

Voeg geen etherische olie toe aan je handzeep. Een etherische olie is een zuiver en geconcentreerd product. Veel etherische oliën zijn 100% natuurlijk, maar ook giftig omdat het gaat om een zuiver geconcentreerd product. Dit kan een irritatie geven als het direct op de huid gebruikt wordt, maar ook in verdunde vorm kan het irritatie geven. Verder kan etherische olie irritaties geven bij inname. 

 

De olijfolie is aan dit recept toegevoegd, omdat het een verzachtende werking heeft op de huid. Dit mag eventueel weggelaten worden. 


In drie van de vijf recepten heb ik het over Herbelle Aleppo Zeep. Deze zeep kost 5.99 voor 180 gram. Dit is zeep op basis van olijfolie en deze is 100% plantaardig. Deze zeep is voor veel toepassingen te gebruiken. Zo kan deze zeep gebruikt worden als douchezeep, maar ook als shampoo. Lees hier meer over Aleppo Zeep.

 

Bij vier recepten heb ik gebruik gemaakt van een etherische olie. Dit doe ik puur omdat het middel daarmee een lekkere geur krijgt. Bij de wasmiddelen is deze geur goed te ruiken als je de was na het wassen ophangt, heerlijk. Bij het vaatwasmiddel komt er een heerlijk frisse geur vrij bij het openen van je vaatwasser. Het gebruik van etherische olie is een extraatje, zeker geen must. Je kan er natuurlijk ook voor kiezen om het bij één etherische olie te houden voor deze middelen. Dat scheelt aanzienlijk in de kosten en één flesje is meer dan genoeg voor deze vijf middels. 

 

Heb jij aanvullende ideeën om in het huishouden minder schadelijk stoffen en minder plastic te gebruiken? Laat het me weten in de comments.

Heb jij ideeën voor mijn volgende DIY huishoud project? Laat het me weten en wie weet werk ik jouw idee uit in een volgend blog. 

 

Dank voor het lezen!


Reactie schrijven

Commentaren: 0