· 

Vegan appeltaart

Eigenlijk maak ik deze taart altijd; ik neem em mee naar familiefeestjes en als ik naar een vriend ga, ik maak em voor verjaardagen en er zitten altijd wel een paar stukjes van deze taart in de vriezer voor onverwachte visite. Een paar jaar geleden maakte ik deze voor het eerst. Gewoon een vegan versie van een ouderwets recept zoals mijn moeder em eigenlijk thuis al maakte. Het maken van deze taart gaat eigenlijk op gevoel altijd wel goed, maar steeds meer mensen vroegen om het recept van deze taart en daarom schrijf ik het nu maar es op.

 

 

Dit recept is voor een kleine taart van ongeveer 6 stukken. Voor een grote springvorm gebruik ik twee keer zoveel.

 

Nodig

Het deeg

 

 • 150 gram bloem
 • 1,5 tl bakpoeder
 • 85 gram neutrale (kokos)olie of een vegan margarine
 • 85 gram suiker
 • Snufje zout
 • 0,5 tl kaneel
 • 1 el plantaardige melk

De vulling

 

 • 2 appels
 • 0,5 tl kaneel
 • 2 tl Dr Oetker custardpoeder / 1 tl maïzena (optioneel)
 • Een halve el suiker (voor de zoetekauw)

Bereiding

We beginnen met het deeg. Meng alle droge ingrediënten door elkaar in een kom. Doe dan alle ingrediënten voor het deeg in een keukenmachine en meng dit goed door elkaar. Als het goed is wordt er een bal van deeg gevormd. Blijft het te droog, voeg dan een klein scheutje plantaardige melk toe en meng het dan weer goed door totdat er een bal gevormd wordt. Leg de bal deeg in een kom en dek dit af met een dekseltje. Zet dit in de koelkast.

 

Zet de oven aan op 180 Celsius.

 

We gaan nu verder met de vulling. Was de appels, verwijder de klokhuizen en snij de appels in stukjes. Doe hier kaneel en custardpoeder/maizena (en eventueel een schepje suiker) bij en roer goed door elkaar.

Bedek een taartvorm met een bakpapiertje of smeer een taartvorm in met een beetje olie/vegan margarine. Ik doe meestal allebei. Ik vet de taartvorm in en gebruik een bakpapiertje, vooral als ik een taartvorm gebruik waarvan de bodem er niet uit kan. Dan is een bakpapiertje handig om de taart uit de vorm te tillen.

 

Bekleed de bodem en de zijkanten van de taartvorm met het deeg. Zorg dat je wel een deel van het deeg bewaart voor de bovenkant. Doe het appelmengsel in de vorm. Versier de bovenkant van de taart met slierten deeg of meng nog een beetje bloem door het overgebleven stukje deeg om kruimels te maken voor op de bovenkant.

Bak de taart in ongeveer 60 minuten gaar op 180 graden.

 

 

Warm is deze taart heerlijk met een bolletje Alpro Vanille ijs (zie foto) of met een toefje Soyatoo Soy Whip of de plantaardige slagroom van Albert Heijn. 

 

Geniet ervan!


Wil je een gezondere variant van appeltaart proberen? Maak dan deze vegan appel-mueslikoek!


Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Lianne - geendierenindekeuken.nl (maandag, 25 februari 2019 19:12)

  Ziet er goed uit! Ik maak ook altijd appeltaart voor feestjes, vopral omdat mijn opa dat eist :') appeltaart doet het altijd goed!

 • #2

  Mariëlle (woensdag, 27 februari 2019 12:20)

  Oooh dit ziet er zo goed uit!! Ben bijna jarig... ;)

 • #3

  Petricia (donderdag, 28 februari 2019 12:54)

  @Lianne - Ja! Appeltaart doet het altijd goed!
  @Marielle - Alvast gefeliciteerd! Maak je een foto van jouw versie?

 • #4

  Bas (zondag, 17 maart 2019 12:12)

  Geweldig taartje, eenvoudig recept, veel dank Petricia!

 • #5

  Petricia (maandag, 18 maart 2019 12:34)

  Jij ook bedankt, Bas. Geniet van het taartje!