· 

Niet God maar Liefde

De Nashville-verklaring: ‘dwaas’ en ‘hopeloos’

 

‘Ik ben homo’. Drie woorden die men liever niet wil horen bij de SGP en bij bepaalde kerkgemeenschappen. Je mag het wel zijn, maar dan zonder seksuele relatie. Een ziekte die genezen moet worden, als we de Nashville-verklaring mogen geloven. En dit is mij vroeger ook verteld. Ik heb de verklaring meerdere keren gelezen en ik vind het verschrikkelijk moeilijk om een poging te doen deze zonder oordeel te lezen. Dat lukt me eigenlijk niet. Er niets over zeggen lukt me ook niet.

 

Medelijden

Ik geloof er niet in, maar ik ken de bijbel wel. Door mijn christelijke opvoeding, de lessen in mijn 30 jaar dat ik hier rondloop en door de mensen om mijn heen maak ik me op mijn eigen manier hard voor rechtvaardigheid. In de kerk hoorde ik vroeger ook dat homoseksualiteit een ziekte was, dat begreep ik toen al niet. In de bijbel zag ik dat nergens staan, en ook al stond het er: het is een boek geschreven door mensen in een bepaalde tijd.

 

Hoewel ik al wist hoe veel christenen over lhbt denken, schrok ik toen ik de verklaring voor de eerste keer las. Ik snap het niet en voel woede, schaamte, medelijden (vooral voor de opstellers en ondertekenaars), verdriet en frustratie. Ik denk dat er veel christenen zijn die hierdoor niet de vrijheid voelen om zichzelf te zijn. 

 

Een gesprek met christenen

Een tijd geleden schreef in m’n journal over een gesprek met christenen. Ik was het niet van plan om te publiceren, ik moest het destijds even van me af schrijven, maar nu wil ik toch graag een deel ervan met jullie delen om inzicht te geven in denkwijzen:

 

Een gesprek met christenen over homoseksualiteit.

 

"Als mens ben ik er niet op tegen maar ik kan daar nergens een onderbouwing voor vinden in de bijbel".

 

"Hoezo niet?”, zeg ik “In de bijbel staat: ‘Laat de kinderen tot mij komen’. Met andere woorden: iedereen is welkom”.

 

"Ja, dat ben ik met je eens, maar dat zegt niks over hoe je moet omgaan met homoseksualiteit".

 

Een andere christen mengt zich in het gesprek :"Ja, dat is heel moeilijk. Ik vind het ook echt zielig voor die mensen. Het lijkt me erg lastig hoe je er als homo mee om moet gaan. Ze kunnen er niks mee doen. Dat lijkt me moeilijk als je toch verliefd wordt. Ja, ook die mensen hebben liefde nodig".

 

Ik heb moeite om nu niet boos te worden. Aan de andere kant weet ik dat dit eigenlijk al heel wat is, het gesprek is er tenminste. Maar ik denk dan ook: deze mensen proberen een ancient boek als de bijbel nog steeds toe te passen op deze tijd. Ook al geloof je in God, dat is onmogelijk.

Paulus

Veel kerkelijke gemeenten halen de apostel Paulus aan met zijn boek Romeinen I, om hun anti-homoseksualiteitsredenen te beargumenteren. Paulus heeft het over ‘natuurlijke’ tegenover ‘onnatuurlijke’ seksuele daden. Paulus heeft nooit iets gezegd over seksuele geaardheid. ‘Natuurlijke’ seksuele daden gaan over het bedrijven van de liefde. Seksuele daden die alleen gaan over genot zijn ‘onnatuurlijk’ volgens Paulus. Dus wat hij eigenlijk zegt is: eerst liefde, dan seks.

 

Wat veel christelijke mensen hier helaas uit halen is dat seksuele daden zonder het doel om te reproduceren onnatuurlijk zijn. Als iedere christen en ieder ander mens daar naar zou luisteren, dan zou de wereld allang te vol zijn geweest door overbevolking.

 

Paulus heeft het in de bijbel vaak over liefde. Hij heeft zelfs een heel stuk geschreven om uit te leggen hoe de liefde hoort te zijn (1 Korinthiërs 13). Daarin zegt hij dat het allerbelangrijkste de liefde is en dat je juist alles moet doen vanuit liefde. Dat is in mijn ogen ook zijn boodschap in Romeinen I. 

Dwaas en hopeloos

In de inleiding van de Nashville verklaring staat: “het is niet alleen dwaas maar ook hopeloos als we proberen onszelf te maken tot iets waarvoor God ons niet heeft geschapen”. Dit klopt eigenlijk helemaal, of je nu in God gelooft of niet. Want het is dwaas en hopeloos om omwille van welke reden dan ook jezelf te maken tot iemand die je niet bent; te doen alsof je hetero bent; te doen alsof je een meisje/jongen bent, terwijl dat van binnen niet zo is. Lieve christenen, precies dán maak je jezelf tot iets waarvoor God je niet heeft geschapen! 

liefde

Toen ik wegging van de kerk schoof ik de bijbel en alles wat ik had geleerd niet zomaar aan de kant. Ik zag de lessen en de symboliek achter bepaalde bijbelse verhalen. Maar in plaats van het woord ‘God’, gebruikte ik liever het woord ‘Liefde’. God is immers liefde, had ik geleerd. En die Liefde is overal, in mensen, dieren, in de natuur. Kies voor de Liefde, ze is zo mooi. Kies hetgeen wat mensen niet schaadt. Ik denk dat – als de man of vrouw bestaat – God het ook zo bedoeld zou hebben. Als lesbian, gay, bisexsual, transgender, straight of questioning ben je helemaal perfect zoals je bent en zoals je ter wereld bent gekomen. Hoe pijnlijk het ook kan zijn, als iemand je niet accepteert voor wie je bent, dan ligt dat niet aan jou. 

 

Our deepest fear

Ik sluit af met het gedicht van Marianne Williamson. Ik vind 'em zo mooi! Vooral als je het leest met 'Love in plaats van 'God'.

 

Our deepest fear is not that we are inadequate. 

Our deepest fear is that we are powerful beyond measure. 

It is our light, not our darkness

That most frightens us.

 

We ask ourselves

Who am I to be brilliant, gorgeous, talented, fabulous?

Actually, who are you not to be? 

You are a child of Love.

 

Your playing small 

Does not serve the world. 

There's nothing enlightened about shrinking 

So that other people won't feel insecure around you.

We are all meant to shine, 

As children do. 

 

We were born to make manifest 

The glory of Love that is within us.

It's not just in some of us; 

It's in everyone.

 

And as we let our own light shine, 

We unconsciously give other people permission to do the same. 

As we're liberated from our own fear, 

Our presence automatically liberates others.


Teken hier de petitie tegen de Nashville-verklaring.


Ik wil nog even zeggen dat mijn artikel gebaseerd is op mijn mening en interpretatie. Mocht je er anders over denken, dan is dat oké. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0