· 

Voorkom een opgeblazen gevoel tijdens de feestdagen

De feestdagen staan weer voor de deur! Tijd voor gezelligheid met familie en vrienden onder het genot van lekker eten. Vaak komen er veel heerlijke gerechten en hapjes op tafel. Daar moet je ook lekker van genieten en het liefst zonder dat je daar last van gaat krijgen. Ik heb zelf wel eens gehad dat ik halverwege de dag bijna ontplof, terwijl ik het gevoel had dat ik niet eens heel veel had gegeten. Maar dat kwam dan puur door wat ik had gegeten. Dat gevoel van ontploffen wordt ook wel herkent als een opgeblazen gevoel. In dit artikel handige tips om een opgeblazen gevoel te voorkomen, zonder dat je veel hoeft in te leveren. 

Wat gebeurt er bij een opgeblazen gevoel?

Je hebt een opgeblazen gevoel of opgeblazen buik als je buik opzwelt na het eten. Dit kan winderigheid, obstipatie of verstopping als gevolg hebben. Bij een opgeblazen gevoel is er overtollig gas in het darmstelsel, deze gasvorming ontstaat door darmbacteriën, maar kan ook ontstaan door het teveel inslikken van lucht (na een koolzuurhoudend drankje bijvoorbeeld). De darmbacteriën kunnen uit balans raken door te snel, te vet en te pittig eten of door gasvormende voeding (denk aan knoflook, uien, bonen en pittige kruiden). Ook bij te weinig vezels en het te weinig water drinken kan er een opgeblazen gevoel ontstaan. Als er weinig vezels in je voeding zitten en als je te weinig water drinkt, gaat het transport van je voedsel moeizamer. 

Tips om lekker te genieten

  1. Drink veel water. Net als koffie, onttrekt alcohol vocht aan je lichaam. Tijdens de feestdagen drinken de meeste mensen wat meer alcohol dan normaal. Voor elk glas dat je nuttigt, drink ook een glas water. Zo voorkom je tegelijk een kater. Ook omdat je waarschijnlijk iets meer (ongezondere) maaltijden nuttigt, is het handig om door te blijven spoelen.
  2. Drink niet teveel koolzuurhoudende dranken. Deze kunnen gasvorming veroorzaken in je lichaam en kunnen zorgen voor een opgeblazen gevoel. Drink in plaats daarvan water. Overigens, koolzuurhoudende dranken met suikervervangers als aspartaam zorgen nog meer voor een opgeblazen gevoel en voor obstipatie. Veel suikervervangers vertragen de werking van de darmen.
  3. Eet in kleine hapjes en kauw goed. Neem de tijd hiervoor. Dit is een tip die eigenlijk altijd goed is om te doen. Hiermee geef je je verteringsproces een betere headstart. Snel kauwen en eten zorgt ervoor dat je ongemerkt wat meer lucht naar binnen slikt, wat weer zorgt voor een opgeblazen gevoel. Het verteringsproces begint in de mond, want hier maak je al verteringsenzymen aan. Hoe meer tijd je neemt om het in je mond fijn te malen, hoe beter het eten zich door je lichaam vervoert en hoe minder je buik zich opblaast. Een ander voordeel van kleine hapjes en goed kauwen is dat je lichaam de tijd heeft om aan je hersenen door te geven wanneer je vol zit. 
  4. Schep niet al te grote porties op. Een feestmaal bestaat vaak uit meerdere gangen en veel keuzemogelijkheden op tafel. Natuurlijk moet je overal van gaan genieten, maar schep dan kleine beetjes op. Op die manier geef je je lijf de kans om wat meer pauzes te nemen. Je bloedsuikerspiegel blijft wat meer in balans, je eet niet teveel en toch kun je genieten van al het lekkers. 
  5. Voorkom teveel snaaien tussendoor. Bij de koffie en bij de borrel zal er vast ook lekkers op tafel komen. Wees je ervan bewust dat snaaien vaak onbewust gaat ;) . Spreek met jezelf af hoeveel je mag pakken, dan hou je het binnen de perken en bewaar je een plekje voor het grote feestmaal.
  6. Vol is vol. Luister naar je lichaam. Wanneer je genoeg hebt gehad, stop dan ook met eten. Veel mensen eten dan door of gaan dan nog voor een toetje. Dit is het moment dat je buik zich opblaast en dat je mogelijk aankomt en overeet. Ook daarom is het handig om kleine porties te nemen en om tijd te nemen voor het kauwen.
  7. Maak slimme keuzes. Je zou natuurlijk het meeste kunnen opscheppen van die heerlijke zoete stoofpeertjes, maar dat kan nog wel eens een opgeblazen gevoel geven. Al die zoetigheid in één keer is teveel om te handelen voor je lichaam. Als er groente of een salade op tafel staat neem daar dan net iets meer van. De vezels in groente zorgen ervoor dat het voedsel zich beter door je lichaam transporteert en dat je beter vitaminen op kunt nemen. 
  8. Begin de dag met een goed vezelrijk ontbijt. Dit is essentieel voor een goede darmwerking en je lichaam zal je de rest van de dag dankbaar zijn. 
  9. Maak een wandeling. Tijdens de feestdagen is het veel zitten en is er weinig activiteit voor je lichaam. Juist bewegen gaat een opgeblazen buik en verstopping tegen. Het zorgt voor een goede darmwerking en helpt het verteringsproces.

10. Last but not least: geniet er vooral van! De feestdagen in december zijn ervoor om te genieten van elkaar en om stil te staan bij wat je hebt. Geniet van elkaars gezelschap, leg je telefoon bijvoorbeeld eens weg en doe een spelletje. Geniet ook van het heerlijke eten wat ongetwijfeld met veel liefde is gemaakt.

 

Happy Holidays! XXX


Mocht je voor je gevoel toch teveel hebben gegeten, voel je niet schuldig, dit valt te repareren. Neem bijvoorbeeld een balansweek in de eerste week van januari waarin je slechte vetten en suikers probeert te vermijden. Of begin het jaar fris met een detox. In een detox werk je aan een aantal dingen: je lichaam en je darmen komen tot rust, je vitamine voorraad wordt aangevuld, je krijgt meer energie, je huid verbetert en je doorbreekt je mentale eetpatronen. 

 

Heb je een goed voornemen om in het nieuwe jaar gezonder te gaan eten? Of heb je andere voornemens wat betreft je voedingspatroon (plantaardiger, duurzamer, etc.)? Pak het planmatig aan. Stel doelen voor jezelf, dan blijft het niet alleen bij een goed voornemen. Mocht je hier meer over willen weten, stuur met gerust een berichtje, vraag een consult aan of kijk eens rond bij Voedingsadvies


Reactie schrijven

Commentaren: 0