· 

Sallandse snart - kruidig en super gezond

Waarom is de herfst toch een tijd van erwtensoep eten? Bij koud weer hebben we gewoon zin in iets warms en iets wat lekker vult. Erwtensoep leent zich daar heel goed voor en is gewoon super lekker! Vooral deze Sallandse versie met een beetje pit. 

Wat he'j neudig?

(wat heb je nodig?)

 

  • 2 grote uien
  • 2 grote preien
  • 1 hele knolselderij
  • 4 tl Jonnie Boer Zwolsche Stoofkruiden
  • 600 spliterwten
  • 3 groente bouillonblokjes (Zonnatura) of ongeveer 2,5 liter zelfgemaakte bouillon
  • een klein handje verse bladselderij
  • een stuk of 8 takjes verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • peper en zout naar smaak

Hoe mu'j 't kloar moak'n?

(hoe maak je het klaar?)

 

Bewaar je snijafval nadat je de groente hebt gesneden. Dat is namelijk zonde om weg te doen. Kijk hier voor een groentebouillonrecept met groenteafval. 

 

Zet een grote pan op het vuur en zorg dat je een glas of kommetje water bij de hand hebt. Snij de uien in grove stukken. Voeg de uien toe aan de warme pan, samen met een scheutje water. Was ondertussen de preien en snij deze aan ringen. Voeg dit toe aan de pan. Blijf water toevoegen wanneer de bodem van de pan droog wordt. Schil en snij de knolselderij. Voeg de stukjes knolselderij toe aan de pan samen met de Jonnie Boer Zwolsche Stoofkruiden. Laat even een paar minuten al roerend warm worden. Voeg water toe wanneer de bodem van de pan droog wordt. Voeg nu de spliterwten, de bouillonblokjes (verkruimeld), de bladselderij, de tijm en de laurierblaadjes toe aan de pan. 

Giet er nu water bij. Genoeg zodat de ingrediënten in de pan ruim onder water staan. Roer nog even door en breng aan de kook. Met een schuimspaan haal je het schuim zo goed mogelijk weg. Laat de soep nog even een uurtje sudderen en kom af en toe even roeren. Proef de soep nog even voordat je em serveert en voeg indien nodig nog wat peper en zou toe. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0