· 

Hoe maak je bouillon van groenteafval?

'Nee, niet weggooien schat, daar zit nog smaak in', zei ik wel eens tegen mijn man. Inmiddels is hij er aan gewend: 'ze wil de schillen en topjes van wortels en andere groente in een bakje in de vriezer bewaren'. Want daar wordt eens in de zoveel tijd een bouillon van gemaakt. Waarom ik dit doe, wat je ervoor kunt gebruiken, hoe je het maakt, hoe je het bewaart en waar je het voor kunt gebruiken lees je in dit artikel. 

Waarom bouillon van groenteafval?

Per jaar gooien Nederlandse huishoudens 160 kilo groente- en fruitafval en etensresten weg [1]. Zonde! Want meestal kunnen er nog best delen van gegeten worden. 160 kilo is best veel en dat kan stukken minder. Ik zag het een keer in een aflevering 'Save with Jamie': om geld te besparen en afval te verminderen had Jamie Oliver standaard een diepvrieszakje in z'n vriezer liggen voor groenteafval. Hier maakte hij zo'n 1x in de twee weken een eigen groentebouillon van. Dat scheelt niet alleen geld en afval, maar natuurlijk ook de productie van bouillonblokjes. Oh ja, en je weet precies wat er in je bouillon zit #cleaneating. 

wat kun je ervoor gebruiken?

 • worteltopjes en schillen
 • uientopjes en schillen
 • onder- en bovenkantjes van prei/bosui
 • buitenste laag van prei of ui (is vaak taai in gerechten, maar zit nog veel smaak in)
 • restje knoflook uit je knoflookpers
 • courgette-topjes
 • sperziebonenpunten
 • verlepte spinazie/kool
 • uitgedroogde wortel/paprika (net niet verschimmeld zeg maar)
 • zoete aardappelschillen
 • knolselderijschillen
 • boven- en onderkant van een bleekselderij
 • de buitenschillen en het hart van een venkel
 • ...

Eigenlijk bepaal jij gewoon wat er in gaat en je merkt vanzelf of je het lekker vindt of niet. Ik gebruik het groenteafval wat ik hierboven heb genoemd. Bij uien neem ik het allerbuitenste schilletje, dat dunne bruine vlies, niet mee, omdat mijn bouillon er heel donker van wordt en de smaak best overheersend. Maar het kan zijn dat jij dat juist wel lekker vindt. 

hoe maak je groentebouillon?

Doe je groenteafval in een grote pan (ik spaar het vaak op zodat ik een grote pan bouillon kan maken). Doe er twee keer zoveel water in. Voeg eventueel kruiden, laurierblad, kruidnagel, zout en peper toe. Breng dit aan de kook en laat dit minimaal een uur koken. Ik ga meestal voor wat langer om de smaken er goed in te krijgen. Voor mij is dit echt iets wat ik op een zondagochtend doe. Pan op het vuur en ff een rondje huis schoonmaken en een uitgebreid ontbijtje met een digitaal krantje. 

 

Zitten de smaken er goed genoeg in? Zeef de groente en eventueel laurierblad, kruidnagel en peperkorrels uit de bouillon. 

 

Hoe bewaar je eigengemaakte bouillon?

 • in de koelkast. Eigengemaakte bouillon is ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast (wel eerst even goed af laten koelen buiten de koelkast)
 • invriezen in bakjes. Giet de bouillon in bakjes die groot genoeg zijn om te gebruiken voor bepaalde gerechten.
 • invriezen in een ijsblokjesvorm. Hierbij is het handig om de bouillon eerst nog verder in te laten koken, zodat je mooie geconcentreerde bevroren bouillonblokjes krijgt. 

Ik ga meestal voor alle genoemde bewaaropties. Ik doe een deel in de koelkast, ik vries een deel in en ik kook een deel in om blokjes van te vriezen. 

waar gebruik je eigengemaakte bouillon voor?

Er zijn talloze toepassingen voor deze bouillon. Denk aan:

 • een rijstgerecht of curry. Om groenten verder op smaak te brengen, blus ik ze met bouillon af nadat ze mooi glazig zijn geworden. 
 • om in te bakken in plaats van olie. Om zo puur mogelijk te eten, gebruik ik niet altijd olie om iets in te bakken. Bijna ieder gerecht begint bij mij met een gesneden uitje en een teentje knoflook in een pan. Hier heb ik vaak een kommetje bouillon of water naast staan. Ik voeg telkens kleine plensjes vocht toe om aangekoekt eten te vermijden. 
 • een soep, bijvoorbeeld een Thaise groentesoep, zoals die op de foto hierboven. Deze heb ik genomen in een restaurant, maar ik wil deze nog es zelf gaan maken met mijn eigen bouillon. Groentebouillon is een ideale basis voor iedere soep. Kijk ook eens bij mijn Sallandse erwtensoep of mijn champignonsoep. Tijdens het maken van deze soepen kun je al veel groenteafval verzamelen. 
 • een pastagerecht. Om een eigengemaakte pasta net wat meer smaak te geven, gebruik ik mijn ingevroren bouillonblokjes. 
 • een drinkbouillon. Neem bijvoorbeeld een ingevroren bouillonblokje, doe het in een mok en overgiet dit met kokend water. Lekker om even mee op te warmen. 
 • ramen noodles of noodle soep. Snij bijvoorbeeld wortel, prei, ui en Chinese kool aan stukjes en doe dit in een kom. Leg er voor één persoon rijstnoodles bovenop en overgiet dit met je eigengemaakte bouillon. 

Er zijn vast nog meer toepassingen voor eigengemaakte groentebouillon. Mocht jij nog meer ideeën en tips hebben voor vegan gerechten, laat het me weten en ik voeg het hieraan toe. 


[1] https://www.hvcgroep.nl/gft 

Reactie schrijven

Commentaren: 0