· 

3x zoet bladerdeeggebak

Ja, ik hou er nog steeds van om uitgebreid te koken en te bakken, maar soms is het heel fijn om iets te maken wat makkelijk en snel klaar is. Ik heb vaak bladerdeeg in mijn vriezer liggen om onverwacht bezoek toch iets lekkers voor te kunnen zetten bij een bakkie. Hier heb ik drie heerlijke zoete bladerdeeg baksels op een rij gezet. Welke zou jij willen proeven?

1. pistache-abrikoos gebakjes

Nodig: 

 • 1 pak Koopmans Original bladerdeeg
 • 200 gram ongezwavelde gedroogde abrikozen
 • 1 el abrikozenjam
 • 90 gram gepelde ongezouten pistachenoten
 • 5 el kokosrasp
 • Een blender/keukenmachine
 • Een cupcakeblik/cupcakevormpjes 

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal de bladerdeeg plakjes van elkaar, ontdoe ze van de plastic velletjes en laat ze ontdooien op een bakpapiertje. Doe de abrikozen in een klein kommetje en giet er warm water overheen. Snij/plet de pistachenoten ondertussen, zodat de noten gebroken en gekruimeld zijn. Leg de noten even apart. Giet de abrikozen af, maar bewaar het vocht. Doe de abrikozen en de abrikozenjam in de blender en giet er ongeveer een koffiekopje warm vocht bij. Maal de abrikozen fijn, mocht het niet gaan, doe er nog een klein scheutje water bij. Doe nu een eetlepel abrikozenmengsel in het midden van ieder plakje bladerdeeg. Strooi er vervolgens een halve eetlepel kokosrasp overheen. Pak nu je cupcakeblik of je cupcakevormpjes. Als je een cupcakeblik hebt, zorg dan dat je kleine stukjes bakpapier bij de hand hebt. Pak het gevulde plakje bladerdeeg vast bij de vier punten. Leg het plakje in een cupcakevorm en duw de punten weer naar buiten, zodat de vulling bloot ligt. Doe een halve eetlepel geplette pistachenoten in het midden. Bak de pistache-abrikoosgebakjes gaar in ongeveer 15 minuten of totdat ze er mooi goudbruin uit zien. 

2. custardbroodjes

Nodig:

 • 1 pak Koopmans Original bladerdeeg
 • 20 gram Koopmans Custard
 • 300 ml plantaardige melk 
 • 20 gram suiker 
 • een mespuntje verse vanille
 • een beetje kaneel om te strooien
 • een steelpannetje
 • een pizzasnijder/scherp mes
 • bakpapier 

Bereiding:

Lees dit eerst door, voordat je begint. Onderaan geef ik nog een makkelijker alternatief.

 

Zorg voor een schoon aanrecht.

 

Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal de bladerdeeg plakjes van elkaar, ontdoe ze van de plastic velletjes. Maak stroken van het bladerdeeg door 8 plakken bladerdeeg aan elkaar te verbinden op bakpapier. Dit doe je door ze ongeveer een halve centimeter te laten overlappen. Hierna hou je twee plakjes bladerdeeg over. Snij deze plakjes in vier stroken (gebruik eventueel een pizzasnijder) en leg ze achter elkaar in een strook, met ook weer een halve centimeter overlap. De smalle strook is nu net zo lang als de brede strook. Snij de smalle strook in de lengte door de helft, zodat deze nog smaller wordt. Snij 8 van deze smalle stroken uit de brede strook. Nu heb je 10 stroken die ongeveer even breed zijn. Laat de stroken nog eerst op hun plek.

 

Nu gaan we de custard maken. Doe de custard, een mespuntje vanille en de suiker samen in een kom. Meet 300 ml plantaardige melk af in een maatbeker. Voeg hieruit twee eetlepels melk toe aan het custard-suikermengsel. Roer dit goed door. Verwarm de rest van de melk uit de maatbeker in een steelpan. Voeg het custard-suikermengsel beetje bij beetje toe aan de melk. Roer goed met een garde. Breng het mengsel aan de kook en blijf goed roeren. Laat het nu nog ongeveer 3 minuutjes zachtjes koken. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel een beetje afkoelen. 

 

Neem een lepel en verdeel de custard over de bladerdeegstroken. Strooi er vervolgens een beetje kaneel overheen. Nu volgt het rollen. Zorg voor een schoon stukje bakpapier op een bakplaat. Rol de strookjes op, totdat je ongeveer een diameter krijgt van 8-10 cm. Leg de rol op het bakpapier en doe hetzelfde met de andere stroken. Bak de ronde custardbroodjes ongeveer 15 minuten of totdat ze mooi goudbruin zijn. 

 

Versier de broodjes eventueel met glazuur.

 

In plaats van opgerolde stroken kun je er ook voor kiezen om de custardbroodjes in de vorm van een driehoek te maken. Dan prik je gaatjes in de plakjes bladerdeeg en vervolgens smeer je de custard op een plakje bladerdeeg en vouw je de linker onderpunt naar de rechter bovenpunt toe. Daarna druk je de randjes vast met een vork. 

3. appelrolletjes

Het makkelijkste heb ik voor het laatst bewaard. Voor deze appelrolletjes heb je nodig:

 • 1 pak Koopmans Original bladerdeeg
 • 1 appel
 • Een tl kaneel
 • Twee tl suiker
 • Een el abrikozenjam

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 190 graden. Haal de bladerdeeg plakjes van elkaar, ontdoe ze van de plastic velletjes en laat ze ontdooien op een bakpapiertje. Schil en snij de appel aan stukjes en doe de stukjes in een kommetje. Voeg de kaneel en suiker toe en roer goed door. Verdeel de appel over de velletjes en vouw twee tegenovergestelde punten naar elkaar toe en leg ze over elkaar heen. Strooi er eventueel nog wat kaneel overheen. Bak de appelrolletjes in ongeveer 20 minuten gaar of totdat ze mooi goudbruin zijn. Voor een mooi glimmertje: doe een el abrikozenjam en in kopje met 1 el water en roer goed door. Neem een kwastje en smeer een beetje over de appelrolletjes heen voor een mooie glans.

 

Een andere variant proberen? Kijk eens bij dit appelflap recept met speculoospasta! 

Vind je bakken leuk en wil je iets meer maken? Kijk dan hier voor een vegan appeltaart!


Wil je ook eens hartige hapjes maken met bladerdeeg? Kijk dan hier voor drie heerlijke recepten!

Reactie schrijven

Commentaren: 0