· 

Vier manieren voor duurzame gezichtsreiniging - DIY

De laatste tijd ben ik wat meer bezig met duurzaamheid op meerdere vlakken. Zo realiseerde ik me dat ik nog veel wegwerpproducten gebruikte, zoals wattenschijfjes en reinigingsdoekjes, beide in plastic verpakkingen. Verder gebruik ik ook veel gezichtsreinigingsproducten, ook in plastic. Dat moet toch duurzamer kunnen? Ik ging op zoek naar manieren om mijn volledige gezichtsreinigingsritueel te verduurzamen. Ik kwam uit op deze vier duurzame en goedkope DIY manieren om voortaan te gebruiken. 

1. wattenschijfjes

Het idee voor het zelf maken van wattenschijfjes kreeg ik van Joyce van Nevernotcooking (volg haar effe op insta). Ook zij zocht naar manieren om te verduurzamen. Op haar blog zag ik hoe makkelijk het eigenlijk was om de wattenschijfjes zelf te maken, dus ging ik gauw aan de slag. Ik maakte twee verschillende wattenschijfjes, de blauwe om lekker mee te schrobben en de roze om op een zachte manier m'n gezicht schoon te maken. De roze is met één kant glad katoen en de andere kant zachte hydrofiele doek. De blauwe is met één kant glad katoen en de andere kant een oude, ietwat ruwe, handdoek. 

 

Wat heb je nodig?

 • een oude handdoek en een lap katoen (theedoek, overhemd, kussensloop, etc.)
 • naald en draad (ik gebruikte m'n naaimachine, maar kan ook zonder)
 • een schaar
 • een glas of rond bakje voor de vorm
 • spelden

Hoe ga je te werk?

Teken met behulp van een glas rondjes op de stof en knip deze uit. Speld twee rondjes aan elkaar vast, knip eventueel bij en naai langs de rand. Ik heb gekozen voor een zig-zag steek, om het rafelen van de stof een beetje tegen te gaan. 

 

Tips van Joyce: als je de wattenschijfjes met de hand genaaid hebt, was ze dan op 40 graden met een laag toerental, dan blijven ze mooi heel en worden ze toch goed schoon. En: doe de wattenschijfjes na gebruik in een wasnetje, dan blijven ze bij elkaar en raak je ze niet kwijt. 

 

Bewaartips: 

 • Doe de wattenschijfjes in een glazen pot, dat staat leuk en dan blijft vuil en vocht buiten.
 • Neem een lege Pringles bus, maak deze goed schoon en versier de buitenkant. Haal het deksel eraf. Snij aan één kant een stukje uit in de vorm van een half maantje. Doe de wattenschijfjes erin en keer de bus om met het deksel naar beneden. Zo heb je een homemade dispenser. Voor een voorbeeld, klik hier
 • Bewaar de wattenschijfjes in een koffiepads bewaarbus. 

2. reinigingsolie

Vervolgens dacht ik na over wat ik dan zou gebruiken op de wattenschijfjes. Hiervoor bedacht ik een zelfgemaakte anti-bacteriële reinigingsolie. 

 

Wat heb je nodig?

 • een glazen flesje met dop
 • extra virgin olijfolie
 • (blanke) sesamolie 
 • teatree olie

Hoe ga je te werk?

Neem een flesje, het is belangrijk dat dit een glazen flesje is. Olie oxideert namelijk in een plastic flesje, waardoor de houdbaarheid korter is. In een glazen flesje kun je de olie tot ongeveer 3 maanden gebruiken. Sprenkel 3-5 druppels teatree olie in het flesje. Vul het flesje vervolgens met ongeveer driekwart olijfolie. Vul de rest van het flesje aan met sesamolie (ik gebruikte blanke sesamolie, omdat deze minder sterk ruikt dan donkere sesamolie). Roer het geheel even door.

In plaats van teatree olie kun je ook gerust een andere etherische olie gebruiken. Kijk dan wel even naar de effecten die jouw etherische olie op je huid kan hebben en of dit bij jouw huidtype past. Lavendelolie droogt mijn huid bijvoorbeeld uit, maar teatree olie werkt bij mij juist goed tegen onzuiverheden. 

 

Wat zijn de eigenschappen van deze olie?

 • Olijfolie zorgt voor een soepele en zachte huid door de aanwezige antioxidanten. In extra virgin olijfolie zitten meer van deze antioxidanten dan in gewone olijfolie. 
 • Sesamolie zorgt ervoor dat de opperhuid minder vocht verliest en zou daarom zelfs anti-aging zijn. Sesamolie beschermt tegen invloeden van buitenaf.
 • Ik noemde hierboven al even dat teatree olie goed werkt tegen onzuiverheden. Verder heeft teatree olie zelfs anti-bacteriële en schimmeldodende eigenschappen.

 

Gebruikstip: de geur van teatree olie kan best sterk zijn, de geur is na het intrekken minder sterk. Ik vind het wel een prettige geur, maar ik gebruik deze homemade reinigingsolie daarom alleen 's avonds, just in case. 

3. reinigingsdoekjes

In de ochtend gebruikte ik vaak nog even een wegwerpdoekje, om dit ook te verduurzamen maakte ik m'n eigen reinigingsdoekjes.

 

Wat heb je nodig?

 • een oude handdoek
 • naald en draad (ik gebruikte m'n naaimachine, maar kan ook zonder)
 • een schaar

Hoe ga je te werk?

Knip vierkantjes uit de oude handdoek. Zoom de randen om met een zig-zag steek, zodat het niet gaat rafelen. 

 

Gebruikstips:

 • Deze doekjes gebruik ik soms ook na een lange dag werken. Dan vind ik heel fijn om even een pampermomentje voor mezelf te hebben. Hou een doekje onder de warme kraan. Doe er een klein beetje reinigingsproduct op (bijvoorbeeld een klein beetje van de reinigingsmelk in deze review) en leg het doekje op je gezicht. Blijf zo een paar minuten zitten, totdat het doekje is afgekoeld. Wrijf vervolgens zachtjes met het doekje over je gezicht om het verder te reinigen.
 • Je kunt deze doekjes natuurlijk ook gebruiken als keukendoeken in plaats van wegwerp keukenpapier. 

4. wegwerpdoekjes

Ik was bijna klaar met dit blog toen ik dacht aan vakantie. Heb je dan zin om wasbare reinigingsdoekjes mee te nemen, te gebruiken en weer vies mee naar huis te nemen? Of ga je toch liever voor makkelijk en wegwerp? Ik dacht: dat moet ook duurzamer kunnen. Daarom maakte ik m'n eigen wegwerpdoekjes; goedkoop en makkelijk te maken. 

 

Wat heb je nodig?

 • een halve keukenrol
 • een pot met deksel (waar een halve keukenrol in past)
 • een kan
 • 1 eetlepel olijfolie
 • 200 ml water
 • een flinke dot facewash (ik maakte m'n tube Alviana facewash leeg)
 • twee druppels etherische olie (ik gebruikte teatree olie)

Hoe ga je te werk?

Snij of knip een keukenrol door de helft. Doe de halve keukenrol in de pot. Doe de olijfolie, het water, de facewash en de etherische olie in een kan en roer het even door. Giet nu de inhoud van de kan over de keukenrol. Wacht een paar minuten totdat het vocht goed in de keukenrol is getrokken. Als het goed is, is het kartonnen rolletje nu ook doorweekt. Deze is nu makkelijk te verwijderen. Vanaf de binnenkant van de rol kun je telkens een doekje pakken. 

 

Bewaartip: thuis bewaar ik dit in een glazen pot, dan is de houdbaarheid ongeveer drie maanden. Als ik op vakantie ga, dan doe ik het in een plastic bakje. Ik weet niet precies wat de houdbaarheid dan is, maar ik heb het zelf tot drie weken in een plastic bakje bewaard. 

 

Gebruikstips: 

 • Leg een bakje met deze doekjes in de auto om onderweg te dealen met vieze handen.
 • Dit soort doekjes zou je ook goed als snoetendoekjes kunnen gebruiken voor kinderen. Gebruik dan babywash in plaats van facewash en laat de etherische olie weg. 

Challenge: probeer één van deze manieren uit in de maand oktober en laat me weten wat je ervan vond in een reactie onder dit bericht of in een reactie op Instagram


Reactie schrijven

Commentaren: 0