· 

Vegan vs. plantaardig vs. whole foods plantbased

“De ene keer hoor ik je ‘vegan’ zeggen en de andere keer ‘plantaardig’ en weer een andere keer ‘whole foods plantbased’, dat is toch allemaal hetzelfde?”

 

Laatst kreeg ik bovenstaande vraag en ik merk dat meerdere mensen de verschillen niet weten tussen vegan, plantaardig en whole foods plantbased. Er zijn dus wel degelijk verschillen, want twee van deze drie zijn op mij van toepassing. Tijd voor een rondje uitleg. 

Vegan

 Als vegan wil je niet dat dieren voor consumptie of entertainment gebruikt worden, omdat je tegen animal cruelty bent en/of je footprint wilt minimaliseren. Punt. Dit betekent dat je als vegan geen enkele dierlijke producten consumeert, dat je geen leer, bont en wol koopt. De meeste vegans vinden het dus ook niet tof dat er dieren gebruikt worden in een circus bijvoorbeeld en daar geef je je geld niet aan uit. Een vegan levensstijl hoeft niet per se gezond te zijn. Als vegan kun je gerust leven op vegan pizza’s, vegan B&Js, vegan lattes, vegan chips en vegan snoep. Dit is heel fijn, want dat geeft maar weer aan dat alles vervangbaar is. Als vegan hoef je echt niet op worteltjes te leven, je kan zeker wel genieten van lekker eten. 

Een vegan falafalburger bij De Beren!
Een vegan falafalburger bij De Beren!
Mijn favoriete B&Js!
Mijn favoriete B&Js!
Mijn No Bake "Cheese Cake" (klik voor recept)
Mijn No Bake "Cheese Cake" (klik voor recept)

Plantaardig

Als je eens googelt en zoekt op vegan celebs, dan zijn er best wat te vinden. Jared Leto, Miley Cyrus en Lea Michelle zijn vegan, aangezien ze uit hebben gesproken tegen animal cruelty te zijn. Beyoncé zegt vegan te zijn voor haar gezondheid. Venus Williams had een auto-immuunziekte en wilde graag kunnen blijven presteren op het tennisveld en besloot voor gezondheidsredenen vegan te worden. Meghan Markle eet doordeweeks vegan voor haar gezondheid, maar eet wel wat dierlijke producten tijdens het weekend. Als je vegan bent voor je gezondheid, dan heet dat eigenlijk plantaardig. Vegan is een term die echt te maken heeft met ethiek achter voeding en levensstijl. Plantaardig heeft alleen te maken met de voeding die je eet.  

 

Is een plantaardig voedingspatroon dan niet vegan? Een plantaardig voedingspatroon is wel vegan, (aangezien een veganist gerust plantaardig kan eten). Veganisme is niet een plantaardig voedingspatroon, veganisme is sowieso geen voedingspatroon. Net als dat een appel een stuk fruit is, maar niet ieder stuk fruit een appel. Plantaardig is een voedingspatroon zonder dierlijke producten, maar hier zit geen ethisch verhaal achter. Het gaat hierbij puur om wat je eet. 

Whole foods plantbased

Dan nog deze term: whole foods plantbased (wfpb), in het Nederlands ook wel aangeduid met hoogwaardig plantaardig. Wfpb is wat specifieker dan plantaardig. Het voedingspatroon van iemand die geen dierlijke producten eet, maar dit niet doet voor de dieren of het milieu noem ik plantaardig, ongeacht wat deze persoon eet. Hier zouden in principe dus nog steeds ongezonde maaltijden tussen kunnen zitten.

 

Whole foods plantbased gaat puur om de gezondheid. Deze term werd vanaf de jaren 80 gebruikt door onderzoeker en auteur dr Colin Campbell (‘The China Study’, ‘Whole’). Hierbij gaat het om het eten van onbewerkte, natuurlijke voeding, waarbij verzadigd vet, transvet en geraffineerde suikers vermeden worden. Denk daarbij aan: groente, fruit, volkoren granen, peulvruchten, noten en zaden. Je eet dus geen vlees, vis, zuivel, ei, toegevoegde olie, geraffineerde suiker en bewerkte producten (B&J’s, cola, koekjes, chips, etc). Deze bewerkte producten kunnen heel goed vegan zijn, maar horen hier niet in thuis.

Eat / Avoid             (Bron: nutritionstudies.org/whole-food-plant-based-diet-guide)
Eat / Avoid (Bron: nutritionstudies.org/whole-food-plant-based-diet-guide)

Wat kunnen voordelen zijn van een whole foods plantbased voedingspatroon? Uit onderzoek naar een wfpb voedingspatroon is gebleken dat dit voedingspatroon vele welvaartsziekten en andere aandoeningen voorkomt en geneest (hart- en vaatziekten, diabetes, longaandoeningen, infecties, borst kanker, prostaatkanker, leveraandoeningen, de ziekte van Parkinson, darmaandoeningen). Dit wordt allemaal besproken en uitgelegd in o.a. het boek “How not to die” (dr Michael Greger).

 

Andere boeken over de wetenschappelijk onderzochte voordelen van een wfpb voedingspatroon zijn: “The China Study” (dr Colin Campbell), “The Starch Solution” (dr John McDougall), “Forks over Knives: The Plant-based Way to Health” (Gene Stone), “Power Foods for the Brain” (Dr Neal Barnard), “Dr. Dean Ornish’s program for Reversing Heart Disease” (dr Dean Ornish), “The Plant-based Solution” (Cardioloog dr Joel Kahn), “Prevent and Reverse Heart Disease” (dr Caldwell Esselsteyn). Stuk voor stuk aanraders!

Black Bean Burger Bowl! (klik voor recept)
Black Bean Burger Bowl! (klik voor recept)
Een ontbijtsmoothie (banaan, framboos, lijnzaad en oatly)
Een ontbijtsmoothie (banaan, framboos, lijnzaad en oatly)
Salade bowl met kidneybonen en tahindressing
Salade bowl met kidneybonen en tahindressing

Voor mij persoonlijk

Ik kijk het liefst naar wat deze termen met elkaar gemeen hebben, namelijk dat er geen dieren hoeven te lijden voor tijdelijk genot en dat de aarde minder heeft te lijden. Dat geeft al aan dat ik vegan ben en dus geen dierlijke producten koop en gebruik. Ik ben er achter gekomen dat whole foods plantbased werkt voor mijn lichaam. Ik voel me veel energieker en mijn astma en eczeem zijn verdwenen. Ik eet meestal whole foods plantbased, maar soms laat ik de gezonde teugels vieren en eet ik vegan maaltijden, die vooral heel erg lekker zijn. Voor mij geeft dit een gezonde balans. Als ik er een term aan moet geven ben ik denk ik whole foods plantbased vegan. 

 

Hoe meer ik kwam te weten over de voordelen van een hoogwaardig plantaardig voedingspatroon, hoe groter mijn motivatie werd om mensen te helpen gezonder te worden. Per dag overlijden er 106 mensen aan hart- en vaatziekten in Nederland. Dit is enorm veel. En dan te bedenken dat hart- en vaatziekten in de meeste gevallen voorkomen kunnen worden door voeding en leefstijl (beweging en stressreductie). Het is mijn missie geworden om hier verandering in aan te brengen. 106 mensen per dag is gewoon te veel! Er lijden meer dan 1 miljoen mensen aan hart- en vaatziekten in Nederland. Dat is gewoon te veel! Vooral omdat er wat aan te doen is. Daarom werk ik bij The Healthy Heart. The Healthy Heart staat voor de kracht van whole plantbased foods. We willen mensen leren om eigenaar te worden van hun eigen gezondheid. Het begint in de keuken. Daar kun je gezondheidsproblemen voorkomen en genezen!

Hoe doe je dat dan buiten de deur?

Een verrassend goede high-tea bij De Koffiepot in Hardenberg!
Een verrassend goede high-tea bij De Koffiepot in Hardenberg!

Als ik bij in een restaurant eet, dan zeg ik altijd dat ik vegan ben. Dan weten mensen waar ze aan toe zijn. Bij restaurants waar er geen vegan gerechten op de kaart staan, bel ik altijd van tevoren. De meeste chefs vinden het leuk om iets vegan te maken. Soms lukt het ook niet en krijg ik alleen een bordje sla of rijst met rauwe groente. Dit vind ik niet erg, want ik kan het aangeven en daarbij de weg vrij maken voor vegans na mij. Ik zie het als mijn plicht om er naar te vragen, zodat je letterlijk de vraag omhoog naar vegan gerechten en producten omhoog brengt. Ga ik bij iemand eten of ga ik naar ergens barbecuen? Meestal neem ik zelf iets mee. Dat geeft weer een mooie gelegenheid om anderen mijn creaties te laten proeven, altijd te veel meenemen dus!

 

 

Eet jij al minder dierlijke producten? Top, ga zo door! De dieren, de aarde en je lichaam zijn je dankbaar. Wil je minder dierlijke producten gebruiken  (nice!), maar je weet niet hoe? Stuur me gerust een berichtje of post hieronder je vragen.

 

Meer weten over de wetenschap achter een whole foods plantbased voedingspatroon? Kijk dan hier voor een beknopte uitleg achter de bevindingen van de wetenschappers en wat zij in hun boeken vertellen. 

Samenvatting

- Vegan: wat je niet consumeert en gebruikt (dierlijke producten) voor ethische redenen (animal cruelty, milieu).

- Plantaardig: wat je niet eet (dierlijke producten) voor gezondheidsredenen.

- Whole foods plantbased: wat je wel (hoogwaardig plantaardig) en niet (verzadigd vet, transvet, geraffineerde suikers) eet ter voorkoming en genezing van gezondheidsproblemen. 


Disclaimer:

  • Dit is puur hoe ik er tegenaan kijk. Het kan zijn dat jij een andere opvatting hebt over de termen die ik in dit artikel uitleg. Stuur me gerust een berichtje als dit zo is, ik neem graag kennis van andere opvattingen.
  • Het gaat mij er niet om dat mensen mij of anderen in het juiste hokje plaatsen, totaal niet. Het doel van dit artikel is informatievoorziening en een weergave van hoe je vanuit je eigen keuken iets kunt doen voor de aarde, de dieren en je gezondheid. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0