· 

Van oude jeans naar tas

Wat doe jij met je oude kleding? De meeste Nederlanders gooien hun kleding (tweederde daarvan) weg en recyclen het niet. Jammer natuurlijk, want kleding kan heel goed gerecycled worden, ook al is het compleet versleten. En voordat je het recyclet kun je misschien nog best wat met dat oude t-shirt of die kapotte spijkerbroek. Ik was uit mijn broek gescheurd (gelukkig gebeurde het thuis😊) en ik besloot er een handige tas van te maken. 

Klaarzetten:

 

  • Een naaimachine, schaar en draad
  • Naaimachine naald 100 (deze gaat het beste door de stof heen)
  • Een krijtje of uitwasbare stift
  • Een veiligheidsspeld

Stap 1

 

Knip aan de binnenkant van de broek de pijpen los langs de naad. De buitenkant laat je nog heel. 

Stap 2

 

Leg de broek zo neer dat de opengeknipte stukken aan de beide zijkanten liggen, met de knoop-rits kant naar rechts en de achterwerk-kant naar links. 

Stap 3

 

Teken een rechthoekige vorm op de stof, zie afbeelding. Zoals je misschien ziet is de bovenkant van mijn spijkerbroek nu scheef. Dit is niet erg, dit kun je indien gewenst nog innemen (een klein beetje stof naar binnen vouwen en daar vast naaien). 

 

Stap 4

 

Doe de stof binnenstebuiten. Speld de beide zijkanten en de onderkant vast en naai ze dicht. 

Stap 5

 

Knip twee stroken uit de overige spijkerstof voor de hengsels van de tas. Mijn stroken waren zo'n 7 cm breed en ongeveer 50 cm lang. 

 

Stap 6 

 

Vouw per strook de stof in de lengte naar binnen, binnenstebuiten. Zet de zijkanten aan elkaar vast met speldjes. Naai de zijkanten aan elkaar. Nu heb je je hengsels. 

 

Stap 7

 

Zet een speld aan één van de uiteinden van een hengsel. Breng de speld naar binnen en schuif de speld via de binnenkant steeds verder naar de andere kant. Beweeg de stof mee. Zo verberg je de naad en zorg je ervoor dat de mooiste kant van de stof zichtbaar is. 

Stap 8

 

Zet de hengsels vast op de gewenste plek. Dit heb ik voor het gemak met de hand gedaan.  Controleer bij het vastzetten van het tweede hengsel of de hengsels gelijk zijn. 

Tada! Het eindresultaat! Een handige tas, voor de boodschappen bijvoorbeeld. 

 

 

Reactie schrijven

Commentaren: 0