· 

8 weetjes over textiel recyclen

Veel mensen gooien hun afgedankte en versleten kleding (tweederde) weg. Dat is erg jammer, want vaak kan het gewoon gerecycled worden, zelfs al is het stuk en versleten. Ik vroeg me af wat er allemaal met mijn afgedankte kleding gebeurt als ik het doneer en wat de voordelen zijn van kleding recyclen. Ik zocht het uit en zette het op een rijtje in deze 8 weetjes. 

  1. Textielvezels kunnen opnieuw gebruikt worden voor o.a. garen, meubels en isolatiemateriaal.
  2. Het recyclen van textiel levert de meeste CO2 besparing op! 1 kilo ingezameld textiel bespaart 3.432 gram CO2 uitstoot. Bij 1 kilo glas is dit een besparing van 323 gram CO2 uitstoot.
  3. Slechts 8% van het ingezamelde textiel is niet te gebruiken. 
  4. Als niemand meer textiel zou weggooien, stoten we 425 miljoen kilo CO2 minder uit.
  5. De productie van 1 kilo katoen kost 10.000 liter water. We verbruiken 95% van ons waterverbruik in de producten die we kopen. Hergebruik van textiel zorgt dus voor een enorme waterbesparing.
  6. Bij veel kledingbedrijven kun je je oude kleding inleveren voor korting op je nieuwe aankoop. Ken je MUD Jeans bijvoorbeeld (niet gesponsord)? Dit jeans merk is nieuw bij Project Cece. "MUD Jeans maakt tijdloze jeans die goed zitten, stijlvol zijn en boven al duurzaam is. Het merk streeft naar circulariteit en 23 tot 40% van de jeans is dan ook gemaakt van gerecycled materiaal. De rest is van organisch GOTS gecertificeerd katoen. MUD Jeans werkt heel hard om een productie proces circulair te maken. Daarom kun je je jeans weer inleveren bij MUD Jeans in ruil voor korting, of zelfs een jeans leasen! Alle producten van MUD Jeans worden gemaakt onder eerlijke omstandigheden in fabrieken gecontroleerd door de Fair Wear Foundation. Daarnaast zijn de jeans 100% vegan!", aldus de facebookpagina van Project Cece.
  7. Natuurlijk kun je je afgedankte en kapotte kleding ook inleveren bij een kringloopwinkel, een tweedehandszaak, een kledingzak of een kledingbak. Niet alleen textiel is welkom, maar ook riemen, vodden, petten, knuffels, gordijnen, etc.
  8. Ooit gehoord van Packmee? Hiermee kun je gratis kleding doneren. Inpakken, label printen op Packmee.nl en kostenloos opsturen.

Bronnen: www.nudge.nl, www.milieucentraal.nl.

 

Natuurlijk kun je ook wat langer met je kleding doen om de milieubelasting op kleding te verminderen. Wil je je textiel nog een tweede leven geven voordat je het doneert? Kijk dan hier voor inspiratie!

Reactie schrijven

Commentaren: 0