· 

Twee jaar lang vlees noch vis

Twee jaar geleden at ik mijn laatste stukje vis. Ik weet het nog, omdat we tijdens een super gezellig familieweekend in een restaurant in Volendam zaten, omdat mijn ouders 35 jaar getrouwd waren. Precies een week ervoor, het laatste stukje vlees. Ik hielp mijn schoonzusje met verhuizen en haar schoonmoeder had heerlijke kippasteitjes gemaakt. In deze blog vertel ik je hoe ik tot het besluit kwam om geen vlees meer te eten en wat het mij allemaal gebracht heeft. 

Hoe ik tot het besluit kwam

Vanaf 2013 at ik maximaal drie keer in de week vlees. De gedachte om minder vlees te eten kwam voort uit het boek ‘De Voedselzandloper’ van arts Kris Verburgh. In zijn boek geeft hij voedingsadviezen gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. Uit één van die onderzoeken bleek dat elke dag vlees eten niet goed voor je is. Veel vlees verhoogt namelijk het risico op kanker, diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Een aantal van die bronnen die Kris Verburgh in zijn boek gebruikt kun je vinden op www.voedselzandloper.nl.

Mijn vrienden in Wales, Alistair en Claire, zijn in 2014 vegan geworden naar aanleiding van een documentaire waarin een vergrootglas lag op de veeteeltindustrie in Amerika. Toen ik hoorde over hun besluit vond ik het apart. Ik kon me op dat moment geen leven zonder vlees en ei voorstellen. Toen ik met kerst bij hen was en ontdekte hoe hun voedingspatroon eruit zag, viel het me ook wel weer mee. Maar ik had nog niets met hun beweegredenen. Wat ze me vertelden geloofde ik allemaal wel, maar het raakte me niet. Toen ik later de documentaire ‘Vegucated’ keek, begonnen bij mij vragen te komen: ‘wat als ik gewoon zonder vlees kan? Heeft een mens überhaupt vlees nodig?’

Later bekeek ik de documentaire ‘Forks over knives’ waarin veganisme werd benaderd vanuit de gezondheid en wetenschap. Hierdoor leerde ik dat je heel goed zonder vlees kan en zelfs ook zonder zuivel en eieren. In de documentaire kwam naar voren dat gezondheidsklachten als hartproblematiek drastisch verminderden bij proefpersonen. Of het eten van geen vlees beter is dan drie keer in de week vlees eten, dat weet ik niet. Aan beide kanten zijn onderzoeken gedaan en dingen bewezen, maar wat op de lange termijn het allergezondst is, dat weet ik niet. 

Thuis at ik steeds minder vlees en op een gegeven moment alleen nog buiten de deur. Na nog wat meer gelezen te hebben over een leven zonder vlees en na het zien van de documentaire ‘Cowspiracy’ besloot ik om geen vlees en vis meer te eten. In de documentaire werd het dierenwelzijn belicht, net als de effecten op het milieu. Ik begon een koe net zo waardevol te vinden als een huisdier. Het zijn allebei dieren en medebewoners in deze wereld. Het zien van een stukje vlees op mijn bord begon ik te associëren met het beestje wat was afgemaakt voor mijn tijdelijke genot. Ik leerde dat het houden van dieren o.a. verantwoordelijk is voor 65% van de uitstoot van dikstofmonoxide als broeikasgas. Er worden steeds meer bossen gekapt om plaats te maken voor de veeteeltindustrie. Hier wilde ik persoonlijk niet meer aan bijdragen.

 

Mensen zeggen wel eens tegen mij dat mijn keuze een druppel is op een gloeiende plaat. Dat geloof ik niet. Als je iets wil veranderen, moet je bij jezelf beginnen. Ik hoop dat het natuurlijk niet blijft bij die druppel, maar dat we met elkaar beter voor onze prachtige planeet kunnen zorgen en ook voor alle bewoners van deze planeet. Gelukkig zijn er steeds meer mensen die één of meerder dagen in de week geen vlees eten en die kiezen voor biologisch vlees. Kijk, dat is al super goed!

Wat het mij gebracht heeft

Automatisch gezonder

Toen ik net gestopt was met het eten van vlees en vis, merkte ik niet een groot verschil, hoor. Ik heb nooit heel veel vlees gegeten vanaf het moment dat ik op mezelf ging wonen. Toen ik al minder vlees at – en dat merk ik nu nog steeds – werd mijn spijsvertering beter. Een plantaardige levensstijl draagt onder andere bij aan een goede darmhuishouding. Klik hier voor bron. 

Als je een plantaardige levensstijl aanneemt dan ga je niet snel meer voor koek en gebak in het dagelijks leven. Dit betekent dat je de slechte suikers uit deze producten ook niet tot je neemt. Dit maakt je voedingspatroon automatisch een stuk gezonder! 

Vorig jaar schreef ik dat ik wel eens een stukje taart at en dat vlees echt mijn dealbreaker was. Daar ben ik op teruggekomen. Ik kwam erachter dat kaas vaak niet eens vegetarisch is (voor stremsel wordt kalfsmaag gebruikt, dit kwam ook aan bod bij een uitzending van de Keuringsdienst van Waarde) en in de melk- en eierproductie worden de overbodige mannetjes afgemaakt. 

Ik heb geleerd dat er zoveel verschillende manieren zijn om je eten lekker, diervriendelijk en gezond te maken! Zelfs als je een allergie hebt zijn er nog heel veel manieren om te kunnen genieten van gezond eten. Ik heb niet het gevoel dat ik iets gemist heb. Integendeel, ik heb juist allerlei nieuwe recepten ontdekt, waar ik iedere dag van kan genieten. 

Nieuwe recepten

Een plantaardig voedingspatroon lijkt misschien saai, maar dat hoeft echt niet. Ik probeer elke week wel iets nieuws, zo hou je je voedingspatroon interessant. Ik at altijd al best gevarieerd. Van een heerlijke Indiase curry, tot hutspot met een twist (met zoete aardappel en een rood pepertje, heerlijk!). Vanaf het moment dat ik besloot om zo plantaardig te leven, veranderde er wat dat betreft niet heel veel. Wel bekeek ik veel vlogs en blogs van mensen die plantaardig leven. The Happy Pear bijvoorbeeld. Zij nemen dagelijks hele leuke vlogs op met allerlei heerlijke recepten. Zo had ik nog nooit een Pad Thai gegeten, maar tjonge, wat lekker zeg! 

Ook ben ik zelf begonnen met het schrijven van recepten. Onder andere op deze website, maar ook een tijdje voor het bedrijf YogiSlank, waar men door middel van een app kon leren om gezonde maaltijden te maken. Verder kun je bij Voedingsadvies een detox e-book bestellen (aan te raden met persoonlijke begeleiding). Hierin staan saprecepten en gezonde recepten als deel van een detoxprogramma. Deze recepten zijn uiteraard ook los te gebruiken. 

 

 

Veel geleerd

Doordat mijn interesse in voeding alleen maar steeg, nadat ik startte met een plantaardig voedingspatroon, besloot ik om een opleiding te doen in de voeding. In maart begon ik daarom met de opleiding Natuurvoedingsleer. Ik hoop snel klaar te zijn om mijn eigen praktijk op te kunnen zetten. Ondertussen ben ik van plan om op de hoogte te blijven van recente studies en onderzoeken in de voeding, zodat ik mijn toekomstige cliënten van een zo goed mogelijk advies kan voorzien. 

Ik leerde ook dat een plantaardige levensstijl verder gaat dan alleen stoppen met het eten van vlees en zuivel. Ik leerde dat in veel snoep gelatine zit, en dat is afkomstig van botten en huid van dieren. Toen ik ging nadenken over andere aspecten van een plantaardige levensstijl ging ik ook nadenken over cosmetica. Bepaalde ingrediënten in make-up, zoals glycerine en lanoline zijn afkomstig van dieren. Als ik een product van iemand krijg waar het in zit, dan gebruik ik het gewoon en geniet ik ervan. Maar voor mezelf wil ik zoveel mogelijk diervrije cosmetica aanschaffen. 

Met het stoppen van het consumeren van vlees en vis ben je er zeker nog niet. Ik leerde dat het heel belangrijk is om ervoor te zorgen dat je B12 supplementeert, net als omega 3. B12 wordt gevormd uit een bacterie en dat wordt toegevoegd aan veevoer. Dat eten koeien en als jij een stukje rundvlees eet, krijg je B12 binnen. Als je geruime tijd geen B12 binnenkrijgt, kan dit ervoor zorgen dat je blijvende schade aan je zenuwstelsel krijgt.

 

Omega 3 zit van nature in algen en zeewier. Dit wordt gegeten door vissen en daarom zit het in vis. Omega 3 zorgt er onder andere voor dat je je goed kan concentreren. Volgens arts Kris Verburgh is de omega 3 uit vette vis het beste voor je gezondheid. Hierbij is niet gekeken naar de schadelijke metalen in vis. Dit maakt een vis veel minder gezond dan altijd werd gedacht. Voor deze reden, maar ook omdat ik niet wil dat er door mij vissen doodgaan (de oceaan wordt nu leeggevist) eet ik geen vis. Je kan gemakkelijk de vis overslaan en toch omega 3 binnenkrijgen. Dit kan door algensupplementen of door het eten van twee eetlepels gebroken lijnzaad per dag. Lijnzaad zit boordevol omega 3 en zorgt hiernaast ook voor een verbeterde spijsvertering door de vezels. 

Plantmadepretty

Toen ik de keus had gemaakt om geen vlees en vis meer te eten, kwamen er veel vragen naar boven. Hoe doe ik dat met cosmetica en kleding? En hoe doen anderen dit? Zijn er misschien andere mensen met dezelfde vragen? Ik besloot om verslag te doen van mijn ontdekkingstocht door middel van een blog. Dit werd een combinatie van mijn passie voor voeding en van de dingen die ik leerde. 

Docu over de Nederlandse veeteeltindustrie

Begin 2017 ben ik gevraagd om me aan te sluiten bij een fantastisch team die bezig zijn met het maken van een documentaire over de Nederlandse veeteeltindustrie. Er zijn natuurlijk veel Amerikaanse docu's over voeding en de gedachte bij die docu's is wel eens: dat is daar, zo gaat het in Nederland niet. Dat wilden wij onderzoeken. Hoe gaat het eraan toe in Nederland? Wat is nou het verschil tussen die beter-leven-sterren? Waar gaat ons vlees naartoe? Wat zijn de effecten van de vleesconsumptie op het milieu, dierenwelzijn en gezondheid? Deze en andere vragen worden beantwoord in de documentaire. Mensen die ons hierbij helpen en die we hebben geïnterviewd zijn o.a. Hennie Huisman, Loretta Schrijver, Roos Vonk, Jaap Korteweg, Hans Dagevos, Mark Post en Guido Weijers.

 

Naast de documentaire wordt er ook een boek geschreven waarin we consumentenvragen beantwoorden, hier ben ik het meest bij betrokken. Als assistent auteur help ik Robert Bridgeman met het schrijven van het boek. Dit heet 'Stoppen met Vlees' en komt net als de film in februari 2018 uit. In het boek richten we ons - naast de gesprekken met specialisten en bekende Nederlanders - ook op wetenschappelijke informatie over gezondheid en vleesconsumptie. Zo is er bijvoorbeeld veel onderzoek gedaan naar de effecten van het eten rood vlees. Andersom noemen we ook onderzoeken die gedaan zijn naar de effecten van het niet eten van vlees op de gezondheid. 

 

 

Kijk hier om de vorderingen te volgen en om voorproefjes te bekijken!

Tips voor beginnende flexitariërs/vegetariërs/veganisten

Omdat ik zelf destijds moest wennen aan de keuze van mijn vrienden Alistair en Claire, kan ik me voorstellen dat mijn omgeving er twee jaar geleden ook aan moest wennen toen ik mijn besluit had genomen. Vooral toen mijn man even later ook geen vlees meer wilde eten. Verwacht ook niet dat jouw manier van leven gelijk geaccepteerd wordt. Het is redelijk zeldzaam (gelukkig komen er steeds meer mensen) om nee te zeggen tegen lekkere spareribs en een broodje warme beenham. Vooral van mannen wordt er vaak verwacht om een lekker stuk vlees te eten. Zoals ook belicht werd in de docu van Merijn Frank, ‘Vleesverlangen’.

Ik kan me voorstellen dat het lastig is om te bedenken wat je iemand gaat voorschotelen. Als er een barbecue wordt georganiseerd stel ik altijd voor om zelf iets mee te nemen. Dit om anderen niet op te zadelen met de keus die ik gemaakt heb en op die manier heb je zelf in de hand wat je eet. Bereid je er in sommige gevallen op voor dat je een maaltijd moet overslaan. Stel je voor, een vriend heeft een heerlijke pasta voor je gemaakt, maar hij is vergeten dat je geen vlees eet en het zit er toch doorheen. 

In het begin had ik erg het gevoel dat ik mijn keuze uitvoerig moest verantwoorden, omdat ik bang was voor kritiek en moeilijke vragen. Dat viel eigenlijk wel mee. Ik zeg meestal dat ik geen voorstander ben van dierenleed en dat is meestal wel voldoende. Ik leerde dat hoe meer ik in de verdediging schoot, hoe meer discussie het opleverde. Mocht iemand zich zorgen maken of je alles wel binnen krijgt (eiwitten, ijzer, b12, omega 3, vitamine D, etc.) weet dat zijn/haar zorg voortkomt uit liefde en meestal niet uit bemoeienis.

 

Maak gebruik van blogs. Er zijn talloze blogs te vinden over een plantaardig levenspatroon. Zo zijn er diverse vegan sporters die je laten meekijken in hun dagelijks leven. Op deze blogs kun je de tips vinden die je nodig hebt, van het omgaan met weerstand tot het maken van heerlijke plantaardige recepten. 

 

Wat heb ik weer veel bijgeleerd in het afgelopen jaar! En wat zijn er fantastische dingen op mijn pad gekomen. Ik heb veel interessante mensen ontmoet, mensen die net zich net als ik hard maken voor een duurzamere wereld, mensen die net als ik vinden dat dieren liefde nodig hebben en mensen die net als ik inzien dat door de kracht van voeding heel veel mogelijk is op het gebied van gezondheid. 

 

Met dat laatste houd ik me bezig als Natuurvoedingsadviseur. Het is geweldig om mensen de kracht van hun eigen lichaam te laten ervaren door voeding wat past bij hun lichaam. 

 

 

Het komende jaar hoop ik hier nog meer over te leren. Ik hoop dat de documentaire en het boek goed ontvangen worden in februari en dat mensen er veel aan zullen hebben. 


Zin in een dagje zonder vlees? Kijk eens bij de recepten op www.plantmadepretty.com. Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Chantal (woensdag, 27 september 2017 15:09)

    Super Petricia!!! Ik eet nu ruim een jaar echt geen vlees en vis meer! Mis het voor geen meter, als ik voor het vleesschap sta, word ik zelfs lichtelijk onpasselijk bij het idee dat het niet zo lang geleden nog een levend dier was... Helemaal onpasselijk word ik als ik denk aan die horrorslachterijen die het dier met zoveel leed aan hun einde laten komen.. nee hoor voor mij geen vlees en vis meer!

  • #2

    Petricia (vrijdag, 16 februari 2018 17:47)

    Wat goed, Chantal! I hear you! Ik heb hetzelfde wanneer ik langs de vleesschappen loop om bij de vleesvervangers te komen. Maar tegelijk kan ik ernaar kijken en denken: 'niet door mij'.