· 

Melk is goed voor...

'Melk is goed voor elk'. Een leus waar iedere Nederlander mee is opgegroeid. Nadat we klaar zijn met de melk van onze eigen moeder, maken we de rest van ons leven gretig gebruik van de moedermelk van de koe. Klinkt logisch... toch...?

Baby's

Moedermelk, van welk dier dan ook, is bedoeld voor babies. In moedermelk zitten groeihormonen waarmee haar baby zo snel en zo goed mogelijk kan groeien. Wanneer de baby geen baby meer is, per soort verschilt dit, heeft het geen melk meer nodig en stopt het met melk drinken bij z'n moeder. De koe produceert melk voor haar kalf. De mens produceert melk voor haar baby. Als mens drinken we onze eigen moedermelk niet langer dan nodig, soms zelfs weinig of helemaal niet. Is het dan niet gek dat we dan wel de moedermelk drinken van een andere soort? En is het dan niet gek dat de soort waar we melk van nemen meestal de koe is? Waarom tappen we geen melk van onze huisdieren bijvoorbeeld? Nee, dat is gek...

Lactase

Het menselijk ras is erop gebouwd om tot onze derde levensjaar melk te kunnen drinken bij onze moeder. Het stofje lactase, om melksuiker (lactose) te kunnen verwerken, wordt aangemaakt tot en met ons derde levensjaar. Daarna stopt de aanmaak van lactase. Vandaar dat veel mensen vanaf dat ze peuter zijn een melkallergie/intolerantie ervaren. Als je ook nog bedenkt dat veel mensen melk drinken van een ander diersoort, dan is helemaal niet gek dat mensen melk niet zo goed kunnen verdragen. Het consumeren van koeienmelk kan long- en huidaandoeningen veroorzaken of erger maken. Zo heb ik geen last van astma meer en is mijn hevige eczeem verdwenen sinds ik stopte met het drinken van melk. 

De economie

‘Melk is goed voor elk’. Deze leus werd voor het eerst kort na de tweede wereldoorlog aan de man gebracht, omdat er in die periode een melkoverschot was. Hier moesten de boeren vanaf. Toen bleek dat melk goed verkocht werd, groeide de economie. De overheid besloot daarom dat melk 'goed voor elk' bleef. De overheid adviseerde het door de overheid gefinancierde Voedingscentrum hetzelfde, zonder dit verder onafhankelijk te bestuderen.

Calcium

Melk bevat calcium. Dat klopt zeker. Alleen de calcium in een glas melk is teveel en te star voor ons lichaam. Het zorgt niet voor sterkere botten, maar voor hardere en botten. Hardere botten hebben minder flexibiliteit en breken snel. Uit vele onderzoeken is gebleken dat mensen die melk drinken, vakerosteoporose krijgen (botontkalking). Helaas wordt op de website van de osteoporosestichting melk en zuivel geadiviseerd voor sterke botten. 

 

Hetgeen wat zorgt voor botopbouw zijn osteoblasten, niet calcium. Deze osteoblasten legen een matrix ner waarin calciummoleculen zich kunnen aansluiten om een stevig weefsel te vormen. Door inname van calcium worden de osteoblasten gestimuleerd om calcium te transporteren. De osteoblasten hebben echter een beperkte levensduur. Bij de opname van calcium gaan 50-70% van de osteoblaste dood. Een overdaad aan calcium zorg ervoor dat de osteoblasten overlijden en dat er een tekort komt. Hierdoor zijn botten slechter in staat zichzelf op te bouwen. 

 

Wanneer melk gecombineerd wordt met fruit of groente, dan worden de antioxidanten in groente en fruit niet goed opgenomen door het lichaam. 

 

Je lichaam zorgt er atijd voor dat er rond 500 milligram calcium in het bloed zit. Teveel calcium in het bloed verstarren de spieren en je bloedvaten (hetgeen zorgt voor aderverkalking). Een teveel aan calcium bereikt ook je botten. Het lichaam ziet een teveel aan calcium als overtollig en wil het graag afvoeren. Maar omdat veel mensen dagelijks al teveel calcium uit melk en yoghurt binnenkrijgen is er weinig mogelijkheid tot het afvoeren van calcium (Bron: mensengezondheid.info.nu).

 

 

Eiwitten

In melk zitten ook veel eiwitten. Klopt ook, maar ook weer teveel. Een glas melk is eigenlijk een overdosis aan eiwitten. De eiwitten uit melk triggeren het groeihormoon die wij in ons lichaam hebben. In melk zit ook nog eens een groeihormoon die de moederkoe erin stopt. Een dierlijk groeihormoon. Dit groeihormoon afkomstig  heeft een kalfje in de eerste jaren nodig om te groeien tot een jonge koe. Het groeihormoon zorgt ervoor dat dingen in ons lichaam groeien. Onze buikomvang, maar ook kleine tumoren. Ieder mens heeft tumoren en poliepen in z’n lichaam. Deze kunnen helemaal geen kwaad, tenzij het groeihormoon wordt getriggerd. Dan zullen deze onschuldige tumoren en poliepen groeien. Als het groeihormoon getriggerd wordt groeit je lichaam in z’n totaliteit ook sneller ouder. Dat wil zeggen dat wanneer je lichaam teveel groeihormoon binnenkrijgt en aanmaakt, het eerder op zal zijn. Dit wordt bevestigd door vele onderzoeken onder grote en dikke mensen vergeleken met kleine en slanke mensen. Kleine mensen en slanke mensen blijven langer gezond en worden ouder (Bron: De Voedselzandloper). 

 

Verder zit er in melk teveel verzadigd vet. Dit vermindert de opname van de o zo nodige vitaminen.

 

Mensen die hun calcium en eiwitten uit groenten halen, krijgen niet te maken met osteoporose en krijgen in veel mindere mate te maken met kanker en ouderdomsziekten. Drink daarom liever water, thee, vers sap of plantaardige melk. Kijk hier voor een aantal goede melkvervangers

Leed

Bij de productie van zuivel worden de meeste koeien het grootste deel van het jaar binnengehouden in grote stallen. Koeien kunnen normaal gesproken wel 20 jaar oud worden. Melkkoeien sterven gemiddeld 5,5 jaar eerder. Genetische selectie zorgt voor een zwakker koeienras, doordat koeien tegenwoordig gefokt worden met het doel om bij te dragen aan een zo groot mogelijke melkproductie. 

Om koeien zoveel mogelijk melk te kunnen laten produceren, worden ze kunstmatig geïnsemineerd om ze zoveel mogelijk zwanger te laten zijn. De kalfjes worden meestal gelijk weggehaald bij hun moeder, terwijl ze in de natuur tot zo’n 8 maanden bij elkaar blijven. Deze scheiding zorgt voor veel stress. Koekalfjes staan vaak hetzelfde lot te wachten als hun moeder. De stiertjes worden na zo’n 6 maanden geslacht, omdat ze nutteloos zijn voor de melkindustrie. Niet alleen koeien bevinden zich in deze situatie, ook andere diersoorten worden op deze manier gebruikt voor melkproductie. 

Alternatieven

Als je niet wilt bijdragen aan de manier waarop dieren in de zuivelproductie behandeld worden, zou je kunnen kiezen voor plantaardige melk en plantaardige yoghurt.

 

- Kokosyoghurt of yoghurt van Alpro bijvoorbeeld. Lekker als ontbijt met een paar lepels havermoutvlokken, lijnzaad en suikervrije jam. 

- Verschillende plantaardige melk: havermelk, rijstemelk, amandelmelk, kokosmelk, cashewmelk, sojamelk. Deze blog post gaat over plantaardige melk. Hierin laat ik jullie vier fijne soorten zien. 

Meer weten?

Feiten over melk met extra informatiebronnen

 

http://melkjekanzonder.nl/de-melkfeiten/melkdierenleed/

- In de documentaire ‘De topsporters van de melkindustrie’ (aanrader!) vertelde een melkveehouder hoe je aan een koe kunt zien dat het een goede melkkoe is. Het heeft een uitstekende, magere rug in de vorm van een piramide. Een reactie hierop was dat een koe zonder genoeg vet en met en magere rug is uitgemolken. In de documentaire werd ook verteld hoe men tegenwoordig koeien kan produceren die van zichzelf al geen horens hebben en die nog meer melk kunnen produceren.

 

Deel 1: http://www.npo.nl/zembla/27-05-2015/VARA_101374317

 

Deel 2: http://www.npo.nl/zembla/17-06-2015/VARA_101374314

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Vera (donderdag, 20 september 2018 11:53)

    Wat een goed artikel. Duidelijk beschreven, niet te moeilijke taal :) Ik kwam hier terecht nadat ik via een Facebookpost van jou wat had doorgeklikt op je site. Ik ga ook de gelinkte informatie gauw doorlezen/bekijken!