· 

Heerlijke traktaties zonder schuldgevoel

In je gezonde leefstijl toch genieten van iets lekkers bij de thee? En zonder dat je iets hoeft in te leveren? Dat kan! Maak lekkers met gezonde ingrediënten. Deze vijf heerlijke recepten bijvoorbeeld: makkelijk, gezond, voedzaam en lekker! 


No bake granola bars

Veganistisch en glutenvrij

Ingrediënten

 

50 gram amandelen

50 gram cashewnoten

30 gram zonnebloempitten

100 gram gedroogd fruit (abrikozen, dadels, vijgen)

20 gram rozijnen

30 gram geraspte kokos

40 gram pompoenpitten

Een snufje zeezout

4 el kokosolie

60 ml agavesiroop/maple syrup

3 el notenpasta (pindakaas bijvoorbeeld)

 

Bereiding

 

Doe de amandelen, cashewnoten en zonnebloempitten in de keukenmachine en maal dit fijn. Snij het gedroogde fruit in kleine stukjes. Doe de gemalen noten en het gedroogde fruit in een schaaltje. Voeg de rozijnen, de kokosrasp, het zout en de pompoenpitten toe en roer goed door elkaar.

 

 

Smelt de kokosolie in een schaaltje boven een pan met kokend water. Zodra dit gesmolten is, voeg de siroop en notenpasta toe en meng goed door elkaar. Doe dit mengsel bij de notenmix en roer goed door elkaar. Leg bakpapier in een kleine schaal (15-20 cm) en doe het mengsel hierin. Druk goed aan met een lepel en zorg dat het overal dezelfde dikte heeft. Zet het ongeveer vier uur in de koelkast en snij het dan in blokjes. De granola bars blijven ongeveer twee weken goed in de koelkast.

 

Ik heb deze granola bars standaard in de vriezer liggen. Voordat ik 's ochtends vertrek, neem ik een reepje mee. Door de kokosolie is het vrijwel gelijk ontdooid.


Fruitcakes

Veganistisch en glutenvrij

Ingrediënten

 

8 ontpitte dadels

150 gram geroosterde noten

Snufje zeezout

80 gram agavesiroop/maple syrup

60 gram geweekte cashewnoten (5 min. in heet water)

70 gram fruit (ik koos voor een bosvruchtenmix)

 

Bereiding

 

Leg strookjes bakpapier of papieren cupcakevormpjes in een stalen cupcakevorm.

 

Leg de dadels 10 minuten in heet water. Snij de dadels in kleine stukjes en doe ze samen met de noten in de keukenmachine. Voeg hier een klein snufje zout aan toe en maal alles fijn. Verdeel dit over 12 cupcakevormpjes en druk dit goed aan met je vingers of een theelepeltje.

 

Doe de geweekte cashewnoten (5 minuten in heet water) samen met de siroop en het fruit in de keukenmachine en maal dit goed fijn, tot er en gladde massa  ontstaat. Verdeel dit over de cupcakevormpjes.

 

 

Maak de cupcakejes af met stukjes fruit, noten of kokosschilfers. Laat de gebakjes 1-2 uur opstijven in de koelkast.

 

Makkelijk om te maken en zo klaar. Varieer gerust met fruitsmaken. Maak een zomerse variant met mango bijvoorbeeld. 


Zoete aardappel brownies

Veganistisch

Ingrediënten

 

400 gram zoete aardappel

60 gram noten

40 gram speltmeel

5 el cacaopoeder

1 tl kaneel

Snufje zeezout

160 gram gedroogde dadels

1 handje walnoten

 

Bereiding

 

Zet de oven aan op 180 graden. Snij de dadels in kleine stukjes en doe ze in een kommetje met heet water en laat dit minimaal 10 minuten staan.

 

Snijd de zoete aardappelen in stukjes en zet ze 20-30 minuten in de oven totdat ze gaar zijn.

 

Doe de noten in de keukenmachine e aal fijn. Voeg de speltmeel, cacaopoeder, kaneelpoeder en zeezout toe aan het notenmengsel en roer goed door elkaar. Doe dit even in een aparte kom.

 

Doe de zoete aardappel in de keukenmachine en maal fijn. Voeg de dadels hieraan toe en maal nogmaals fijn. Doe dit mengsel bij het noten-meel mengsel en meng goed door elkaar. Hak de walnoten fijn en voeg toe aan het deeg. Roer dit goed door.

 

Bekleed een ovenschaal met bakpapier en schep het deeg erin. Verdeel het goed met lepel en zorg dat het deeg overal even hoog is. Zet dit 30 minuten in de oven op 180 graden.

 

 

Optie: maak een saustopping van 1 el cacao, een snufje zeezout, en 3 el maple syrup/agavesiroop. Verdeel de saus over de brownie en doe er nog een handje gehakte walnoten overheen. 

 

Heerlijke voedzame brownies met een overweldigend chocosmaak! Daar word ik blij van. Wanneer ik ze weer eens gemaakt heb, gebruik ik de brownies niet alleen als traktatie om te delen, maar ook als tussendoortje. 


Appel-mueslikoek

Veganistisch

 

Ingrediënten

 

100 gram havermout

1 el gebroken lijnzaad

2 grote appels

2 el kokosolie

50 gram walnoten/amandelen/paranoten

2 tl  kaneel

Handje rozijnen

Snufje zeezout

 

Bereiding

 

Doe de eetlepel gebroken lijnzaad in een kommetje met 3 eetlepels water. Laat dit 10 minuten staan. Laat ondertussen de kokosolie smelten.

 

Mix de havermout samen met het lijnzaadpapje. Voeg de gesmolten kokosolie toe aan de havermout. Rasp de appelen en doe dit bij het havermoutmengsel. Hak de noten fijn (eventueel in de keukenmachine) en voeg toe aan het mengsel. Voeg het zout en de kaneel toe, samen met de rozijnen. Bekleed een kleine (vierkante) ovenschaal met bakpapier.

 

Giet het mengsel in de vorm. Bak de koek ongeveer 50 minuten in de oven op 180 graden. Goed opletten of de bovenkant niet te donker wordt, eventueel afdekken met aluminiumfolie. Snij de mueslikoek in vierkantjes en genieten maar!

 

Deze is echt de makkelijkste en de snelste van de vijf recepten van vandaag. Deze mueslikoek lust iedereen. Deze doet het niet alleen goed als tussendoortje en traktatie. Je kunt 'em zelfs bij het ontbijt gebruiken. 


Aardbei en mango 'no cheese' cheesecake

Veganistisch en glutenvrij

Voor deze cheese cake heb je geen oven nodig. Wat heb je wel nodig?

 

Voor de bodem

 

300 gram noten (ik gebruikte pecannoten en walnoten)

100 gram dadels in stukjes

2 el kokosolie

Een half vanillestokje

Een tl cacaopoeder voor de kleur

Snufje zout

 

Voor de vulling

 

90 gram aardbeien

90 gram mango

160 gram geweekte cashewnoten (5 minuten in heet water)

150 gram kokosolie

80 gram maple syrup / agave syrup

60 gram dadels in kleine stukjes

Een halve tl kaneel

Snufje zout

 

Bereiding

 

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier. Schraap het halve vanillestokje leeg en doe het in de keukenmachine samen met de andere ingrediënten voor de bodem. Hak alles fijn. Spreid het mengsel uit over de springvorm en druk goed aan met een lepel. Zorg dat alle hoekjes en gaatjes opgevuld zijn, zo blijft het goed samen plakken. Zet dit in de koelkast.

 

Ondertussen maak je de vulling. Doe eerst de mango, met 80 gram geweekte cashewnoten, 75 gram kokosolie, 40 gram maple syrup, 30 gram dadels en een snufje zout in de keukenmachine en meng totdat het een glad mengsel is (dit kan ook met een staafmixer of blender). Dit duurt ongeveer 5 minuten. Spreid het mengsel uit over de helft van de bodem en verdeel het goed. Ik vouw een stukje bakpapier strak op en gebruik het als schotje tussen de twee smaken. Het schotje zet ik met kleine prikkertjes vast.

 

Doe nu de rest van de ingrediënten voor de vulling met een snufje zout in de keukenmachine en meng totdat het een glad mengsel is. Verdeel dit goed over de andere helft van de bodem. Verwijder het tussenschotje.

 

Zet het ongeveer een uur in de koelkast en ga er dan grandioos van genieten.

 

Het resultaat is een mooie stevige vulling. Het valt niet uit elkaar als je het snijdt. Maak de taart af met een paar geroosterde pecannoten en een flinke lepel kokosslagroom. Of pureer wat aardbeien en mango en smeer het als een topping over de taart.

 

Veel variaties zijn mogelijk. Een ananas/framboostaart bijvoorbeeld. Of een pompoen/aardbeitaart (wel de pompoen even roosteren of stomen)!

Reactie schrijven

Commentaren: 0