· 

5x vegan Zonnatura

Iets krijgen is altijd leuk. Zo kreeg ik onlangs een Zonnatura pakketje, nadat ik de Zonnatura Gebroken Lijnzaad had uitgeprobeerd en beoordeeld. In het pakketje zat Aardbeienjam, Paprikaspread, Oerflakes Spelt Aardbei Kokos, Appel & Kaneel Rijst- & Mais Wafels en Vurige Muntthee. En alles diervriendelijk. Ik nam het pakketje mee op vakantie in een B&B in Haarlem en probeerde alles uit.

Aardbeienjam

We kregen ons ontbijt op onze kamer, hierdoor konden we ons eigen beleg gebruiken op de lekkere broodjes. Ik begon met de jam. De aardbeienjam smeert in de eerste plaats goed. Geen grote stukken erin. De jam is mooi van kleur en lekker van geur. Ik vind de smaak alleen veel te zoet. Op het potje staat gelukkig dat er 75% fruit is gebruikt, maar daarnaast is er agavesap toegevoegd. Dat had voor de smaak eigenlijk niet gehoeven. Dit komt misschien ook omdat ik fruitspread gewend ben in plaats van jam. Fruitspread mag geen jam heten, omdat er geen toegevoegde suiker in zit. Hier zitten enkel en alleen de suikers in uit het gebruikte fruit. Waar ik wel blij mee ben is dat de Zonnatura Aardbeienjam 58% minder suikers bevat dan een gemiddelde jam. Net als alle andere producten van Zonnatura is deze jam voor het grootste gedeelte opgebouwd uit biologische ingrediënten. 

Paprikaspread

Ik eet niet altijd brood voor de lunch, maar als ik dat wel doe, dan ga ik vaak voor iets hartigs. Hummus bijvoorbeeld.  Deze Paprikaspread van Zonnatura is mijn nieuwe favoriet. Heerlijk fris, zoet en ook een klein beetje zout. Een beetje een Sandwichspread idee, maar dan lekkerder en gezonder. De Paprikaspread bevat meer dan 67% groenten en er zitten geen dierlijke ingrediënten in. Het bestaat uit 62% paprika en verder uit zonnebloempitten, zonnebloemolie, agavesiroop, tomatenpuree, zongedroogde tomaten, aardappelzetmeel, citroensap, uipoeder, knoflookpoeder, witte peper, zeezout, tijm en een klein beetje johannesbroodpitmeel. Ik ben er erg blij mee. Zo rond een uur of vier, wanneer ik trek begin te krijgen is dit een ideale spread voor op een broodje of een cracker om het nog even uit te houden tot het avondeten. Ook een goed idee voor op een toastje bij de verjaardagsvisite. 

Oerflakes Spelt Aardbei Kokos

Meestal eet ik havermout, sojayoghurt of een smoothie als ontbijt. Doorgaans ontbijt ik eigenlijk nooit met brood. Omdat we in de B&B iedere ochtend brood kregen, probeerde ik voor de variatie graag de Zonnatura Oerflakes uit. Deze Oerflakes bevatten in de eerste plaats al geen toegevoegde suikers. Daar word ik blij van. Veel kant-en-klare ontbijtgranen voegen (riet)suiker toe. Dat is helemaal niet nodig. Vooral als je ontbijtgranen stukjes fruit bevatten, zoals deze Oerflakes. De gevriesdroogde stukjes aardbei zijn heerlijk knapperig en toch fris. De kokosvlokken geven een extra zoetje. Van een kommetje Oerflakes met havermelk raak ik goed gevuld. Ik voeg zelf altijd twee eetlepels gebroken lijnzaad van Zonnatura toe aan m’n ontbijt om m’n dagelijkse dosis omega 3 binnen te krijgen. Een fijn ontbijtje. Nadat ik de Oerflakes had gegeten gingen we een dag de stad Haarlem in. Tot aan een uur of 1 bleef ik goed gevuld. Het voordeel van granen bij je ontbijt is dat de energie langzaam wordt afgegeven, waardoor je er lang op kan teren. 

Vurige Muntthee

Ik hou van muntthee, vooral van verse muntthee. Deze muntthee uit een zakje komt dicht in de buurt. En er zijn extra smaken aan toegevoegd, waaronder peper en gember. Dat zorgt ervoor dat de smaak van deze muntthee net wat scherper is. Maar wel prettig scherp. In de Ayurveda zorgen scherpere smaken voor scherpere zintuigen. En dat is bij deze thee ook wel een beetje zo. Van deze thee wordt je net iets wakkerder. Maar echt vurig is het niet te noemen. De pittige smaak is lekker subtiel. 

Appel & Kaneel Rijst- & Maiswafels

Als tussendoortje gebruikte ik de Appel & Kaneel Rijst- & Maiswafels tijdens de vakantie. Normaal gesproken vind ik het lekker om hummus op een rijstwafel te smeren. Maar bij deze zoete rijst- en maiswafels is dat helemaal niet nodig. De wafels zijn een beetje plakkerig, maar dat is juist wel lekker. De wafels zijn licht zoet, zeker niet tè zoet. De wafels zijn gezoet met het sap van appel. Het mooie is dat Zonnatura voor het maken van deze wafels weinig ingrediënten nodig heeft gehad. De wafels bestaan simpelweg uit rijst, mais, appelsap en kaneel. Verder zijn deze wafels 100% biologisch. Eén wafeltje vult niet echt, maar stilt wel lekkere trek. Een heerlijk licht tussendoortje.

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Ans Willekens (zaterdag, 07 maart 2020 18:51)

    Ik heb een klein vraagje? Ik ben sinds 4 jaar een vegetariër maar mijn doel is om een veganist te worden. Ik eet dus alleen geen vlees meer maar mijn persoonlijke verzorging is ook vegan alleen voor broodbeleg ben ik nog op zoek voor alternatieven. Ik eet nu voor mijn brood anijshagel en salades. En nu mijn vraag is zijn de producten van zonnenatura vegan?