· 

Sapvasten, waarom?

Sapvasten, ken je dat? Is dat alleen maar sapjes drinken? Nou, er komt wat meer bij kijken. Ik wilde erachter komen puur en schoon eten met mijn lichaam zou doen. Sindsdien doe ik ieder jaar, rond de lente een sapvastenkuur, omdat ik er heel blij van word. Dit wilde ik graag delen en daarom schreef ik een sapvastendetox. Waarom zou je een sapvastenkuur gaan doen? Wat zijn lichamelijke voordelen? Wat zijn mentale voordelen? Je leest het hier. 

Optimale opname voedingsstoffen

Uit onderzoek gedaan door het Zwitserse bedrijf Geigly is gebleken dat tussen 1985 en 2002 er aanzienlijk minder voedingsstoffen zitten in groenten en fruit. Er zit bijvoorbeeld 87% minder vitamine C in aardbeien en er zit bijvoorbeeld 73% minder calcium in broccoli [1][2]. Dit komt onder andere door andere manieren van verbouwen, bemesting, armere grond en genetische modificatie. Voor deze reden is het goed om een zoveel mogelijk plantaardige voedingspatroon te hanteren. Verder is het voor deze reden ook goed om een sapvastendetox te doen waarin je zoveel mogelijk plantaardig eet en drinkt.

 

Als je aan het sapvasten bent, nuttig je sapjes die vol zitten met vitamines en andere voedingsstoffen. Met het maken van de sapjes zijn de ingrediënten samengeperst en fijngemalen, hierdoor kun je er veel meer van op. Eet maar eens een hele komkommer op, daar doe je vast heel lang over. Maar als je van die komkommer een sapje maakt, kan er zelfs nog wat bij. Op die manier krijg je tijdens een sapvastendetox zoveel mogelijk vitamines en andere voedingsstoffen binnen. Als je de sapjes maakt met een sapcentrifuge of juicer dan scheidt je de niet-oplosbare vezels van het vocht. Op die manier maak je meer ruimte voor de vitaminen. Als je een smoothie maakt met een blender, dan past er veel minder groente en fruit in een sapje en ook in je lichaam. Door de niet-oplosbare vezels te behouden ben je veel eerder vol en kun je minder op. Tijdens een sapvastendetox wordt daarom aangeraden om een sapcentrifuge of een slowjuicer te gebruiken.

Hoe zit het dan met vezels?

Vezels zijn goed voor je, dat is een ding dat zeker is. Waarom juicen we de vezels er dan uit? Om te beginnen zijn er twee soorten vezels. De één blijft in je sapje, de andere wordt eruit gefilterd.

 

Niet-fermenteerbare (niet-oplosbare) voedingsvezels

 

Niet-fermenteerbare voedingsvezels kunnen een grote hoeveelheid vocht opnemen, waardoor het volume in de maag en darm toeneemt. Hierdoor blijf je langer verzadigd. Ze prikkelen de darmen en stimuleren de peristaltische bewegingen van de darmen. Deze vezel filter je uit de sapjes, zodat je meer groente en fruit in je sapjes en dus ook in je lichaam kwijt kan voor een optimale opname van vitamines en mineralen.

 

Fermenteerbare (oplosbare) voedingsvezels

 

Fermenteerbare vezels nemen een stuk minder water op. Ze binden galzuren, glucose, cholesterol en vetzuren aan zich. Ze worden in de dikke darm afgebroken. Hierbij komen stoffen als kortketenige vetzuren vrij. Deze bevorderen de darmfunctie. De fermenteerbare vezels blijven in je sapje. De fermenteerbare vezels worden ook wel prebiotica genoemd. Prebiotica stimuleren de groei van bacteriën die ziekteverwekkende bacteriën op afstand houden. 

Afvalstoffen verwijderen

Afvalstoffen worden met name opgeslagen in het bind- en vetweefsel. Wanneer teveel afvalstoffen in het lichaam zijn opgeslagen kunnen er kwaaltjes ontstaan. Men voelt zich minder fit, is regelmatig verkouden of ziek en de huid ziet er ongezond uit. Daarom is het van groot belang om regelmatig afvalstoffen te verwijderen.

 

Met sapvasten geef je je spijsvertering rust en vul je je vitamines weer aan voor een verbeterde weerstand. Doordat je lichaam zich niet zo hoeft te richten op het verteren van voedsel, concentreert het zich op andere processen. Sapvasten spreekt overtollige vetreserves aan. Daarom zou een sapvastenkuur een goed begin zijn van een periode waarin je een gezondere levensstijl aanmeet. Wanneer je bijvoorbeeld wilt ervaren hoe het is om zo puur mogelijk te eten, wanneer je wilt afvallen of wanneer je op een andere manier aan je lichaam wilt werken. Het is verder ook een goede manier om je lichaam snel te ontdoen van schadelijke stoffen uit dierlijke producten. Ideaal voor als je wilt beginnen met een plantaardig voedingspatroon. 

Insulin growth factor (IGF)

Iedereen heeft het IGF-1 hormoon (ook wel het groeihormoon). De één wat minder dan de ander. Mensen met het Laron Syndroom bijvoorbeeld. Zij zijn veel kleiner dan andere mensen. Deze mensen zijn door een lage IGF-1 waarde niet alleen klein, maar ook beter beschermd tegen kanker en diabetes.

 

Het groeihormoon heb je nodig om te groeien in je beginjaren, maar later in je leven heb je hier wat minder aan. Dan zijn er namelijk dingen waarvan je niet wilt dat ze gaan groeien, zoals tumoren. Onderzoek heeft aangetoond dat je je IGF waarden kunt verminderen. Dit kun je doen door bepaalde periodes minder te eten en gebruik te maken van een plantaardig dieet.

 

Wanneer je lichaam niet meer in groeimodus zit, gaat het in de repareermodus, volgens Professor Valter Longo (University of Southern California)[3]. Dan ruimt het afvalstoffen in je lichaam op en sterkt het aan. Dit gebeurt ook tijdens een sapvastendetox. Je neemt een paar dagen minder calorieën, waardoor je lichaam in de repareermodus gaat.

Patronen doorbreken en bewustwording van je lichaam

Lichamelijk kom je los van ballast, afvalstoffen. Je geeft je lichaam rust en je geest de ruimte. Je leert patronen herkennen en doorbreken. Je leert te herkennen waarom je eet wat je eet en waarom je dat doet op bepaalde momenten. Misschien heb je elke dag om vier uur trek of misschien is het een gewoonte geworden dat je dan gaat snaaien. Tijdens de sapfase mag je geen vast voedsel, cafeïne, suiker en alcohol. Omdat je lichaam dat misschien gewend is in tijden van stress, zou je daar wat blokkades kunnen ervaren. Laat het gebeuren en accepteer het. Kijk erop terug en neem het mee.

 

Je lichaam zou ietwat kunnen gaan protesteren. Je lichaam ontwent suiker, cafeïne, alcohol, dierlijk vet en ongezonde E-nummers. Tijdens deze ontwenning zou je hoofdpijn kunnen krijgen en het zou kunnen zijn dat je eerder moe bent. Dit is normaal. Dit zijn tekenen dat je lichaam aan het werk is. 

Blender vs juicer

De recepten in mijn detoxprogramma zijn gemaakt voor een juicer (sapcentrifuge/slowjuicer). Met een blender kan het wel, hoor. Maar het kan zijn dat de smaak van de sapjes dan anders is. Ook gebruik je met een blender veel minder groente en fruit.

 

Tijdens een sapvastendetox gaat het erom dat je zoveel mogelijk vitaminen en mineralen uit groente en fruit haalt. Dat is de prioriteit tijdens het sapvasten. Bij het blenderen blijven alle vezels in het sapje en heb je eigenlijk een smoothie. Ook goed hoor, je zal in ieder geval al een stuk meer vitaminen binnenkrijgen.

 

Bij het juicen worden de niet-oplosbare vezels gescheiden van de vitaminen en mineralen in het sapje. Hierdoor is er meer ruimte in het sapje voor de vitaminen en mineralen. Je kan er ook meer van op. Van niet-oplosbare vezels wordt je vol. Zonder deze vezels voedt je lichaam zich enkel met vitaminen en mineralen en worden de vitamine voorraden weer aangevuld. 

Afbouwen en opbouwen

Als je begint met een sapvastenkuur is het van groot belang om voorzichtig af te bouwen van vast voedsel naar sappen. Op die manier kan je lichaam wennen om minder te eten. Ook kun je in de afbouwdagen wennen aan het gebruiken van de saprecepten en je juicer. Na de sapdagen is het essentieel dat je niet gelijk weer alles gaat eten. Dan verlies je het effect van de detox en je zou last van je darmen kunnen krijgen. Daarom ook weer langzaam opbouwen naar vast voedsel.

 

Een sapvastendetox bij plantmadepretty zie er zo uit:

  • Fase 1: afbouwen. Van vast voedsel naar sappen. Dag 1 t/m 3: drie maaltijden en drie tussendoortjes.
  • Fase 2: sappen. Dag 4 t/m 7: drie maaltijden en drie tussendoortjes.
  • Fase 3: opbouwen. Van sappen naar vast voedsel. Dag 8 t/m 10 (+11): drie maaltijden en drie tussendoortjes.

Je kunt ervoor kiezen om de sapfase vier of drie dagen te laten zijn. Als je kiest voor vier dagen sappen, dan duurt fase 3 drie dagen. Als je kiest voor drie dagen sappen, dan duurt fase 3 vier dagen. Vier dagen sappen en vier dagen in fase 3 mag natuurlijk ook, dan ben je in totaal 11 dagen bezig met de detox. 

Na de kuur

Tijdens de sapvastendetox heb je geheel plantaardig geleefd. Om het detoxeffect wat langer door te laten werken is het belangrijk om nog voorzichtig te zijn. Luister naar je lichaam, eet wanneer je honger hebt. Eet nog vooral plantaardig. Begin niet gelijk weer met vlees, vis, ei en zuivel. Dit type dierlijk vet en proteïne heb je 10 dagen niet gehad. Je lichaam is opgeschoond van verkeerde stoffen en hormonen in deze dierlijke producten. Pas op dat je afvalstoffen niet gelijk weer aanvult.

 

Als je het normaal gesproken niet gewend bent om veel groente en fruit te eten dan leer je in een sapvastendetox welke sapjes een goede aanvulling zouden kunnen zijn op je reguliere voedingspatroon. Zo krijg je toch voldoende vitaminen en andere nutriënten binnen.

 

Als ik bijvoorbeeld even extra wil letten op mijn vitamine-inname rondom een griepperiode, dan begin ik iedere dag met een sapje. Hierdoor voel ik me fitter. En vaak val ik met deze kleine aanpassing ook een beetje af zonder dat ik iets hoef in te leveren.

 

Een sapvastendetox iets voor jou? Kijk in de service webshop of vraag hier om meer informatie. Weet je het niet zeker? Of wil je dat ik een detox speciaal afstem op jouw behoeftes? Of misschien wil je langer dan 10 dagen detoxen? Vraag hier een consult aan. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0