· 

Een oude en een nieuwe hotspot in Zwolle

Er zijn niet veel plekken in Zwolle waar je geheel vegan kan eten, daarom zijn de plekken waar dat wel kan gelijk mijn favoriete hotspots. Ook omdat de gerechten die ik er geprobeerd heb super lekker zijn! In deze blog vertel ik over twee hotspots in Zwolle waar men graag de moeite voor hun klanten neemt als het gaat om speciale wensen. 

1. De Gillende Keukenmeiden

Ik bezocht De Gillende Keukenmeiden met mijn vriendin, Marianne. Haar dieetwens: glutenvrij en graag vegan. We hadden van tevoren gebeld en toevallig was er een kerst-high tea op de datum dat Marianne en ik zouden afspreken. Tuurlijk kon dat vegan èn glutenvrij. Fijn dat we het even aangaven.

Het interieur was gezellig, het deed een beetje industrieel/vintage aan. Veel natuurlijke tinten en hout. Naast de groene houten eettafels met verschillende houten en metalen stoelen, waren er ook gezellige lounge plekjes. 

We begonnen met een glaasje prosecco, heerlijk op de vroege zaterdagmiddag. Toen kwam het lekkers. Een aantal aanlokkelijk uitziende zoete traktaties. Er werd netjes vermeld wat de ingrediënten van de taartjes waren. Zo hadden ze er toch een stukje bananenbrood bij gedaan waar ei in zat. En de chocolaatjes in het midden van het bord waren niet vegan, maar wel voor de versiering. Goed om te weten. 

Verder klonken alle ingrediënten ons als muziek in de oren. We hadden een soort mango cheesecake, een chocolate salted-caramel taartje, een bounty met een overheerlijke zachte kokosvulling, een apple cream taartje met cardamon en een taartje met pure chocola op een dadelbodem (met glutenvrije havermout dachten wij) en met een dadelballetje erboven op (goddelijke combi, my favourite!). 

 

Toen kwam er een plank met de lekkerste pastinaaksoep ooit! Er zaten heerlijke crunchy stukjes bleekselder en wortel in. Op dezelfde plank stond een heerlijke salade, met geroosterde cherrytomaat, pompoen, komkommer, alfalfa, sla en een soort walnotencruesli. Heerlijk!

2. Bagels & Beans

Ik kom eigenlijk al een aantal jaren bij Bagels & Beans. Als mijn man en ik in het centrum zijn rond lunchtijd, dan doen we bijna altijd Bagels & Beans even aan. Ook Bagels & Beans heb ik onlangs met Marianne bezocht. Marianne bestelde een glutenvrije bagel met daarop The Dutch Weedburger. Bij Bagels & Beans hoef je niet van tevoren te bellen als je vegan en/of glutenvrij wilt eten. 

Ik heb mijn vaste vegan favorieten bij Bagels & Beans:

  • Een bagel met hummus, zontomaatjes en rucola.
  • Een bagel met vegakip (van De Vegetarische Slager, deze is vegan), avocado, basilicumdressing en pijnboompitjes. Zie foto hieronder.
  • The Dutch Weedburger met weedsauce, tomaat, augurk, rode ui en sla.
  • Salade vegakip (van De Vegetarische Slager) met gemengde sla, avocado, komkommer, zontomaatjes, basilicumdressing, pijnboompitjes en bieslook.
  • Kom je voor een ontbijtje? Alle yoghurtgerechten kunnen ook met sojayoghurt gemaakt worden.
  • Ook een zoete bagel met banaan en ahornsiroop is geheel vegan.

De bagel en de salade met vegakip van de Vegetarische Slager zijn officieel met gerookte kip, maar de lieve mensen van Bagels & Beans doen niet moeilijk als je liever vegakip wilt. 

Het fijne van Bagels & Beans Zwolle is dat ik er de tijd altijd vergeet. Ik pak een tijdschrift of ik lees een boek. Ik neem een sapje en een kop thee met één van de bovenstaande opties. Heerlijk. Owja, je hoeft niet per sé zelf een boek mee te nemen. Bagels & Beans Zwolle heeft in de kelder een boekenkastje, hier mag je een boek uitkiezen om te lezen tijdens je bezoek. Een boek ruilen en meenemen naar huis mag ook. 

Verder schijnt het bij Ghandi in Zwolle wel vegan te kunnen. Ik lees op verschillende fora dat het wel mogelijk is. De gerechten op de website spreken me ook wel aan. Bij de vegetarische gerechten staan bij de beschrijvingen geen room, ei en kaas vermeld. Ook hier is het misschien toch goed om wel even van tevoren te bellen. Ghandi is er dus nog één om uit te proberen. Maar voor de lunch en de taart zitten we in ieder geval goed in Zwolle. 


Reactie schrijven

Commentaren: 0