· 

Één pompoen, drie recepten

Yes, het is alweer een tijdje herfst! Herfst betekent voor mij gezelligheid, met een dekentje op de bank genieten van een boek, een kaarsje en in je handen een mok met iets warms. Herfst is ook de tijd van Halloween. Voor Halloween kun je natuurlijk je pompoen gebruiken om een jack 'o lantern uit te snijden, maar ook om heerlijke gerechten te maken. 

 

In dit blog laat ik je zien welke drie heerlijke herfstgerechten je kunt maken uit slechts één pompoen! We maken een no bake pumpkin pie, een pumpkin soup en een pumpkin spice latte. Alle drie geserveerd met heerlijke kokosslagroom! Drie heart-warming recepten om lieve mensen mee te verrassen! 

Voor mijn drie gerechten heb ik een geroosterde pompoen nodig. Hier begin ik mee. Ik snij de pompoen in blokjes, doe ze in een schaal en dan in de oven op 200 graden, gedurende ongeveer 20-25 minuten, of totdat de pompoen zacht is. Hier gaat geen olie bij.

De pompoen wordt als volgt verdeeld over de drie gerechten: voor de pumpkin pie heb je 175 gram nodig, voor de pumpkin latte heb je 3 eetlepels pompoenstukjes nodig, voor de pumpkin soup gebruik je de rest van de pompoen, dit is ongeveer de helft van één pompoen. 

Mijn drie pompoengerechten maak ik af met heerlijk zoete kokosslagroom. Hoe maak je dit?

 

Neem een pakje koude kokosmelk. De kokosmelk in een pakje is net ietsje dikker dan in een flesje of blikje. Het is belangrijk dat het de kokosmelk koud is, anders wordt het niet dik genoeg. De kokosmelk doe ik in mijn keukenmachine. Hier doe ik geen snijblad in, maar een klopper. Dit laat ik 8-12 minuutjes draaien. Zelf kloppen met een garde kan ook, dat duurt ongeveer 12-15 minuutjes. Ik voeg geen suiker toe aan mijn kokosroom, omdat ik het al zoet genoeg vind.  

1. Pumpkin Pie

Voor deze pumpkin pie heb je verder geen oven nodig. Wat heb je wel nodig?

 

Voor de bodem:

300 gram noten (ik gebruikte pecannoten en walnoten)

100 gram dadels in stukjes

2 el kokosolie

Een half vanillestokje

Snufje zout

 

Voor de vulling:

175 gram geroosterde pompoen

150 gram geweekte cashewnoten (5 minuten in heet water)

150 gram kokosolie

80 gram maple syrup / agave syrup

50 gram dadels in kleine stukjes

Een halve tl kaneel

Snufje zout

 

Bereiding:

Bedek de bodem van een springvorm met bakpapier.

Schraap het halve vanillestokje leeg en doe het in de keukenmachine samen met de andere ingrediënten voor de bodem. Hak alles fijn. Spreid het mengsel uit over de springvorm en druk goed aan met een lepel. Zorg dat alle hoekjes en gaatjes opgevuld zijn, zo blijft het goed samen plakken. Zet dit in de koelkast.

Ondertussen maak je de vulling. Doe alle ingrediënten voor de vulling in je keukenmachine en meng totdat het een glad mengsel is. Dit duurt ongeveer 5 minuten. Spreid het mengsel uit over de bodem en verdeel het goed. Zet het ongeveer een uur in de koelkast.

 

Het resultaat is een mooie stevige vulling. Het valt niet uit elkaar als je het snijdt. Maak de taart af met een paar geroosterde pecannoten en een flinke lepel kokosslagroom.

 

Deze pompoentaart heb ik een klein beetje aangepast van het recept van The Happy Pear. Klik op deze link en bekijk een filmpje van het recept.

Liever een andere smaak dan pompoen? Vervang simpelweg de pompoe door aardbei, bessen, frambozen, etc. Zo krijg je een heerlijke fruitige -'no cheese'- cheese cake!

 

Bij de variant op de foto heb ik 160 gram aardbeien gebruikt en 15 gram blauwe bessen. 

2. Pumpkin Spice Latte

Voor twee heerlijke herfstachtige pumpkin lattes heb je nodig:

 • 500 ml plantaardige melk (ik kies voor Oatly havermelk)
 • 6 eetlepels geroosterde pompoenblokjes
 • 2 eetlepels agave siroop / maple syrup
 • 1 theelepel pompoenkruiden (zie hieronder)
 • 120 ml sterke espresso

Zo maak je pompoenkruiden

 • 1 theelepel kaneel
 • 1/2 theelepel gemalen gember
 • Snufje gemalen kruidnagel
 • Snufje gemalen nootmuskaat

 

Bereiding:

Haal het schilletje van de pompoenstukjes af, dan wordt de latte wat zachter en een beter geheel. De schilletjes kun je in je soep doen in het volgende gerecht. Doe de pompoen in een steelpannetje, samen met de plantaardige melk, de kruiden en de siroop. Warm dit even door en meng het dan met een staafmixer. Giet de pompoenmelk in een glas of mok en daarbovenop het kopje espresso. Maak je latte af met een lepel kokosslagroom en wat kaneel. 

3. Pumpkin Soup

Naast een soeppan heb je voor twee personen de volgende ingrediënten nodig:

 

3 wortels (4 als je kleine hebt, 2 als je grote hebt)

Een halve pompoen

Een groentebouillon blokje

1 laurierblaadje

60 gram rode linzen

2 cm gember

1 liter water

Olijfolie

 

Bereiding:

Snij de wortels in kleine, gelijke stukjes. Doe een beetje olie in de pan en voeg je wortels toe. Voeg ook het laurierblaadje toe en laat dit ongeveer 8 minuten aanfruiten. Voeg dan de geroosterde pompoen toe, samen met het bouillonblokje, het water en de linzen. Laat dit ongeveer 20 minuutjes koken. Rasp de gember en voeg dit toe aan de soep. Nog een paar minuten laten koken. Haal dan het laurierblaadje eruit en maal de soep fijn met een staafmixer. Voeg eventueel nog peper en zout toe naar smaak en een lepel kokosslagroom.

 

Mijn favoriet van deze drie? De pumpkin soup! Ik moet eerlijk bekennen dat de kokosslagroom een overheerlijke toevoeging is aan de soep. Heerlijk zoet en romig. En de kokossmaak past heel goed bij de pompoen. Mijn man gaf de voorkeur aan de pumpkin pie! We hebben er een week lang bijna elke dag van gesnoept en gedeeld.

 

Probeer deze recepten uit en laat me weten wat jouw favoriet is!


Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Liza Siepman-Arensman (maandag, 07 november 2016 16:39)

  Ben benieuwd als jullie je verjaardagen vieren.
  Mmmmmmmmmm.

 • #2

  Petricia (dinsdag, 08 november 2016 13:01)

  De pompoentaart zal in ieder geval langskomen!