· 

Italiaanse Vegan Pasta Pesto

Op deze grijze maandag moet ik eigenlijk een aantal schrijfklusjes doen, maar ik heb er nog geen zin in. Meestal werkt het voor mij heel goed om eerst iets compleet anders te gaan doen, zodat ik later op de dag wèl zin heb om toch die klusjes af te ronden. Vaak komt dan tijdens een kop thee de vraag naar boven 'wat zal ik vanavond eens gaan eten?'.

 

Ik zag laatst op TV een heerlijk uitziende pasta pesto en ik dacht: laat ik daar 's een eigen versie van maken. Deze heerlijke vegan pasta pesto met geroosterde groenten on the side is voor 2 á 3 personen. Als je ervoor kiest om de sides weg te laten, dan is dit recept zeker genoeg voor twee. 

Wat heb je nodig?

 • mini-romatomaatjes (ik had er 10)
 • een bol knoflook
 • een paar takjes rozemarijn
 • twee rode pepertjes
 • twee uitjes
 • 600 g groene diepvriesgroente (ik koos voor een mix van boontjes, broccoli en spinazie)
 • 300 g volkoren pasta (ik had vandaag penne in huis, een andere soort kan natuurlijk ook)
 • drie handjes pecannoten 
 • drie handjes pijnboompitten
 • zout 
 • olijfolie
 • een bosje basilicum (van een heel plantje)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden. Doe de tomaatjes, de knoflook, de uitjes, de rozemarijn en de pepertjes in een ovenschaal. Strooi er een beetje zout overheen en een beetje olijfolie. Dek dit af met aluminiumfolie en zet dit in oven gedurende 30 minuten.

Zet een pan op het vuur. Doe de pasta in de pan en giet er water overheen. De pasta mag net onder staan. Na ongeveer 3 minuten voeg je de broccoli en boontjes toe aan de pan. Rooster nu de pijnboompitten en de pecannoten in een droge pan. 

Zodra de geroosterde groenten klaar zijn, laat je de groenten een beetje afkoelen, en pak je de knoflook eruit. Ontdoe de helft van het knoflookbolletje van de schil. Dit heb je nodig voor je pesto. De rest bewaar je voor aan tafel.

Doe de knoflook in je keukenmachine (of in een beker om het dadelijk met een staafmixer te bewerken). Voeg de geroosterde pecannoten en pijnboompitten hieraan toe, samen met de basilicum en een flinke snuf zout. Voeg er ook een scheutje olijfolie aan toe, samen met een scheutje water. Laat alles nu fijnmalen. Indien nodig, voeg je er wat water of olie aan toe. Om het dadelijk goed te kunnen laten mengen met je pasta, mag de pesto niet te dik zijn. Het mag van je lepel af lopen. Voeg eventueel naar smaak nog wat zout toe. 

Als de pasta en groenten beetgaar zijn giet je het meeste water af. Laat nog wel een bodempje water over. Voeg nu de spinazieblokjes toe aan de pan en zet het nog even een paar minuutjes op laag vuur. Als de spinazie zacht is geworden, roer je het door de pasta. 

Doe een klein beetje pesto in een bakje voor aan tafel. Roer de rest goed door de pasta. Proef en voeg zout toe indien nodig. 

 

Serveer de pasta pesto met een takje basilicum en een paar lepeltjes pesto. Aan tafel kun je ervoor kiezen om de geroosterde groenten aan je bord toe te voegen. 

 

Buon appetito!

Reactie schrijven

Commentaren: 0