· 

Cactusvijgenshake

Ooit gehoord van cactusvijgen? Ik tot gisteren niet. Ik liep in de supermarkt en mijn ogen vielen op een pakketje met vijf gekleurde stukken fruit die ik nog nooit eerder had gezien. Die moest ik even proberen. 

 

De cactusvijg – of in het Engels Prickly Pear – komt uit het middellandse zeegebied. Die van mij komen uit Spanje. Op de verpakking staat netjes aangegeven hoe je de vrucht van haar schil kan ontdoen. De cactusvijg heeft namelijk kleine doorns met weerhaakjes. De doorns steken niet echt heel duidelijk uit, maar ze kunnen wel huidirritatie veroorzaken. Je moet met een vork door de vrucht prikken. Dan snij je met een scherp mes beide uiteinden van de vrucht. Vervolgens zet je de vrucht op één van de platte uiteinden. Hou je duim op het bovenste platte uiteinde. Dan ga je met je mes langs de rest van de schil. 

Ik probeerde de groene cactusvijg uit het vuistje. Zodra ik de schil had verwijderd ontdekte ik dat er een nog fellere kleur onder de schil zat. Toen ik de vrucht doorsneed zag ik allemaal pitjes, net als bij een passievrucht. Ik verwachtte een wat zure smaak, maar de vrucht smaakte verrassend zoet! 

 

Het deed me denken aan een andere exotische vrucht, de kaki (in het Engels Sharon Fruit / Persimmon). Dit at ik voor het eerst toen ik op bezoek was bij vrienden in Wales. Heerlijk zoet en een beetje vanilleachtig. Zo smaakt de cactusvijg ook. Als de vrucht goed rijp is, hoef je er niet eens echt op te kauwen. Een cactusvijg zit boordevol vitamine C, B vitaminen, magnesium, calcium, koper, kalium en vezels. 

Ik sneed vier cactusvijgen aan stukjes en deed ze in de vriezer om er later op de dag een milkshake van te maken. Ik nam ongeveer 400-500 ml havermoutmelk (de topper uit mijn vorige blog) en deed er ongeveer 3 bevroren cactusvijgen in. Met de staafmixer mengde ik het tot een glad geheel. Het smaakte boven verwachting goed. Zoet en ook dun genoeg om heerlijk van te genieten. Leuk als toetje aan het einde van een feestelijke maaltijd! Ik denk dat de cactusvijg ook heel goed te gebruiken is in smoothies met bijvoorbeeld wat banaan en aardbeien.

Reactie schrijven

Commentaren: 0