· 

Het leed dat melk heet

Mensen die zoveel mogelijk dierenleed willen vermijden, gebruiken liever geen leer of andere stoffen waar dierenleed aan verbonden zit. Ook consumeren ze liever geen koeienmelk, eieren en kaas, omdat hier veel dierenleed bij komt kijken. In deze blog vertel ik je wat meer over dat dierenleed. 

Bij de productie van zuivel worden de meeste koeien het grootste deel van het jaar binnengehouden in grote stallen. Koeien kunnen normaal gesproken wel 20 jaar oud worden. Melkkoeien sterven gemiddeld 5,5 jaar eerder. Genetische selectie zorgt voor een zwakker koeienras, doordat koeien tegenwoordig gefokt worden met het doel om bij te dragen aan een zo groot mogelijke melkproductie. 

Om koeien zoveel mogelijk melk te kunnen laten produceren, worden ze kunstmatig geïnsemineerd om ze zoveel mogelijk zwanger te laten zijn. De kalfjes worden meestal gelijk weggehaald bij hun moeder, terwijl ze in de natuur tot zo’n 8 maanden bij elkaar blijven. Deze scheiding zorgt voor veel stress. Koekalfjes staan vaak hetzelfde lot te wachten als hun moeder. De stiertjes worden na zo’n 6 maanden geslacht, omdat ze nutteloos zijn voor de melkindustrie. Niet alleen koeien bevinden zich in deze situatie, ook andere diersoorten worden op deze manier gebruikt voor melkproductie. 

Als je niet wilt bijdragen aan de manier waarop dieren in de zuivelproductie behandeld worden, zou je kunnen kiezen voor plantaardige melk en plantaardige yoghurt. Deze yoghurt van Alpro bijvoorbeeld. Lekker als ontbijt met een paar lepels havermoutvlokken, lijnzaad en suikervrije jam. 

 

Deze blog post gaat over plantaardige melk. Hierin laat ik jullie vier fijne soorten zien. 

Meer weten?

Feiten over melk met extra informatiebronnen

 

http://melkjekanzonder.nl/de-melkfeiten/melkdierenleed/

- In de documentaire ‘De topsporters van de melkindustrie’ (aanrader!) vertelde een melkveehouder hoe je aan een koe kunt zien dat het een goede melkkoe is. Het heeft een uitstekende, magere rug in de vorm van een piramide. Een reactie hierop was dat een koe zonder genoeg vet en met en magere rug is uitgemolken. In de documentaire werd ook verteld hoe men tegenwoordig koeien kan produceren die van zichzelf al geen horens hebben en die nog meer melk kunnen produceren.

 

Deel 1: http://www.npo.nl/zembla/27-05-2015/VARA_101374317

 

Deel 2: http://www.npo.nl/zembla/17-06-2015/VARA_101374314

Reactie schrijven

Commentaren: 0