· 

Een ijzersterke balansdag

Zaterdag waren mijn en man en ik met een vriend bij de Efteling. Hoe leuk is het om je weer even kind te voelen in zo'n mooi sprookjesachtig park. Hoewel we veel gezonde snacks bij ons hadden, draaide het toch uit op het eten van veel chips en als afsluiter friet. Nu vond ik dat op de dag zelf niet heel erg hoor, af en toe mag je ook echt wel even zondigen. Het is dan wel goed om de volgende dag pas op de plaats te maken en een balansdag te houden. Dat houdt in dat je alleen maar gezond eet en het liefst alleen groente en fruit om je lichaam tot rust te laten komen. Hoe ik dat meestal doe, lees je hier.

Ik begin een balansdag meestal met een thee van 1 cm gember en een kwart citroen. Hier wordt je lekker wakker van. Het citroensap in het water geeft je een extra vitamine C boost en het zure van de citroen heeft een antibacteriële werking. De zoete en pittige smaak van de gember vlakt de zure smaak af, waardoor de thee goed te drinken is. De gember gooi ik meestal in plakjes in het hete water. Dit laat ik ongeveer 5-8 minuten trekken. Na de thee neem ik een glas water, waar ik twee eetlepels gebroken lijnzaad aan toevoeg voor m'n omega 3. Als je water met gebroken lijnzaad heel even laat staan, wordt de lijnzaad zacht. Hierdoor merk je de lijnzaad qua mondgevoel haast niet op in het water. Daarna neem ik nog een glas water. Doordat je iets drinkt voordat je ontbijt neemt, bereid je je lichaam erop voor dat het zometeen iets moet gaan verteren. 

Na mijn opwarmertje neem ik een paar stukken fruit als ontbijt. Zondag was dat een perzik, een banaan en een appel. Zo rond een uur of 11 krijg ik een beetje honger. Ik neem eerst een glas kokoswater. Dit smaakt lekker zoet en is super gezond. Kokoswater is laag in calorieën, het is goed voor je spijsvertering en het is rijk aan voedingsstoffen (magnesium, kalium, calcium, koper en vitamine C). Mijn kokoswater komt vaak van de Action (1,79 euro).

 

 

Ik besluit om lunch te maken. Ik neem een zoete aardappel, die snij ik in vieren. Deze gaat ongeveer een half uur in de oven op 200 graden. Ondertussen doe ik een halve zak (van 400 gram) verse spinazie in een koekenpan. Samen met ongeveer 100 gram voorgekookte bruine linzen. Nadat de zoete aardappel klaar is doe ik het bij de geslonken spinazie, samen met een beetje peper en zout. Een heerlijke en simpele lunch. Deze lunch zit boordevol met ijzer (belangrijk voor o.a. het zuurstoftransport in het lichaam), vezels, B-vitaminen, vitamine A, C, E en K, calcium, fosfor en magnesium. 

Wanneer mijn lichaam tussen de lunch en het avondeten nog vraagt om eten neem ik een appel en wat cashewnoten. Dan is het tijd om avondeten te maken. Ik heb zin in een stevige groentesoep. Ik kijk in mijn koelkast en ik zie bleekselderij, courgette en venkel. Ik snij eerst een ui fijn en laat deze fruiten in een soeppannetje. Ondertussen snij ik drie stengels bleekselderij, een halve courgette en een halve venkel. Dit voeg ik toe aan de pan, samen met een gesneden teentje knoflook. Dit laat ik zo'n tien minuten op laag vuur zacht worden. Hierna doe ik er 2 handjes bevroren doperwten bij en 2 handjes bevroren broccoli. Nadat deze groenten zacht zijn geworden, doe ik er een liter water bij, samen met een groentebouillonblokje. Ik laat de soep in totaal nog een half uurtje sudderen. Na ongeveer 20 minuten voeg ik de overgebleven spinazie van de lunch toe (ik denk dat ik dan mijn portie ijzer ook wel weer binnen heb). Nadat de spinazie geslonken is, breng ik de soep op smaak met zout en peper. Deze groene groentesoep zit boordevol vezels, vitamine A, B, C en K (uit o.a. spinazie en bleekselderij), calcium (uit broccoli), magnesium (uit o.a. courgette) en deze soep is goed voor de spijsvertering (o.a. door venkel en bleekselderij). Kortom een ijzersterke soep!

Het is erg fijn om af en toe heerlijk te zondigen, dat moet ook echt kunnen. Live a little. Maar zoek de balans. Hou niet vast aan slechte gewoontes. En aan de andere kant, wees niet te obsessief bezig met precies zoveel gram van die voedingsstof en precies zoveel van dat type groente. Straf jezelf niet wanneer je een keer zondigt. Ik zie het als zo'n oude weegschaal. Na een schijt-aan-alles dag hangt één van de twee schaaltjes helemaal naar onder. Na een balansdag hangen de twee schaaltjes weer recht. Met een balansdag lever je eigenlijk helemaal niet zoveel in. Tenminste, laat ik voor mezelf spreken. Ik heb heerlijk gegeten en ik ben niets tekort gekomen. As a matter of fact, een balansdag zorgt ervoor dat je lichaam weer aangevuld is met alleen maar goede dingen. 

 

De regels voor een balansdag?

 

- Geen suiker

- Geen alcohol

- Veel groente en fruit

- Eet en drink zo puur mogelijk

- Drink net iets meer water dan normaal (ongeveer 2 liter, eventueel met een beetje vers citroensap)

Reactie schrijven

Commentaren: 0