· 

Recept: granola bars

Voor een dagje uit naar Groningen schreef ik een blog over gezonde snacks voor on the road. Om er zeker van te zijn wat je in je mond stopt, kun je het beste zelf je snacks voorbereiden. Bijvoorbeeld deze heerlijke vezelrijke granola bars. 

 

 

Ingrediënten

 

85 gram gemengde noten (ongebrand)

190 gram gedroogde dadels zonder pit

120 gram havervlokken

een halve banaan

65 gram gemengde zaden (zoals lijnzaad, chiazaad, pijnboompitten, zonnebloempitten, pompoenpitten)

50 gram gemengd gedroogd fruit (zoals rozijnen, abrikozen, pruimen, moerbeien)

snufje zeezout

snufje kaneel

snufje gember

2 el kokosolie

 

Bereiding

 

Doe de dadels in een kom. Bedek ze met kokend water. Laat dit 10 minuten staan tot de dadels zacht zijn. Rooster de havervlokken in een grote pan, totdat ze een beetje bruin worden (optioneel). Doe de noten in de blender en hak ze fijn. Doe de dadels erbij (bewaar het water in de soepkom) en hak fijn. Doe het dadelwater vanuit je soepkom in een steelpannetje en breng aan de kook. Kook dit in totdat je ongeveer twee á drie eetlepels over hebt. Laat dit een beetje afkoelen, dan dikt het nog verder in.

 

Doe het noten-dadelmengsel in een kom. Prak de halve banaan en doe dit erbij. Doe de kokosolie erbij samen met de afgekoelde dadelsiroop. Voeg de gemengde zaden nu ook toe, net als het gemengde gedroogde fruit, het snufje zeezout en het kaneel en de gember. Kneed alles goed door met je handen.

 

Neem een vierkante schaal/bak van ongeveer 20 bij 20 cm. Doe het mengsel in de schaal en druk alles stevig samen. Gebruik een lepel om het goed samen te drukken, anders blijft het zo meteen niet als een reep bij elkaar. Zet het in de koelkast. Na minstens twee uur kun je het snijden.

 

Gebruik een scherp mes en ga meerdere keren langs de snijlijnen, zodat de repen goed van elkaar af kunnen komen. Gebruik een platte spatel om de repen omhoog te wippen. Druk eventueel de randen van de repen nog wat aan om verkruimeling te voorkomen.

 

Verpak de repen in bakpapier of koffiefilters (ik heb een koffiefilter door de helft gedaan, zodat ik er twee bars in kon verpakken). Doe er daarna nog een stukje plastic folie omheen, of doe het in een bakje. Je kunt de bars gemakkelijk in de vriezer bewaren. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0