· 

On the road: healthy hacks

Als onderdeel van onze staycation zijn mijn man en ik zaterdag een dagje naar Groningen geweest.

 

Om kosten te besparen namen we zelf een aantal snacks mee. Op die manier heb je zelf in de hand wat je eet. En eigenlijk kost de voorbereiding van de snacks nog niet eens een half uurtje. In deze blog zie je hoe je een dagje on the road op een gezonde en makkelijke manier kunt voorbereiden. 

Een gezond dagje

Voor ons dagje Groningen sneed ik twee appels in stukjes met wat limoensap erover heen (zo blijven de kleur en de smaak fris). Hetzelfde deed ik met twee perziken. Verder vulde ik een bakje met druiven. En ook een bakje met paprikastukjes en snoeptomaatjes.

 

Ik maakte een spread van kikkererwten, zie voor het recept hier. Ik noem het geen humus, want ik had geen tahin in huis. Tenslotte pakte ik een paar onbesmeerde boterhammen in en klaar.

 

Na het vullen van de bakjes had ik een halve perzik, een kwart appel en een handje druiven over. Dit gebruikte ik voor mijn havermoutontbijt van vanochtend. 

Vlak voordat we weggingen besloot ik nog om wat cashewnoten en gedroogde abrikozen mee te nemen als gezonde snoepjes voor onderweg (zie ook mijn blog over snoep).

 

Zaterdag hebben we een aantal keren lekker gepicknickt op mooie zonnige plekjes in de stad. Een goede onderbreking van de stadswandeling die we deden. 

 

Voordelen van voorbereiden

Kosten: ik noemde al het kostenbesparende voordeel. Als je onderweg alleen af en toe een kopje koffie of thee koopt, bespaar je al heel veel kosten.

Gezondheid: veel mensen kopen onderweg regelmatig ongezonde snacks om hun energielevel op peil te houden. Vaak zijn er onderweg of tijdens een dagje uit ook weinig gezonde opties om uit te kiezen. Als je zorgt dat je gezonde en lekkere snacks bij je hebt, kun je de verleiding beter weerstaan. Verder zul je door gezonde snacks geen last hebben van energiedips. Wat normaal gebeurt bij een product met snelle suikers, zoals bij wit brood, friet, ijs en frisdrank. De brandstof die je tot je neemt bij gezonde snacks, wordt langzaam aan je lichaam afgegeven, waardoor je meer energie zult hebben.

 

Geen ongewenste ingrediënten: jij bepaalt wat er in je lichaam komt. Dat doe je ook als je iets ongezonds eet natuurlijk. Maar als je zelf je lunch en snacks verzorgt, weet je precies wat erin zit. Dat weet je niet als je een kant-en-klare maaltijd of snack nuttigt. 

Tips

 

Ook een gezond dagje uit voorbereiden? Ga je op vakantie? Ben je veel onderweg? Volg deze tips:

 

- Snij van tevoren fruit in stukjes. Bij fruit dat kan verkleuren: sprenkel er wat limoen- of citroensap overheen.

- Neem brood of crackers mee om te beleggen met iets gezonds.

- Neem als beleg humus mee, een potje pindakaas of een avocado.

- Maak van tevoren vezelrijke granola bars (hier kun je het recept vinden).

- Zorg voor een bakje met noten, als je dat lekker vind.

- Neem een bakje met salade mee (zoals deze heerlijke frisse koolrabi salade).

- Zorg voor gezond snoep; gedroogd fruit bijvoorbeeld.

- Zorg voor voldoende water en flesjes die je onderweg kan vullen.

 

Je eigen road snacks maken is kostenbesparend, gezond en lekker!

Reactie schrijven

Commentaren: 0