· 

(O)mega breakfast!

Zaterdag 23 juli was ik op het food festival van Viva Las Vegas en daar kreeg ik een lezing van diëtiste en auteur Lisa Steltenpool. Het ging onder andere over wat je moet supplementeren als je geen vlees en vis eet. Lisa had het bijvoorbeeld over Omega 3. Omega 3 heb je nodig voor gezonde hersenen, bloedvaten en het hart. Omega 3 zit onder andere in algen. Vissen eten algen en bestaan daardoor voor een deel uit omega 3. In veel omega 3 supplementen wordt olie uit vissen gebruikt, maar in andere omega 3 supplementen wordt algenolie gebruikt. Dit is geschikt voor mensen die liever geen vis eten. Voor vegetariërs en veganisten geldt dus dat je heel goed het visje ertussen weg kunt laten. 

Maar er is nog een manier om omega 3 binnen te krijgen. Namelijk met lijnzaad. Twee eetlepels gebroken lijnzaad per dag biedt voldoende omega 3. Lijnzaad bevat een hele hoge concentratie aan omega 3 vetzuren. Je hebt gebroken lijnzaad nodig, omdat het vliesje van heel lijnzaad te stevig is om goed verteerd te kunnen worden. Soms verwerk ik mijn dosis lijnzaad in een smoothie, maar meestal in een kommetje met havermout.

 

Ik kies ervoor om havermout te gebruiken in plaats van havervlokken, omdat havermout beter door je lichaam wordt opgenomen. Havervlokken vind ik te stevig. Mijn toppings kunnen elke dag anders zijn trouwens. Het ligt eraan wat ik in huis heb. Voel je dus vrij om je havermout met jouw favoriete toppings op smaak te brengen. Dit gebruikte ik vandaag:

 

- 2 eetlepels gebroken lijnzaad

- 50 gram havermout

- 250 ml havermelk (dit mag ook een andere plantaardige melk zijn)

- 2 eetlepels rozijnen (dit mag je natuurlijk ook weglaten of vervangen voor iets anders)

- Een handje blauwe bessen (dit mag ook een handje noten zijn of een andere fruit soort)

- Een banaan (dit mag ook een ander stuk fruit zijn)

- Een theelepel kaneel

 

Doe alles in een steelpannetje (behalve de blauwe bessen) en maak het warm. Het is niet nodig om het te laten koken. Roer goed door tot het een papje wordt. Mocht het te dik worden, dan kun je nog wat extra vocht toevoegen. Voeg als laatste de blauwe bessen toe. En eet smakelijk!

Je kunt er ook voor kiezen om al je toppings pas op het laatst toe te voegen, als je niet zo van warm fruit houdt.

 

Nog even dit

 

Lisa Steltenpool had het in haar lezing ook over het belang van B12. B12 heb je nodig voor het zenuwstelsel Het is belangrijk voor de stofwisseling van ons lichaam. Verder beschermt B12 de conditie van onze hersenen. B12 komt van bacteriën die het produceren. Dit wordt toegevoegd aan het voer in de veehouderij. Dezelfde bacteriën worden in supplementen gebruikt. Ook voor B12 geldt dat vegetariërs en veganisten heel goed het beestje ertussen weg kunnen laten. Volgens Lisa Steltenpool heb je twee keer per week een supplement nodig van 1000 mcg B12. Zorg er wel voor dat het supplement geschikt is voor vegetariërs (en veganisten), zo weet je zeker dat er geen dierlijke vulstoffen in zitten.

 

Het laatste boek van Lisa Steltenpool, Kickstart, is onder andere verkrijgbaar bij bol.com:

https://www.bol.com/nl/p/kickstart/9200000040608013/?suggestionType=typedsearch

Reactie schrijven

Commentaren: 0