· 

Snoep GOED

Vroeger hield ik erg van snoep. Mijn zusje en ik werkten vroeger samen in een snoepwinkel. Na sluitingstijd ging er regelmatig een grote zak met lekkers mee naar huis. Die zak ging vaak hetzelfde weekend nog helemaal leeg. Ik hield me absoluut niet bezig met de gezondheidsconsequenties van snoep. Ik wist ook niets van wat er verder eigenlijk allemaal in snoep zat. Dat is nu wel anders. 

Gelatine

In veel snoep zit gelatine. Gelatine wordt gewonnen uit huid, botten en kraakbeen meestal van biggen en kalveren. Het is een bijproduct van de vleesindustrie. Gelatine zorgt voor een gel-achtige structuur waardoor snoep er mooi gummy en glanzend (soms doorzichtig) uit ziet. Denk aan onder andere Haribo*, Venco, Red Band, Autodrop*, Fruittella*, Mentos Now Mints en King Pepermunt.

 

Naast gelatine zou je ook karmijn (kleurstof gewonnen uit luizen) en bijenwas tegen kunnen komen. Bijenwas zit bijvoorbeeld in Katja snoep en Mentos rollen, deze bevatten geen gelatine.

 

Producten zonder gelatine en zonder bijenwas (en zelfs helemaal vegan) zijn onder andere Fisherman’s Friend, Skittles, Fruitella Dummies, Freedent, Stimorol, AH Biologisch Fruit gum en AH Dierendrop. Oreo’s kan melk bevatten doordat in dezelfde fabriek melk wordt gebruikt in andere producten. Maar het product is op zichzelf diervrij.

 

Een aantal (web)winkels in Nederland verkopen vegan snoep.

- Candy Freaks

- Vega-Life

- Veggiedeli

- Mixstore Pistache Zwolle (zelfs vegan, glutenvrij en suikervrij tegelijk mogelijk!)

Suiker

We weten allemaal dat geraffineerde suiker (=zonder voedingsstoffen) niet goed voor ons is. Suiker activeert de insulin-like growth factor (IGF). Dit is een groeihormoon in ons lichaam. Als dit hormoon wordt geactiveerd, dan groeien we. Niet alleen in de breedte, maar ons lichaam ‘groeit’ ook ouder. Mocht ons lichaam minder goede cellen hebben, waarvan we niet willen dat ze groeien of ontstaan, vermijd dan de koolhydraten in de vorm van geraffineerde suiker en zetmeel (dus ook die in brood, aardappelen, pasta en rijst). Verder krijg je van suiker eerder rimpels, stijvere bloedvaten, staar, zenuwschade en een minder goed functionerend immuunsysteem.

 

Toch hebben we vaak een behoefte aan zoetigheid. Dat komt omdat we koolhydraten wel nodig hebben. Maar dan wel koolhydraten met kwaliteit. Die hebben we nodig voor zuurstof in ons bloed en voor energie. Bijvoorbeeld in fruit. De suikers in fruit zijn omhuld met een vezel en bevatten vele andere goede voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft. Fruit remt huidveroudering en houdt bloedvaten gezond. 

Alternatieven

Als je honger hebt of trek in iets zoets, dan kan fruit altijd. Let er wel op dat je niet alleen maar fruit eet en daarbij je eiwitten, vetten en ijzer vergeet, want dan heb je een te eenzijdig voedingspatroon.

 

Wat ik vaak neem is gedroogd fruit. Denk aan dadels, rozijnen en gedroogde abrikozen. Gedroogd fruit zit boordevol vezels en is goed voor je darmen. Door de vele vezels worden de suikers in gedroogd fruit langzaam opgenomen en krijg je er lange tijd energie van. Ook zitten er veel antioxidanten in gedroogd fruit. Antioxidanten zorgen ervoor dat schadelijke stoffen in je lichaam geneutraliseerd worden. Gedroogd fruit zit ook nog eens vol met Vitamine B1, B6, foliumzuur, ijzer, magnesium, koper en kalium.

 

Voordat ik ga sporten neem ik vaak een handje gedroogde abrikozen (my favourite!). Tijdens het sporten hebben je spieren glucose nodig voor voldoende energie. Ook om je glucose-level aan te vullen na je workout kun je gedroogd fruit eten. Als je dit niet aanvult, dan kan het zijn dat je lichaam energie gaat pakken uit je spieren. Gedroogd fruit kun je makkelijk meenemen en het blijft heel lang goed. Let er wel op dat je gedroogd fruit koopt waar geen suiker aan toe is gevoegd. Bij de webshop veganuts.nl kun je 100% puur gedroogd fruit kopen.

Verder gebruik ik gedroogd fruit ook in sauzen en gebak. Bijvoorbeeld deze heerlijke brownies. Klik voor het recept hier

 

 

Bronnen

https://www.gezondheidsnet.nl/groente-en-fruit/is-gedroogd-fruit-een-verstandige-keuze

Over de voordelen van gedroogd fruit.

De Voedselzandloper door arts Kris Verburgh (2012),

zie ook http://www.voedselzandloper.com/voedselzandloper.html

Over de effecten van suikers op je lichaam en het verouderingsproces.

 

* Enkele uitgezonderd: Funny mix, Giant strawbs, Jelly beans, Sour rainbow spaghetti, (Sour) rainbow twists en Rainbow strips van Haribo. Pittige Patsers en Suikervrije Dropwieltjes van Autodrop. Dummies van Fruittella (vegan).

Reactie schrijven

Commentaren: 0