· 

Dierlijke ingrediënten in cosmetica

Ik ben een groot fan van de verschillende BB-creams die de afgelopen tijd op de markt zijn gekomen. Dagcrème met een tintje en met een beetje geluk ook met een zonnefactor. Ik heb van de bekendere commerciële merken BB-creams gebruikt. Fijne producten, geen specifieke klachten over de smeerbaarheid, de geur, de kleur en de dekking, maar erg diervriendelijk zijn ze niet. Hier wil ik bewuster mee omgaan, daarom ga ik op onderzoek uit. Ik wil uitzoeken wat de commerciële producten minder diervriendelijk maken.

Mijn volgende blog zal gaan over een diervriendelijk alternatief voor een getinte gezichtscrème met SPF.

 

Dierlijke ingrediënten in mijn oude crèmes

 

Het is handig om eerst uit te zoeken welke ingrediënten in commerciële producten minder diervriendelijk zijn en waarom. Ik pakte twee lege tubes BB-cream met SPF en een lege tube getinte gezichtscrème met SPF.

De ingrediënten moeten op de verpakking staan, de herkomst van de ingrediënten hoeven er niet op te staan. Daarom kan ik over de herkomst van dierlijke ingrediënten in cosmetica weinig zeggen.

Met behulp van een aantal websites met handige lijstjes (zie bronnen), noteerde ik de volgende mogelijk dierlijke ingrediënten:  

 • Propyleen Glycol – mogelijk dierlijk (vetten/botten), anders synthetisch.
 • Glycerine – meestal uit dierlijke vetten en uit botten, kan ook plantaardig zijn.
 • Stearinezuur – verzadigde vetzuren uit dieren. Volgens PETA een vet van koeien, varkens en schapen en van honden en katten uit dierenasiels. Kan ook plantaardig zijn.
 • Isostearinezuur – een variant van Stearinezuur.
 • Cetylalcohol – een vetzuuralcohol. Oorspronkelijk gewonnen uit walvis- of potvisolie. Mogelijk nog steeds dierlijk, maar meestal vervaardigd uit palmolie.
 • Retinol acetaat – een vitamine A en kan uit lever en eieren komen.
 • Polysorbaat 80 – kan een dierlijk vetzuur zijn.
 • Ether  een zuur meestal uit notenolie, maar soms uit dierlijke vetten.
 • Polyglycerol – een soort alcohol, mogelijk uit dierlijke vetzuren.
 • Bijenwas – gemaakt door honingbijen. De honingraat wordt gesmolten, geperst en gekoeld. Wordt soms synthetisch geproduceerd.

 

Het grote nadeel is dat je nooit weet waar het echt vandaan komt. Mogelijk dierlijk of mogelijk plantaardig zegt niet zoveel. Alleen als een product een Vegan keurmerk heeft, weet je zeker dat er geen dierlijke ingrediënten gebruikt zijn.

 

Andere dierlijke ingrediënten in cosmetica

 

Er zijn veel meer dierlijke ingrediënten te vinden in cosmetica. Hieronder kun je de meest voorkomende ingrediënten vinden. 

 • Lanoline – wolvet van schapen. Gewonnen uit afgeschoren wol.
 • Karmijnzuur –  uit luizen en insecten (mogelijk kevertjes) die een roze/rode kleur geeft. Deze kleurstof wordt ook gebruikt in de roze koeken.
 • Collageen –  komt uit vissen. Veel te vinden in (anti-rimpel) crèmes.
 • Hyaluronzuur – dierlijke huid of gewrichten. Te vinden in gezichtscrèmes en peelings.
 • Keratine – uit haar, hoeven en botten. Veel te vinden in haarproducten.
 • Vitaminen – meestal uit vissen. Te vinden in veel producten.
 • Elastine – een proteïne, meestal uit koeien. Elastine komt voor in ons huid- en bindweefsel, wordt gebruikt in anti-rimpel crèmes en bodylotions.
 • Glucosamine – gemaakt van kreeftenklauwen, verschillende schaal- of schelpdieren en van kippen beenmerg. Veel gebruikt in anti-rimpel crèmes.
 • Guanine – uit vogelpoep, visschubben, haring en schelp- en schaaldieren. Wordt gebruikt om een parelachtige glans of kleur te krijgen.
 • Honing – net als bijenwas wordt dit veel gebruikt in lippenbalsem, bodylotion en crème. Bij de productie van veel honing worden bijen bijgevoerd met suikerwater. Dit gebeurt als de imker de honingproductie wil opvoeren en bijen dan niet genoeg overhouden voor zichzelf. Bijen die suikerwater krijgen toegediend moeten het stellen met een te eenzijdig dieet om succesvol enzymen te kunnen produceren.

Veel mensen gedogen wolvet, honing en bijenwas, omdat er niet per se dieren aan dood gaan. Hoe schapen (voor wolvet), bijen (voor honing en bijenwas) behandeld en gevoerd worden is niet te achterhalen wanneer je alleen het ingrediënt op de verpakking ziet staan.

 

Alternatieve merken

 

Als je zeker wilt weten of er dierenleed in jouw cosmetica zit, dan kun je het beste producten kopen met het Vegan keurmerk.

 

Hier kun je twee links vinden met lijstjes van cruelty-free cosmeticabedrijven:

Dierproeven

 

Als het gaat om dierproeven hoeven we ons volgens www.dierproefvrij.nl geen zorgen te maken in Europa. Sinds maart 2013 werd het Europese test- en handelsverbod op cosmetica ingevoerd. Dit betekent dat alle cosmeticaproducten die in Europa in de schappen staan, niet getest mogen zijn op dieren, dit geldt ook voor de ingrediënten in deze producten. In China geldt een andere regel. Daar moeten cosmeticaproducten juist getest zijn op dieren. Ik ga ervan uit dat cosmetica bedrijven zich houden aan dit test- en handelsverbod. Ik hoop dat er geen omwegen zijn om producten op dieren te testen buiten Europa en het na het testen toch in te voeren. Ik heb hiernaar gezocht. Hier zijn wel geruchten over, maar hier heb ik niet veel over kunnen vinden. Daarom ga ik ervan uit dat het test- en handelsverbod voldoende is.

 

Via deze link kun je een lijstje vinden met merken die dierproeven doen in China:

http://www.peta.org/living/beauty/beauty-brands-that-you-thought-were-cruelty-free-but-arent/.

Maar er zijn er meer dan alleen in dit lijstje. Type je favoriete cosmetica-merk in een zoekmachine en voeg er het woord ‘China’ aan toe. Op die manier kom je erachter of jouw merk ook in China wordt verkocht.

 

Bronnen

 

https://proefdiervrij.nl/bereikt/europees-handelsverbod/

Hier kun je informatie vinden over het Europees handelsverbod wat ervoor gezorgd heeft dat cosmeticaproducten in Europese winkels niet op dieren getest zijn.

http://www.informatiedierproeven.nl/dierproeven-en-cosmetica

Over dierproeven en cosmetica sinds 1997.

http://www.veggieglobal.com/nutrition/non-vegetarian-food-additives-no-e.htm

Deze site biedt een lijst met dierlijke ingrediënten in cosmetica en voedsel. Alleen de ingrediënten met een ‘possible animal origin’ en met een ‘definite animal origin’ worden genoemd.

http://www.veganpeace.com/ingredients/ingredients.htm#glycerol

Deze site laat zien welke ingrediënten vegan of (mogelijk) dierlijk zijn.

https://www.solobiomooi.nl/pagina/vegan/

Deze pagina geeft een kort lijstje met meest voorkomende dierlijke ingrediënten. Verder geeft de pagina informatie over het vegan keurmerk.

http://www.peta.org/living/beauty/animal-ingredients-list/

Op deze pagina kun je een lijst vinden met dierlijke ingrediënten in cosmetica.

http://www.veganingredientcheck.com/

Dit is een zoekmachine voor dierlijke ingrediënten. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0