· 

Romige champignonsoep (zonder room)

Doordat ik gisteren iets te enthousiast naar buiten ben gegaan zonder jas (het begon te regenen en te waaien), ben ik nu een beetje verkouden. Na een verfrissende douche besluit ik om de soep van gisteren warm te maken en om er een goed boek bij te pakken. De soep is nu nog lekkerder dan gisteren. Voordat ik de foto maak, denk ik nog ‘moet er niet nog een takje groen bij of wat bosuitjes’?

Nee, alleen een goed boek, want daar is deze soep nu voor bedoeld; me-time.

 

Gisteren heb ik geprobeerd om de lievelingssoep te maken voor een vriend. Hij had verteld dat hij zo houdt van champignonsoep. Ik had besloten dat het een romige variant zou worden zonder room. Veel mensen gebruiken maiszetmeel, maar ik kies voor de natuurlijke vervanger arrow root poeder. Dit is een verdikkingsmiddel gemaakt uit een wortel. De arrow root lijkt qua kleur op gember, maar heeft de vorm van een bataat. Voor dit recept heb je niet per sé arrow root poeder nodig, hoor. Het geeft een wat romigere structuur en wat meer binding.

 

Wat heb je allemaal nodig voor de romige champignonsoep (4 personen)?

 • 1,5 prei in halve ringetjes gesneden
 • 1 ui grof gesneden
 • 1,5 doosje champignons (wit, kastanje of gemengd) in plakjes
 • 1 el (olijf/kokos) olie
 • 2 groentebouillonblokjes
 • Een halve liter heet water
 • 2 el sojasaus/tamari
 • Tijm (gedroogd 2 el, vers 4 takjes)
 • 2 laurierblaadjes
 • 1,5 el arrow root poeder
 • 1 glas koud water
 • 250 ml kokosmelk
 • Zwarte peper
 • Zeezout

Snij eerst alle groenten en bewaar ze op een bord. Verwarm de olie in een pan en voeg de uien en de prei toe aan de pan. Laat dit ongeveer 5 minuten zacht worden. Wel blijven roeren. Voeg ondertussen de twee bouillonblokjes toe aan 500 ml gekookt water. Voeg nu de champignons toe aan de pan en laat dit ook 5 minuten garen. Voeg twee el sojasaus/tamari toe samen met de tijm. Voeg de bouillon toe, samen met de laurierblaadjes. Breng aan de kook en laat de soep op een zacht vuurtje 30 minuten sudderen. Voeg ondertussen de arrow root poeder toe aan een glas koud water en roer door met een vorkje. Voeg het arrow root papje toe aan de soep en roer door. Voeg de kokosmelk toe aan de soep en roer door. Mocht je het te papperig vinden, voeg dan nog wat water of plantaardige melk toe. Maak de soep af met peper en zout naar smaak. 

Reactie schrijven

Commentaren: 0