· 

The wonderful world of coconut oil

Op mijn nachtkastje staat een schattig mini-weckpotje, in de tas die ik altijd meeneem naar m’n werk ligt een klein plastic potje met een schroefdekseltje, op mijn wastafel staat een iets grotere pot met een plastic lepeltje, alle drie gevuld met pure kokosolie.

Waarom dit zo’n handig product is, wat je er allemaal mee kan en wat de positieve effecten zijn, lees je hier.

 

Het weckpotje op mijn nachtkastje gebruik ik als handcrème, net voor het slapengaan. Het kleine potje in mijn tas gebruik ik als lipbalm en als handcrème. De grotere pot op mijn wastafel gebruik ik als make-upremover, als gezichtscrème en als bodylotion. Dit alles met pure biologische kokosolie (een joekel van een oranje emmer van de winkel Estafette).

 

Kokosolie als gezichtsreiniger

 

Ik kwam op het idee om kokosolie te gebruiken als gezichtsreiniger, toen ik kokosolie op mijn gezicht smeerde en ik erachter kwam dat mijn mascara nog op m’n wimpers zat. Ik had best veel olie op mijn gezicht gedaan en ik besloot om het er even goed af te halen om alsnog mijn mascara van m’n gezicht te halen. Ik pakte een washandje, boende flink en keek in de spiegel en naar mijn washandje. Mijn washandje had de zwarte vegen van mijn mascara opgenomen en mijn gezicht was bijna helemaal schoon. Ik herhaalde het proces nog een keer, maar nu ook echt met de bedoeling om m’n gezicht schoon te krijgen en het werkte. Een tijdje later was ik een recept aan het bekijken op youtube, waarin een dame kokosolie gebruikte in een gerecht. Hierbij vertelde ze dat ook zij het als make-upremover gebruikt. I wasn’t the only one en daarom deel ik het nu ook met jullie.

 

Volg deze stappen voor een schoon resultaat:

1. Schep met een lepeltje een beetje kokosolie in je hand. Laat de olie smelten in je hand.

2. Breng het met beide handen aan op je gezicht en wrijf de olie goed in.

3. Neem nu een washandje of een tissue en veeg de olie van je gezicht af.

Indien je wat zwaardere make-up hebt gebruikt kun je het proces nog een keer herhalen. Na je schoonmaakbeurt blijft er een vettig laagje op je gezicht, dit kun je erop laten zitten als nachtcrème, of je haalt het eraf met een beetje lauwwarm water en een handdoek.

 

Kokosolie als hand-/body-/gezichtscrème 

 

Eén van de fijne eigenschappen van kokosolie is dat het snel intrekt. Je ziet eerst nog wel een vettig laagje, maar dat verdwijnt heel snel. Je hebt ook niet veel nodig. Een vingertopje is genoeg voor je gezicht en ook voor je handen.

 

Mocht je eczeem of psoriasis hebben dan is vaseline uit den boze, aangezien dat afsluit en jeuk opwekt. Kokosolie sluit niet af, maar verzorgt. Ook voor wondjes, muggenbulten en droge nagelriemen werkt het goed. Kokosolie is ook erg fijn als bodylotion en als massageolie. 

 

Wil je kokosolie gebruiken als een soort masker, smeer dan een extra dikke laag op je schone gezicht en ga lekker slapen. De volgende ochtend is je huid zijdezacht.

 

Een klein zijpaadje; kokosolie is ook goed voor je droge haarpunten. Wrijf kokosolie uit over je handen en neem je haar dan tussen je handen. Kokosolie bestaat uit kleine moleculen, waardoor het makkelijk doordringt in je haar. Je kunt kokosolie ook gebruiken voor een droge en geïrriteerde hoofdhuid. ’s Avonds inmasseren op je hoofdhuid en dan gaan slapen.

 

Kokosolie voor je mondhygiëne

 

Kokosolie kan heel goed gebruikt worden als tandpasta en ook voor oil pulling (hier kom ik zo op terug). Kokosolie schijnt cariës aanzienlijk af te kunnen nemen. Voor tandpasta zijn er verschillende recepten. Je kunt gewoonweg wat zeezout aan je kokosolie toevoegen. Het zeezout heeft een antibacteriële werking en het schuurt net iets beter de stukjes tussen je tanden weg.

 

Wat ook mogelijk is; een potje maken die je elke week even aanvult met hierin de volgende ingrediënten:

Twee eetlepels kokosolie, 1 eetlepel baking soda (dit heeft ook een antibacteriële werking en geeft iets meer een stevige consistentie), een paar druppels etherische olie (voor smaak en geur). Een antibacteriële olie is tea tree olie.

 

Neem een lepeltje om een beetje op je tandenborstel te doen. Na het tandenpoetsen zou je je mond er nog even goed mee kunnen spoelen, alvorens je de olie uit je mond spoelt.

 

De naam oil pulling zegt het al een beetje, met de olie trek je de bacteriën als het ware uit je mond. Je neemt een theelepel kokosolie en je beweegt en zuigt dit gedurende 15-20 minuten rond in je mond.

 

Als je kokosolie hebt gebruikt om je mond en tanden mee schoon te maken, slik het dan niet door, aangezien het na gebruik veel bacteriën bevat.

 

Kokosolie en een beetje wetenschap

 

Zoals ik hierboven al kort vermeldde, wordt kokosolie gemakkelijk en snel door de huid opgenomen. Kokosolie beschermt tegen uitdroging en laat geen vettig laagje achter. Kokosolie bevat laurinezuur en caprylzuur. Deze zuren beschermen tegen bacteriën en doden schimmels. Verder zorgen de zuren in kokosolie voor een goede PH balans van de huid (ook van het lichaam als je het consumeert en van de mond als je ermee spoelt of poetst).

 

Kortom, kokosolie is een veelzijdig product en super goed voor je huid en je mond (en ook voor je lichaam). Het voordeel van het gebruik van kokosolie is dat je zeker weet wat er in je product zit. Mocht je dierlijke ingrediënten in cosmetica willen vermijden, dan is kokosolie een goedkoop en makkelijk begin. Wil je meer lezen over kokosolie? Kijk dan hieronder bij de bronnen die ik heb gebruikt voor deze blog.

 

Bronnen

 

- Mondhygiëne:

http://coconutresearchcenter.org/articles-and-videos/coconut-information/oil-pulling-for-a-brighter-smile-and-better-health/

- Kokosolie als medicijn: 

https://hort.purdue.edu/newcrop/duke_energy/Cocos_nucifera.html#FolkMedicine

- De zuren in kokosolie (en andere wetenschappelijke informatie):

http://www.rainforestherbs.com/Coconut-Health-Study.pdf

- Een interview met wetenschapper en auteur Bruce Fife (een klein stukje over het gebruik op de huid in dit artikel):

http://coconutresearchcenter.org/articles-and-videos/coconut-information/things-you-probably-didnt-know-about-coconut-oil-3/

Reactie schrijven

Commentaren: 0